Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016


Στη θετική επίδραση που θα έχει, σε βάθος χρόνου, η διοικητική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο βουλευτής Χανίων κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης.
Επισήμανε 6 σημεία που θα αλλάξουν προς το καλύτερο με την κατάρτιση του «Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών» ειδικότερα :
  1. Η νέα δημοκρατική και διαφανής μεθοδολογία στελέχωσης του δημοσίου θα μπορεί να αξιοποιεί σύγχρονα εργαλεία επιλογής προσώπων. Όπως είναι γνωστό τα κριτήρια και οι μεθοδολογίες επιλογής αποτελούν εδώ και καιρό αντικείμενο επιστημονικών ερευνών που θα μπορούν να αξιοποιούνται και στη χώρα μας.
  2. Η ανώτερη υπαλληλική ιεραρχία θα αναφέρεται στην κοινωνία και όχι στο κόμμα. Θα αναπτυχθεί, έτσι, το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης των ανώτερων και ανώτατων στελεχών.  
  3. Η πραγμάτωση των πολιτικών επιλογών της Κυβέρνησης θα είναι καλύτερη και πιο αξιόπιστη.
  4. Το διοικητικό σύστημα θα συμβάλλει ουσιαστικά στην παραγωγική ανάπτυξη εφ’ όσον καθιερωθεί αντικειμενικό και όχι ευνοιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων,
  5. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στη διοίκηση στις επιλογές και τις υποδείξεις της θα αυξηθεί.
  6. Οι δυνάμεις της εργασίας στη δημόσια διοίκηση θα αναζωογονηθούν.
Ο κ. Μπαλωμενάκης αναφερόμενος στη σημασία της ριζικής μεταβολής του τρόπου ανάδειξης των επιτελικών στελεχών του Δημοσίου, τόνισε ακόμα:
«Με αυτό το σ.ν. κονιορτοποιείται, κυριολεκτικά, ένα από τα αγαπημένα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης. Αυτό περί της δήθεν επέλασης του ΣΥΡΙΖΑ στο κράτος με σκοπό την κομματικοποίηση της διοίκησης.
Δεν αναδεικνύουμε απλώς το διαχρονικά βαθύ δημοκρατικό ήθος της παράταξής μας, που με τόση ελαφρότητα διάφοροι προσπαθούν να αποδομήσουν.
Αποδεικνύουμε το αίσθημα ευθύνης μας απέναντι στο μέλλον αυτού του τόπου. Αυτή και οι υπόλοιπες επιλογές μας, χτίζουν σιγά-σιγά και θα εξακολουθήσουν να οικοδομούν εκείνο που εγγυηθήκαμε και που αποτελεί σταθερή επιδίωξη αυτής της Κυβέρνησης : ότι στο τέλος της τετραετίας θα παραδώσουμε μιαν άλλη- καλύτερη Ελλάδα».