Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων επισκέφτηκε την Παρασκευή 15/9 η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλια Βαγιωνάκη, μαζί με μέλη του τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την έναρξη του σχολικού έτους, για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τα σχολεία του νομού. Κοινή ήταν η διαπίστωση πως η έναρξη του σχολικού έτους ήταν σε γενικές γραμμές επιτυχημένη, καλύτερη μάλιστα από την περυσινή. 

Τα βιβλία και η κρίσιμη μάζα των αναπληρωτών τοποθετήθηκε στα σχολεία πριν τον αγιασμό, με τις ανάγκες να έχουν περιοριστεί σε περίπου 30 εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων για την πλήρη κάλυψη του προγράμματος ανά βαθμίδα. Καθώς ολοκληρώνεται η κινητικότητα του μόνιμου προσωπικού και συνεχίζεται η τοποθέτηση των αναπληρωτών, το σύνολο των σχολείων αναμένεται να λειτουργεί με πληρότητα πολύ σύντομα.

Στην Ειδική Αγωγή, με την πρόσφατη πρόσληψη Ειδικού Βοηθητικού και Επιστημονικού προσωπικού η πληρότητα στα Ειδικά Σχολεία, στα ΕΕΕΚ και στα Τμήματα Ένταξης είναι μεγάλη και λειτουργούν με σχεδόν πλήρη κάλυψη σε προσωπικό. Ανάγκες όμως εξακολουθούν να υπάρχουν για την κάλυψη των παράλληλων στηρίξεων, ώστε να καλυφθούν όλες οι εγκεκριμένες αιτήσεις. Κοινή ήταν η θέση ότι είναι μεγάλη η ανάγκη πολλών μόνιμων διορισμών καθώς το καθεστώς των εκτεταμένων αναπληρώσεων έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στο παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο, όσο και στην ίδια την ζωή και την σταδιοδρομία των Ελλήνων εκπαιδευτικών. Ιδιαίτερα  σημαντικό είναι το γεγονός ότι φέτος δεν έμεινε έξω από το δημόσιο νηπιαγωγείο κανένα προνήπιο.

Για το θέμα της σχολικής στέγης οι κ.κ. Μηλιαράκης και Ζερβάκης, αλλά και η κα Βαγιωνάκη θεωρούν πολύ καλή εξέλιξη την εξασφάλιση εκ μέρους της κυβέρνησης χρηματοδότησης για την ανέγερση 8 σχολικών μονάδων (3 Δημοτικά, 2 νηπιαγωγεία, και 2 Γυμνάσια-Λύκεια). Ωστόσο το πάγωμα κάθε προγράμματος για την σχολική στέγη επί σχεδόν μια δεκαετία έχει δημιουργήσει πολλαπλάσιες ανάγκες, ιδιαίτερα στην προσχολική αγωγή, όπου οι ανάγκες των νηπιαγωγείων είναι δραματικές. Επιτακτική είναι η ανάγκη για εξεύρεση οικοπέδου για το 3ο ΔΣ Κουνουπιδιανών και για την εξεύρεση χρηματοδότησης για το Γυμνάσιο-Λύκειο Βάμου, όπου υπάρχει έτοιμη μελέτη.

Εκτός από το πρόβλημα της σχολικής στέγης οξύτατο είναι στην πόλη μας και το πρόβλημα της στέγης των ίδιων των εκπαιδευτικών που αδυνατούν να βρουν αξιοπρεπείς κατοικίες με λογικά ενοικιοστάσια. Η βουλευτής Χανίων πληροφορήθηκε για τις ενέργειες που γίνονται για την ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων που πρόσφατα ήρθαν στα Χανιά, αλλά και την ανάγκη να υποστηριχθούν σε δομές ενισχυτικής και αντισταθμιστικής αγωγής. Φεύγοντας η κα Βαγιωνάκη ευχήθηκε Καλή και Δημιουργική Σχολική Χρονιά και ταυτόχρονα υποσχέθηκε ότι θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες για την βελτίωση της σχολικής πραγματικότητας στον νομό Χανίων.