Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Παραδείγματα κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος για φαρμακευτικές δαπάνες έδωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης παρεμβαίνοντας στην συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την δόση του 1 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η υπουργική απόφαση που θα βγει βάσει του νόμου θα προβλέπει εξαίρεση από το clowback φαρμάκων που προμηθεύονται τα νοσοκομεία με διαγωνιστική διαδικασία και εκπτώσεις.
Ο κ. Πολάκης ανέφερε δύο παραδείγματα:
  • στη Γερμανία ο ΕΟΠΥΥ της Γερμανίας πληρώνει φάρμακο που κοστίζει 70.000 ευρώ στην τιμή των 20.000 ευρώ. Και στην Ελλάδα, «γιατί είμαστε κιμπάρηδες», όπως είπε, το ίδιο φάρμακο ο ΕΟΠΥΥ το πληρώνει 70.000 ευρώ παρά το ότι είναι ο μοναδικός αγοραστής του φαρμάκου.

  • επίθεμα που ο γαλλικός ΕΟΠΥΥ το πληρώνει 1,5 ευρώ τα δικά μας νοσοκομεία το πληρώνουν 15 ευρώ και ο ελληνικός ΕΟΠΥΥ 35 ευρώ.
«Αυτή την κληρονομιά μας αφήσατε. θα το διορθώσουμε», είπε ο κ. Πολάκης και υπογράμμισε ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν συστήθηκε ποτέ Επιτροπή Δαπανών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι clowback στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ «υπήρχε και θα υπάρχει», και έτσι ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει 1,9 δισ. ευρώ το χρόνο. 

Στην νοσοκομειακή δαπάνη συμφωνήθηκε ότι η δαπάνη θα είναι 570 εκατ., ποσό που η κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι αρκετό, καθώς για το 2015 η δαπάνη έφτασε τα 484 εκατ. ευρώ.
«Με αυτά που ετοιμάζουμε και τόσα χρόνια δεν υπήρχαν πιστεύουμε ότι το σύνολο της νοσοκομειακής δαπάνης δεν θα υπάρξει υπέρβαση δαπάνης», υπογράμμισε ο κ. Πολάκης και δεσμεύθηκε ότι «δεν θα αφήσουμε τον ΕΟΠΥΥ να ξαναπληρώνει με τιμές λιανικής».