Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Στις 19 Ιανουαρίου ο κ. Γιώργος Σταθάκης υποψήφιος βουλευτής Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έδωσε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. 
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούσαν τη επερχόμενη επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους της νέας κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους, τους σχεδιασμούς σχετικά με την έκδοση ομολόγων από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο κ Σταθάκης αναφέρθηκε σε ζητήματα φορολογίας και συγκεκριμένα στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και στην αντικατάσταση του από ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας κατά τα πρότυπα του ΦΑΠ της περίοδο προ του μνημονίου.
 
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι ο ΦΑΠ μέχρι την περίοδο του 2009 απέδιδε έσοδα 1 δις ευρώ και 700.000 εκατ. ευρώ από τις αγοραπωλησίες ακίνητης περιουσίας. Ο νόμος προσδιόριζε τα 600.000 ευρώ ως την αξία της ακίνητης περιουσίας πέραν της οποίας εκκινούσε η φορολόγηση. Ο νέος φόρος θα διαμορφωθεί κατά τα πρότυπα του προηγούμενου καθεστώτος αφού πρώτα αναπροσαρμοστούν τα όρια από την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών. 
 
Κλείνοντας ο κ. Σταθάκης ανάφερε ότι: «Μετά βεβαιότητας τα 7 στα 10 νοικοκυριά θα μείνουν εκτός φόρου (…) όπως ήταν παλαιότερα και η φορολογία…».