Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

«Εργαλείο ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής» στα χέρια μικρών & μεσαίων αγροτών χαρακτήρισε το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τους συνεταιρισμούς, η βουλευτής Χανιών του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλια Βαγιωνάκη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, η κα Βαγιωνάκη τόνισε πως «η Κυβέρνηση, αλλά και η πλειοψηφία των αγροτών, δεν επιθυμεί τη δημιουργία εκ νέου κρατικοδίαιτων συνεταιρισμών που θα ζουν από και για τις επιδοτήσεις», ενώ υπενθύμισε πως σύμφωνα με τα στοιχεία «από τους 6500 συνεταιρισμούς, γύρω στους 1000 λειτουργούν και περί τους 20 είναι βιώσιμοι», ενώ τα χρέη τους ξεπερνούν τα 3.5 δις ευρώ «όταν κατά το παρελθόν και επανειλημμένα τους χαρίστηκαν μεγάλα ποσά».

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, όταν οι συνεταιρισμοί θα έπρεπε να αποτελούν το αποκούμπι του αγρότη, αυτός να βρίσκεται εντελώς ανοχύρωτος» πρόσθεσε με νόημα.
Παράλληλα, η κα Βαγιωνάκη ανέφερε πως η χώρα χρειάζεται «ζωντανούς, δημοκρατικούς, δημιουργικούς, παραγωγικούς συνεταιρισμούς» και για να γίνει αυτό χρειάζονται πολύ βασικά πράγματα όπως:

«1. Δημοκρατική λειτουργία, η οποία εξασφαλίζεται με τη θεσμοθέτηση ορίου θητειών, με το καθεστώς ένα μέλος – μια μερίδα – μια ψήφος, με τον τρόπο εκλογής των ΔΣ, με τον δημοκρατικό έλεγχο από τη βάση κι άλλα.
2. Βιωσιμότητα με τη δυνατότητα οργάνωσης και εμπορίας της παραγωγής.
3. Έλεγχος (Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών & Φορέων, Επόπτες κτλ), καθώς από τη δεκαετία του 80, ο έλεγχος που ασκείτο από την πλευρά της ΑΤΕ καταργήθηκε. Με τα οικονομικά σκάνδαλα και το αμαρτωλό παρελθόν των συνεταιρισμών, που τους απαξίωσε τόσο στα μάτια των αγροτών, όσο και της κοινωνίας, η ανάγκη οικονομικού διαχειριστικού ελέγχου είναι εκ των ουκ άνευ.
4. Ενίσχυση, Βελτίωση, προώθηση και έλεγχος ποιότητας των προϊόντων. Προώθηση ΠΟΠ – ΠΓΕ ένδειξη ΕΠΙΠ (άρθρο 38), και στην ιχνηλασιμότητα των συνεταιριστικών προϊόντων, καθώς καθένα απ’ αυτά προσθέτει προστιθέμενη αξία σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά, στην οποία καλούμαστε να ανοίξουμε δρόμους για τα προϊόντα μας».

Τέλος, η βουλευτής Χανίων εκτίμησε στην ομιλία της ως πολύ σημαντικά, τα άρθρα του νομοσχεδίου «για τη στήριξη στους γυναικείους συνεταιρισμούς, την καλύτερη οργάνωση των Αγορών Παραγωγών με προϊόντα συμβατικής και βιολογικής γεωργίας και φυσικά την καλύτερη οργάνωση της οικοτεχνίας», ενώ σημείωσε ότι είναι φανατική υπέρμαχος του «εργόσημου».

Δείτε βίντεο από την ομιλία της κα Βαγιωνάκη