Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Δηλώσεις για το θέμα της δέσμευσης των τραπεζικών διαθεσίμων των δήμων μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου έκανε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel και στην εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου Kontra 24.

«Είμαστε σε πόλεμο», δήλωσε ο βουλευτής Χανίων, «αυτή η κίνηση γίνεται από την κυβέρνηση όχι επειδή της αρέσει και το κάνει. Το κάνει επειδή θέλει να αφαιρέσει ένα όπλο από τα χέρια των δανειστών για το επόμενο χρονικό διάστημα που κορυφώνεται η σύγκρουση για τη συμφωνία».

Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη «συμφωνία θα υπάρξει, αλλά δε θα είναι αυτή που θέλει ο Σόιμπλε και η παρέα του».

Και συνέχισε: «ας μην κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Μας ζητάνε πολύ συγκεκριμένα πράγματα για τα οποία όχι μόνο δε συμφωνούμε αλλά νομοθετούμε μονομερώς. Μας ζητάνε να εφαρμόσουμε ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Αυτό σημαίνει ότι θα εξανεμηθούν οι συντάξεις. Μας ζητάνε αύξηση του ΦΠΑ σε τουρισμό, σε όλα τα νησιά και σε μία σειρά υπηρεσίες. Μας ζητάνε απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων. Κι εμείς αντιθέτως ψηφίσαμε το νομοσχέδιο για τα εργασιακά».

Όπως τόνισε ο κ. Πολάκης η κυβέρνηση νομοθετεί στην αντίθετη κατεύθυνση από τις επιθυμίες των δανειστών. Και οι δανειστές προσπαθούν να βρουν τρόπους για να ασκήσουν όση παραπάνω πίεση γίνεται

«Ποιο είναι το όπλο των δανειστών; Η ρευστότητα. Δηλαδή να σε φέρουν σε ένα σημείο που δε θα πληρώσεις μισθούς για να σε αναγκάσουν να υποχωρήσεις», είπε ο κ. Πολάκης.

Για να τονίσει ότι η απόφαση για δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων σχετίζεται με αυτή την πραγματικότητα: «αυτό το όπλο με οποιοδήποτε όπλο διαθέτουμε θα τους το αφαιρέσουμε».

Ο κ. Πολάκης διευκρίνησε ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση, ακόμα και να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα « μισθούς, συντάξεις θα πληρώσουμε. Κανά ομόλογο δε θα πληρώσουμε. Και τότε να δούμε τι θα γίνει.»

Ο βουλευτής Χανίων είπε ότι η κυβέρνηση έκανε ένα λάθος αφού έπρεπε να είχε έρθει σε συνεννόηση με τους δημάρχους πριν προχωρήσει στη συγκεκριμένη απόφαση. Όμως, παίρνοντας υπόψη τις συνθήκες που διαμόρφωναν οι διαπραγματεύσεις, αυτό ήταν ανέφικτο: «Το θέμα είναι ότι τη μια στιγμή προχωρά η συμφωνία, την άλλη στιγμή όμως οι δανειστές απειλούνε».

Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι δήμαρχοι να μη δείξουν μία πατριωτική στάση σε σχέση με τη στήριξη της κυβέρνησης σε αυτή τη διαπραγμάτευση».

Να υπενθυμίσουμε ότι, οι 21 δήμαρχοι της Κρήτης σε ειδική συνεδρίαση για το θέμα έκαναν δεκτή την απόφαση της ΚΕΔΕ για μη εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιοχομένου, ενώ ταυτόχρονα ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.