Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Προετοιμαζόμουν στην αρχή αυτής της εξωπραγματικά σύντομης προεκλογικής περιόδου με στοιχεία ενάντια στο φόβο, που φαινόταν ότι θα αποτελεί τον κύριο άξονα της επιχειρηματολογίας του δίδυμου Σαμαρά-Βενιζέλου κατά του ΣΥΡΙΖΑ . Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την χθεσινή της απόφασή της για παράταση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέχρι το τέλος Ιουνίου, κονιορτοποιεί την κινδυνολογία του Σαμαρά.

Γράφει ο Αντώνης Μπαλωμενάκης*

Την ίδια ώρα, ο Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit έδωσε ένα ακόμη σήμα ότι επίκειται αγορά κρατικών τίτλων χρέους και η απόφαση αυτή αποκτά επιπρόσθετη σημασία μετά και το “πράσινο φως” που ανάβει ο εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην ΕΚΤ. “Αυτή τη στιγμή πρέπει να προσφύγουμε σε μη συμβατικά μέσα, δηλαδή στην τροποποίηση του μεγέθους και της σύνθεσης του ισολογισμού της ΕΚΤ”, τονίζει στη συνέντευξή του ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας .

Η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει σύντομα, ίσως μετά το συμβούλιο της 22ας Ιανουαρίου ή το αργότερο τον Μάρτιο, πρόγραμμα μαζικής αγοράς κρατικών τίτλων κατά το πρότυπο της Fed στις ΗΠΑ, εξέλιξη που αναμένεται να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία και να περιορίσει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Οι σημαντικές αυτές εξελίξεις σημαίνουν σε απλά ελληνικά σημαντικό περιθώριο διαπραγμάτευσης για τη νέα ελληνική Κυβέρνηση, τόσο χρονικά όσο και επί της ουσίας.

Το φράγμα του φόβου που προσπάθησαν να ορθώσουν στην διαφαινόμενη συντριπτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ , λοιπόν, κατέρρευσε. Στη ΝΔ και το συμπλήρωμά της, το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, απομένουν μόλις λίγες μέρες για να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους.

Πρέπει να προσπαθήσουν να μιλήσουν θετικά, πράγμα εντελώς αδύνατο αφού η προεκλογική τους καμπάνια έχει εξ αρχής γκρίζο χρώμα . Το μόνο που τους απέμεινε είναι να προσπαθήσουν για μια ακόμα φορά να υποσχεθούν ασύστολα σ’ ένα πληθυσμό που πίστεψε στις αντιμνημονιακές υποσχέσεις και διαψεύστηκε οικτρά. Να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Η αυριανή διακυβέρνηση είναι ήδη εδώ. Η Αριστερά έρχεται με εφόδια την ιστορία της , τους ανθρώπους της που έχουν δοκιμαστεί σε αγώνες και δημόσιες πρακτικές. Με ακαταμάχητο όπλο τις αξίες και τις Αρχές της. Με γνώση, πεποίθηση, δύναμη και αποφασιστικότητα!

Έρχεται με καθαρό πρόγραμμα. Με την υπόσχεση πως δεν θα γίνει «μια από τα ίδια». Πως δεν θα εγκαθιδρύσει μονοκομματικό κράτος αλλά θα σεβαστεί την αξιοκρατία, θα χτυπήσει τα προνόμια και τις παρανομίες του μεγάλου πλούτου, θα επιβάλλει πολιτικές ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Πως , με όπλο τη Νομοθεσία, θα τιμωρήσει όσους έκλεψαν, καταχράστηκαν, ζημίωσαν τον Ελληνικό λαό.

Η αυριανή μέρα δεν θάναι η ίδια! Έχομε το δικαίωμα στην Ελπίδα!

Δεν φοβόμαστε, δεν αφήνομε να μας παραπλανήσουν !

Η Ελλάδα αυτή τη φορά θα κινηθεί μπροστά . Για να πάει μακριά. Κάναμε τόσα βήματα πίσω, ώρα να κάνουμε βήματα και μπροστά. Στο μέλλον που μας ανήκει και θα το υπηρετήσομε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα!

*Δικηγόρος, Υποψήφιος Βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ (abalomenakis@yahoo.gr)

Πηγή: zarpa.gr