Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015


Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων για την σημερινή επέτειο αναφέρει: 

"Η 28η Οκτωβρίου του 1940, καθώς και ο Αγώνας της Αντίστασης φανερώνουν την ικανότητα και τη δύναμη του λαού να δίνει νικηφόρες λύσεις στα πιο αντίξοα αδιέξοδα, όταν γίνεται πρωταγωνιστής και υπεύθυνος της ίδιας του της ιστορίας. Κανένας εχθρός, όση υπεροπλία κι αν διαθέτει, δεν μπορεί να λυγίσει τη λαϊκή βούληση για την προάσπιση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας.

Οφείλουμε να αποδίδουμε φόρο τιμής, σε όσους κι όσες θυσιάστηκαν για πανανθρώπινα ιδανικά, κατά τη διάρκεια του ελληνοΐταλικού πολέμου, αλλά και, συνολικά, στον μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα. Οφείλουμε να μην λησμονούμε το σκοτεινό πρόσωπο και την απέραντη φρίκη του φασισμού.

Στη χώρα μας, όπου οι βαρβαρότητες του Β' παγκοσμίου πολέμου έχουν αφήσει ανεξίτηλα ίχνη, η φασιστική, νεοναζιστική και εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής εκμεταλλεύεται την πολύπλευρη κρίση, αλλά και το ξεθώριασμα της μνήμης, για να διαδώσει το μνησίκακο κήρυγμά της και να συνεχίσει το εγκληματικό έργο των ιδεολογικών της προγόνων.

Γι' αυτό και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε όχι μόνο να συνεχίσουμε τους αγώνες για Δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και να στρατευθούμε σε έναν πολύπλευρο πολιτικό, κοινωνικό και ιδεολογικό αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού, σε κάθε μορφή υποτίμησης των εγκλημάτων του ή εξίσωσης των θιασωτών του με όσους κι όσες πάλεψαν για ελευθερία, αξιοπρέπεια και κοινωνική προκοπή".

Βαγιωνάκη: Αξιοπρέπεια και το δίκιο απέναντι στην επιβολή

Στις δηλώσεις της η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλια Βαγιωνάκη, τόνισε για τη σημερινή επέτειο: «Απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες που βίωσαν τη φρίκη του πολέμου στα χιονισμένα ελληνοαλβανικά σύνορα, απέναντι στις γυναίκες που φορτωμένες κουράγιο και προμήθειες σκαρφάλωναν στα βουνά της Αντίστασης, απέναντι στις εκατομμύρια αθώες ψυχές που θυσιάστηκαν στη λαίλαπα του ναζισμού και του φασισμού δεν μπορεί κανείς σήμερα παρά ευλαβικά να αποτίσει φόρο τιμής. Και να λογαριαστεί με τη δύναμη των καθημερινών ανθρώπων που δεν γεννήθηκαν ήρωες, αντέταξαν όμως την αξιοπρέπειά & το δίκιο τους απέναντι στην επιβολή και στο άδικο. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς μεγάλα λόγια, οι πολλοί πολλοί - οι περισσότεροι πράξανε το Χρέος τους στην πατρίδα & στον άνθρωπο. Χωρίς ανταλλάγματα στάθηκαν φωτεινά παραδείγματα μέχρι και σήμερα. Για όλους».

Μήνυμα κατά του φασισμού από τον Πολάκη

Από τη μεριά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, μετά το πέρας της παρέλασης σημείωσε στις δηλώσεις του «σήμερα τιμούμε αυτούς που στα βουνά της Αλβανίας στα οχυρά του Ρούπελ και στα βουνά της Εθνικής Αντίστασης σήκωσαν το ανάστημα τους στις σιδερόφρακτες μεραρχίες του φασισμού και του Ναζισμού».

Δείτε το βίντεο με ολόκληρες τις δηλώσεις από την ιστοσελίδα flashnews.gr: