Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΟ «ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ» ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
Ομιλία του Αντ. Μπαλωμενάκη στη Βουλή

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στη συζήτηση για το «μεταφορικό ισοδύναμο» των κατοίκων των νησιών, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Χανίων κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο οποίος το χαρακτήρισε τομή που επιχειρείται παρά τις σημερινές δημοσιονομικές συνθήκες.
«Στην ουσία», τόνισε ο Χανιώτης Βουλευτής, «πρόκειται για συνταγματική επιταγή (άρθρο 106) που επιβάλλει – και όχι απλώς παρέχει δικαίωμα – διαφοροποιημένη μεταχείριση στους κατοίκους των νησιών».
«Είναι λυπηρό,», τόνισε επίσης, «ότι κόμματα που κυβέρνησαν επί δεκαετίες αγνόησαν αυτή την υποχρέωσή τους, παρόλο που υπήρξαν και εποχές ευμάρειας, έστω και επίπλαστης».
Αναφορικά με την επέκταση του μεταφορικού ισοδυνάμου σε όλα τα νησιά, ανάμεσά τους και στην Κρήτη, ο κ. Μπαλωμενάκης υποστήριξε ότι το ίδιο το μέγεθος του νησιού επιβάλλει την επέκτασή του, αφού εκτός από τις αποστάσεις από τις μεγάλες αγορές, επιβάρυνση (σε χρόνο και κόστος) συνεπάγονται και οι αποστάσεις εντός του νησιού, φέρνοντας ως παράδειγμα τις πρόσθετες επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την απόσταση για τους παραγωγούς της Παλαιόχωρας ή της Ιεράπετρας.
«Συνεπώς, πρέπει να υπάρξει προβληματισμός αναλόγως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, για την μελλοντική επέκτασή του στην Κρήτη, αρχίζοντας, ενδεχομένως, από ορισμένα ευπαθή προϊόντα», κατέληξε ο κ. Μπαλωμενάκης.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Μπαλωμενάκη στο: