Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή πληροφορήθηκα για την κατάθεση από τους συναδέλφους του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων της αίτησης ακύρωσης της παραχώρησης του Αεδρομίου Χανίων που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση και υλοποιήθηκε από το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ .

Από μια πρώτη προσέγγιση στο κείμενο της αίτησης διαπιστώνεται η κραυγαλέα αντισυνταγματικότητα της πράξης παραχώρησης καθ όσον αυτή αντίκειται σε θεσπισμένους συνταγματικούς κανόνες που αφορούν την ανάπτυξη και την ασφάλεια , αλλά και κανόνων που αφορούν το σκοπό και την λειτουργία του ίδιου του αεροδρομίου.

Πέραν όμως από την νομική της διάσταση , η εκποίηση του Αεροδρομίου Χανίων στα πλαίσια της εφαρμογής των μνημονιακών συμφωνιών και δεσμεύσεων αναδεικνύει και ένα καθοριστικής σημασίας πολιτικό ζήτημα.

Το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου πλούτου που παρουσιάζεται από την μνημονική κυβέρνηση σαν βασική λύση στην κρίση .

Στην περίπτωση του Αεροδρομίου Χανίων ο αντίλογος προκύπτει από τα γεγονότα αφού στο «επενδυτικό» σχήμα στο οποίο επιχειρείται να δοθεί το αεροδρόμιο συμμετέχει το Γερμανικό Δημόσιο κατά 53.2 0/0 και επιπλέον εμπλέκεται η επίσης Γερμανική εταιρία «Lufthansa».

Την στιγμή δηλαδή που η πατρίδα μας ιδιωτικοποιεί και ιδιωτικοποιείται εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες των Τροϊκανών το Γερμανικό Κράτος επωφελείται . Το ίδιο συμβαίνει και με τις ΒΑΠΕ όπου κρατική Γαλλική εταιρία παίρνει από το Ελληνικό Δημόσιο τον έλεγχο της Αιολικής Ανάπτυξης.

Συμπερασμτικά δεν έχουμε να κάνουμε με την ιδεολογική εμμονή των κυβερνώντων στο Νεοφιλελευθερισμό απέναντι στον Κρατισμό της Αριστεράς αλλά για κάτι πιο ουσιαστικό. ΄Εχουμε να κάνουμε με την εγκληματική παράδοση τμημάτων της χώρας τεράστιας οικονομικής και γεωστρατηγικής σημασίας στην οποία πρέπει να αντιταχθούμε με κάθε τρόπο πριν γίνουμε οριστικά ξένοι στον τόπο μας. ΄Εχουμε ένα ακόμα λόγο να αντιστεκόμαστε.

Νίκος Τζάρας δικηγόρος
Μέλος ΣΥΡΙΖΑ Χανίων