Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων εκφράζει την ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ΕΡΤ και στην τοπική ΕΡΑ Χανίων και ταυτόχρονα καλεί την διοίκηση της ΕΡΤ, τους εργαζόμενους και κάθε δημοκράτη στα Χανιά να υπερασπιστούν το πνεύμα της ανοιχτής ΕΡΤ.

Όταν πριν από λίγα χρόνια έπεσε το πραξικοπηματικό «μαύρο» στην ΕΡΤ δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κίνημα που απαιτούσε την απόδοση των δημόσιων συχνοτήτων στην κοινωνία και τις αντιφάσεις της. Στα Χανιά ιδιαίτερα, το κτήριο της ΕΡΑ έγινε κέντρο ενός πολύμορφου αγώνα που απαιτούσε μείνει ανοιχτό το τοπικό δημόσιο ραδιόφωνο και ταυτόχρονα υπερασπιζόταν τον ανοιχτό και πολυφωνικό χαρακτήρα του.

Σήμερα, με μια νέα διοίκηση, υπάρχουν εξελίξεις στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Με «εντολές διοίκησης» κόβονται όλες οι εθελοντικές παραγωγές, η πόρτα της ΕΡΑ κλειδώνεται, η αστυνομία περιφρουρεί τον χώρο και η εκπομπή της δημοσιογράφου κας Σοφίας Θεοδωράκη κόβεται για άγνωστο λόγο «στον αέρα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων επιθυμεί, όπως και όσοι αγωνίστηκαν ενάντια στο «μαύρο», ένα ραδιόφωνο δημόσιο αλλά σε καμία περίπτωση κρατικό. Ο απαραίτητος δημοσιογραφικός έλεγχος και η συνακόλουθη τήρηση της δεοντολογίας είναι απαραίτητη. Δεν μπορεί όμως να γίνεται με «εντολές άνωθεν» και αυταρχισμό.

Η νέα διοίκηση της ΕΡΑ οφείλει να συζητήσει το πρόγραμμά της και τον κανονισμό λειτουργίας της με τους δημοσιογράφους, τους τεχνικούς, αλλά και όλους τους ελεύθερους παραγωγούς που στήριξαν και στηρίζουν το εγχείρημα αφιλοκερδώς.

Η δημόσια συχνότητα έκλεισε με αυταρχισμό, θα μείνει ανοιχτή με δημοκρατία.


 Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χανίων