Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016


Ερώτηση σχετικά με την αποπληρωμή αποζημιώσεων στον Δήμο Κισσάμου για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία της 31ης Δεκεμβρίου 2014, κατέθεσαν προς τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπίρτζη, οι βουλευτές Χανίων, Β. Βαγιωνάκη και Α. Μπαλωμενάκης.
Οι δύο βουλευτές στην ερώτησή τους σημειώνουν πως: «Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τον Δήμο Κισσάμου στις 31/12/14 προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο, στα δίκτυα ύδρευσης, καθώς και σε υποδομές του δημοτικού φωτισμού»
Παράλληλα, επισημαίνουν πως «παρά τις διαπιστωμένες και κοστολογημένες παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν από τη Δημοτική Αρχή», μέχρι σήμερα «παραμένουν σε εκκρεμότητα οι πληρωμές των σχετικών αποζημιώσεων», ενώ ζητούν να μάθουν «το χρονοδιάγραμμα αποστολής της σχετικής χρηματοδότησης προς τον Δήμο Κισσάμου;».
Υπενθυμίζεται πως οι δύο βουλευτές πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Δημαρχείο Κισσάμου πριν από λίγες μέρες (15/2) και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Δήμαρχο για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την περιοχή – μεταξύ αυτών και το ζήτημα των αποζημιώσεων - και χρήζουν αντιμετώπισης, τόσο σε άμεσο χρονικό διάστημα, όσο και στα πλαίσια μιας μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής στρατηγικής.

Η ερώτηση των δύο βουλευτών αναλυτικά:
--------------------------------------------------------------------------------------------
Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων

ΘΕΜΑ: Πληρωμή αποζημιώσεων στον Δήμο Κισσάμου για αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία της 31ης Δεκεμβρίου 2014 & 1ης Ιανουαρίου 2015

Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τον νομό Χανίων και ιδιαίτερα την περιοχή του Δήμου Κισσάμου το διήμερο 31 Δεκεμβρίου 2014 & 1 Ιανουαρίου 2015 και επί 40 συνεχόμενες ώρες, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο, στα δίκτυα ύδρευσης, καθώς και σε υποδομές του δημοτικού φωτισμού.
Το 2015 υποδέχτηκε τους πολίτες με πλημμύρες σε διάφορα χωριά, κατολισθήσεις, αποκλεισμούς δρόμων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους και χρειάστηκε η συνδρομή των πυροσβεστών για τον απεγκλωβισμό τους.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο παραλιακός δρόμος του Δραπανιά καταστράφηκε, ενώ μετά από επιτόπια αυτοψία των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών σε όλη την έκταση του Δήμου, διαπιστώθηκε ότι οι αγροτικοί δρόμοι είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές και πως απαιτούνται  τουλάχιστον 3000 κυβικά υπόβαση για την στοιχειώδη αποκατάσταση τους.
Παρόλα αυτά και παρά τις διαπιστωμένες και κοστολογημένες παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν από τη Δημοτική Αρχή, μέχρι σήμερα παραμένουν σε εκκρεμότητα οι πληρωμές των σχετικών αποζημιώσεων για την θεομηνία, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την οικονομική λειτουργία ενός μικρού Δήμου που δύσκολα μπορεί να ανταπεξέλθει σε τέτοιες προκλήσεις, όσο και για την αποτελεσματική και πλήρη αποκατάσταση των προβλημάτων.
   
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιοι οι λόγοι καθυστέρησης της αποπληρωμής των αποζημιώσεων;
  2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αποστολής της σχετικής χρηματοδότησης προς τον Δήμο Κισσάμου;