Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Η μεταστέγαση του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης σε έναν κατάλληλο και επαρκή χώρο ώστε το Αρχείο να καταστεί πλήρως λειτουργικό αλλά και να αναδειχθεί η συλλογή των σπάνιων τεκμηρίων που διαθέτει, παραμένει ζητούμενο εδώ και χρόνια παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις τοπικών φορέων. Παράλληλα, παρότι το Αρχείο φιλοξενεί μοναδικά ιστορικά ντοκουμέντα αναζητείται ακόμα τρόπος για την ψηφιοποίηση του υλικού που θα εξασφάλιση αφενός τη διάσωση των αρχείων και αφετέρου θα συμβάλει αποφασιστικά στο πέρασμα του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

Για τα προβλήματα του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης ενημερώθηκε την Δευτέρα η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη που είχε συνάντηση με τον προϊστάμενο του Αρχείου Κώστα Φουρναράκη, μέλη του Συλλόγου Φίλων του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης και την ειδική συνεργάτη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ζαχαρένια Σημανδηράκη.

Κυρίως τα θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση αφορούσαν την έλλειψη ενός κατάλληλου χώρου για τη στέγαση του αρχειακού και εκθεσιακού υλικού του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, ενώ επισημάνθηκαν οι επαφές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Από τη μεριά της, η κα Βαγιωνάκη δεσμεύτηκε να έρθει σε επαφή με όλους τους αρμόδιους υπουργούς και φορείς ώστε να βρεθεί λύση στο στεγαστικό πρόβλημα αλλά και το ζήτημα της ψηφιοποίησης του υλικού που μπήκε επιτακτικά από τους ανθρώπους του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης.

«Είναι γνωστό ότι το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης έχει ένα τεράστιο πλούτο που έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για την Κρήτη αλλά και γενικότερα για την Ελλάδα. Είναι υποχρέωσή μας λοιπόν να ψάξουμε λύση για τα προβλήματα τα οποία έχει και είναι κυρίως δύο: Το στεγαστικό και το θέμα της ψηφιοποίησης», δήλωσε στα «Χ.Ν.» η κα Βαγιωνάκη και πρόσθεσε: «Ως προς το δεύτερο δυστυχώς ενώ στο παρελθόν υπήρχε συντηρητής σήμερα δεν υπάρχει και είναι ένα σοβαρό πρόβλημα αυτό. Ως προς το κτιριακό ακούσαμε κάποιες προτάσεις και δεσμεύτηκα ότι θα τις μεταφέρω στα αρμόδια όργανα και τους αρμόδιους υπουργούς. Θα εξετάσουμε αυτά τα θέματα με μεγάλη προσοχή».

Η κα Βαγιωνάκη τόνισε ακόμα ότι σχετικά με την ψηφιοποίηση θα πρέπει να υπάρξει μια συνολικότερη λύση, μέσα από τη δημιουργία ενός κέντρου ψηφιοποίησης στα Χανιά, καθώς δεν είναι μόνο το Ιστορικό Αρχείο που ενδιαφέρεται αλλά υπάρχουν πολλοί ακόμα φορείς, βιβλιοθήκες κ.ά. που ψάχνουν να ψηφιοποιήσουν τα αρχεία τους. Σημείωσε δε ότι για το θέμα αυτό σκοπεύει να έρθει σε επαφή με το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης ο Δημήτρης Νικολακόπουλος εξέφρασε την αγωνία και ανησυχία των μελών του Συλλόγου για το μέλλον του Αρχείου εφόσον δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί με σύγχρονους και κατάλληλους τρόπους το υλικό που υπάρχει.

«Δύο πράγματα για εμάς έχουν προτεραιότητα και επείγουν: Το πρώτο είναι η εύρεση καινούριου κτηρίου γιατί κινδυνεύουν στο υφιστάμενο κτήριο πολλές συλλογές λόγω των συνθηκών που επικρατούν και το δεύτερο είναι η ψηφιοποίηση. Πρέπει να λύσουμε το γρηγορότερο αυτά τα προβλήματα γιατί αν δεν προετοιμάσουμε το μέλλον του Αρχείου κινδυνεύουμε να χάσουμε το Ιστορικό Αρχείο όπως θα χάσουμε τη ΔΕΔΙΣΑ προς το Ηράκλειο», ανέφερε ο κ. Νικολακόπουλος και υπογράμμισε ότι ειδικά το θέμα της ψηφιοποίησης μπαίνει επιτακτικά μετά την υπόθεση των ρώσικων αρχείων.


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/stegastiko-ke-psifiopiisi-agkathia-gia-to-istoriko-archio-kritis/#ixzz3xh26n1wp