Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες που βλέπουμε από το κατεστραμμένο από πυρκαγιά κτίριο του Πολεμικού Μουσείου στα Χανιά, που στην σύγχρονη ιστορία της πόλης μας φιλοξενούσε τους «Ιταλικούς στρατώνες». Το ιστορικό διατηρητέο κτίριο που χτίστηκε περί τα 1870 αποτελούσε εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής του και παρά τη διαχρονική εγκατάλειψη αποτελούσε κόσμημα για την πόλη μας.
Η καταστροφή αυτή στην καρδιά των Χανίων, που πλήγωσε την πόλη και την ιστορική συνείδηση των Χανιωτών, οφείλει να αποκατασταθεί και να υπάρξει μέριμνα για την μελλοντική προστασία του κτιρίου και την ενεργητική συνέχιση της λειτουργίας του. Σε σύμπνοια με το κοινό αίσθημα και με άμεσα αντανακλαστικά η Κυβέρνηση αποφάσισε τη δέσμευση 6 εκατομμυρίων Ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την επαναφορά του στην αρχική του μορφή.
Αυτό που τώρα έχει προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της ζημιάς και η ανακατασκευή του ιστορικού κτιρίου, ενώ όσον αφορά στη μελλοντική του χρήση θα στηρίξουμε σθεναρά την επιλογή εκείνη που θα ευνοεί το σύνολο των πολιτών και τις ανάγκες τους. Η ιστορική συνείδηση παραμένει ενεργή και τα ιστορικά μνημεία συνεχίζουν να ζουν μόνο μέσα από τη ένταξή τους στην σύγχρονη καθημερινότητα των ανθρώπων που τα περιβάλλουν.

Το Γραφείο Τύπου
Του Αν. Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη