Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

 
Μια σκοτεινή περίοδος για την ενημέρωση στην Ελλάδα κλείνει οριστικά με την επανέναρξη λειτουργίας της ΕΡΤ. 
 
Η συνταγματική εκτροπή της μνημονιακής Κυβέρνησης υπήρξε το αποκορύφωμα των αυθαίρετων και αντιδημοκρατικών παρεμβάσεων στο σώμα της δημόσιας ζωής. Ταυτόχρονα υπήρξε και η αφετηρία του πολύμηνου εντυπωσιακού αγώνα των παράνομα απολυμένων και αλληλέγγυων, που χαρακτηρίστηκε από αγωνιστικότητα, πίστη στην δικαίωση του αγώνα για την Δημοκρατία και την πολυφωνία αλλά και υπόδειγμα αυτοδιαχείρισης. Χαιρετίζουμε τον αγώνα που δόθηκε μέσα από την ΕΡΤopen και σημειώνουμε με θαυμασμό την μεγάλη συμβολή των αγωνιζόμενων δημοσιογράφων και εκείνων που ανιδιοτελώς τους συμπαραστάθηκαν στην ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων που προκάλεσε η μνημονιακή λαίλαπα.

Το μεγάλο στοίχημα που ανέλαβε η Κυβέρνηση είναι να αναμορφώσει δραστικά το καθεστώς λειτουργίας της κρατικής ραδιοτηλεόρασης προς την κατεύθυνση της αντικειμενικής, σφαιρικής και ποιοτικής ενημέρωσης. Η νέα ΕΡΤ καλείται να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη συσπείρωση του λαού γύρω από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας, να λειτουργήσει σαν μοχλός προοδευτικής αλλαγής κατεστημένων αντιλήψεων σε ένα περιβάλλον σεβασμού προς τον Άνθρωπο, πολυφωνίας και αδιάκοπης ποιοτικής αναβάθμισης.

Αναφορικά με το ζήτημα του τοπικού σταθμού της ΕΡΑ εκφράζομε την άποψη ότι η ανάγκη ανάδειξης των τοπικών προβλημάτων, των στοιχείων της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας της περιοχής, της δημιουργικότητας των ανθρώπων του τόπου μας, μπορεί να υπηρετηθεί μέσω του δημόσιου τοπικού ραδιοσταθμού. Γι αυτό και πρέπει να επιδιωχθεί η διατήρησή του στα πλαίσια των σύγχρονων αναγκών και τεχνικών δυνατοτήτων.