Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015

Ομιλία του βουλευτή Χανίων ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗ στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής

Την ενίσχυση των περιφερειακών Ιδρυμάτων έρευνας και την καταπολέμηση των γραφειοκρατικών εμποδίων που, εκτός των άλλων, δυσχεραίνουν την προσπάθεια του προσωπικού, εισηγήθηκε στην μόνιμη επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, βουλευτής Χανίων κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης .

«Παρά την κρίση υπάρχει μια Ελλάδα που αγωνίζεται και δημιουργεί, κάτω από τις πραγματικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Αυτήν την Ελλάδα θα στηρίξουμε, παράλληλα με την προσπάθεια να σταματήσει σε πρώτο χρόνο και στη συνέχεια να αναστραφεί το κύμα φυγής επιστημονικού δυναμικού προς το εξωτερικό». «Δεν χρειαζόμαστε τόσο μεγάλα σχέδια επί σχεδίων, όσο αντιμετώπιση των πρακτικών, καθημερινών προβλημάτων του ερευνητικού προσωπικού», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι στο παρελθόν «οραματικές» εξαγγελίες για ελληνικές «silicon valleys » κατέληξαν άδοξα, την ίδια στιγμή που στον τομέα της έρευνας σημειώνεται αν όχι οπισθοδρόμηση στασιμότητα.

Ο βουλευτής Χανίων τόνισε ακόμα ότι η συνεργασία με την επιτροπή Περιφερειών, η επί τόπου ενημέρωση και η άμεση λύση των πρακτικών θεμάτων θα δώσουν την αναγκαία ώθηση σε πολλά περιφερειακά ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστημιακά ιδρύματα. «Η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την παραγωγή, αποτελεί πολιτική αιχμής για την Κυβέρνηση», κατέληξε, ενώ για την επιτροπή τεχνολογίας και έρευνας της Βουλής συμπλήρωσε ότι πρέπει να είναι κατ’ εξοχήν πεδίο πολιτικών συγκλίσεων και κοινών προωθητικών προτάσεων .