Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016


«Η κυβέρνηση κάνει ό, τι μπορεί για να υπάρξει ορατή διέξοδος από την κρίση σε ορατό χρονικό ορίζοντα, με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και με την κουβέντα για το χρέος, η οποία θα τροποποιήσει όλη την κοινωνική πραγματικότητα και θα επαναφέρει την κανονικότητα στη χώρα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, κατά την τελετή ορκωμοσίας των 186 νέων διασωστών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Μετά από 6 χρόνια, είπε ο Παύλος Πολάκης, για πρώτη φορά, ο φετινός προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 300 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία και κατά 500 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ, και αυτό ″θα μεταφραστεί σε συγκεκριμένες δράσεις, που θα ενισχύσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το οποίο πέρασε και περνά μεγάλη κρίση″.

Αναφερόμενος στο ΕΚΑΒ είπε ότι έχουν γίνει μια σειρά από κινήσεις που δείχνουν την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να το στηρίξει. ″Είναι οι πρώτες προσλήψεις που γίνονται στο ΕΚΑΒ μετά από πολλά χρόνια″, είπε ο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και ανακοίνωσε ότι θα προκηρυχτούν μέσα στο Φεβρουάριο άλλες 100 θέσεις, από τέλη του επόμενου μήνα θα αρχίσουν να παραδίδονται τα 90 ασθενοφόρα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και θα επισκευαστούν και θα πετάξουν «με άλλους όρους», όπως είπε ο υπουργός τα 3 ελικόπτερα του ΕΚΑΒ, τα οποία επί χρόνια είναι καθηλωμένα στο έδαφος λόγω βλαβών.

″Κάτι δουλειές να εκτινάσσουμε το κόστος στον αέρα και να τραβάμε ένα διαγωνισμό και 3 και 4 χρόνια μέχρι να συμφωνήσουμε στη μίζα, αυτά τελείωσαν″, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι ″από δω και πέρα για να βάλουμε τη χώρα σε μία άλλη πορεία, θα πρέπει ο καθένας να αμείβεται γι’ αυτό που πραγματικά κάνει, με προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωντανή εργασία και όχι να ρίχνουμε όλο ή μεγάλο κομμάτι του διαθέσιμου χρήματος σε υπερτιμολογήσεις υλικών, αντιδραστηρίων, επισκευών, ώστε κάποιοι σε επιτελικές θέσεις να έχουν ένα παράλληλο εισόδημα και μάλιστα παντεσπάνι″.

Ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο ανεφοδιασμός των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, από πρατήρια καυσίμων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με καύσιμα χωρίς φορολογία και το ίδιο σχεδιάζεται σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ και την ΕΚΟ, για την τροφοδοσία καυσίμων στα νοσοκομεία.

″Θα γίνουν τέτοιες κινήσεις για να εξοικονομήσουμε χρήμα και αυτό το χρήμα δεν θέλουμε να φύγει από το σύστημα Υγείας. Θέλουμε να μετατραπεί σε νέες υποδομές, σε ολοκλήρωση υποδομών και στην Πρωτοβάθμια, για να μπορέσουμε να έχουμε πράγματα που μας λείπουν σήμερα και για να μπορέσουμε προοπτικά, γιατί δεν θα έχουμε πάντα μνημόνια, να αποκαταστήσουμε μισθολογικές περικοπές, οι οποίες έγιναν τα προηγούμενα χρόνια”, κατέληξε ο Παύλος Πολάκης.