Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Στην «θετική συγκυρία για την χώρα», όπως την χαρακτήρισε, «λίγες μέρες μετά το Eurogroup το οποίο επισφράγισε την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, καθώς και τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για τη μείωση του ελληνικού χρέους, αλλά και ελάχιστες μέρες πριν την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, τον Αύγουστο, εξέλιξη που ανοίγει νέο κύκλο πολιτικών εξελίξεων», στάθηκε η βουλευτής Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη, κατά την διάρκεια της ομιλίας της χθες, Τρίτη 10 Ιούλη, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπ. Εργασίας για την ανασφάλιστη εργασία.
«Τον Αύγουστο μαζί με τα μνημόνια τερματίζεται η συνθήκη υπό την οποία λειτουργούσε η χώρα από το 2010 και μετά, δηλαδή σε συνθήκες περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας, ατέρμονων διαπραγματεύσεων με θεσμούς, αξιολογήσεων, υιοθέτησης πολιτικών πολλές φορές άδικων ή αναποτελεσματικών» σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόσθεσε ότι «Το επόμενο διάστημα υποχρεούμαστε να κερδίσουμε πίσω τον χαμένο χρόνο, εκμεταλλευόμενοι την ευελιξία που επανακτήσαμε, υλοποιώντας πολιτικές ενίσχυσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, στήριξης του κόσμου της εργασίας και ανακούφισης των πιο αδύναμων στρωμάτων».
Όσον αφορά το νομοσχέδιο, η κα Βαγιωνάκη τόνισε πως κινείται
«στην κατεύθυνση περαιτέρω θωράκισης των εργασιακών δικαιωμάτων», ενώ σχολίασε πως με τις διατάξεις του «αποκρυσταλλώνονται οι διαφορές ανάμεσα στα αντιπαρατιθέμενα πολιτικά σχέδια, αυτό της Κυβέρνησης και αυτό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».
«Το μεν πρώτο θέλει αυστηρά πλαίσια εργασίας στους εργασιακούς χώρους, ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων, εφαρμογή των κανόνων και τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Το δε δεύτερο, που εκφράζεται κατά καιρούς γλαφυρά από τον κ. Μητσοτάκη, θεωρεί ως αριστερή ιδεοληψία τις συλλογικές συμβάσεις, ξεπερασμένο το οχτάωρο και βάλσαμο για τις επιχειρήσεις τις ευέλικτες και επισφαλείς μορφές εργασίας. Και όλα αυτά λέγονται την ίδια στιγμή που ο συναγωνιστής του κ. Μητσοτάκη, ο καγκελάριος της Αυστρίας, που ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με τη ΝΔ, θεσμοθετεί το δωδεκάωρο, γράφοντας έτσι μια μαύρη σελίδα στην ιστορία των εργατικών δικαιωμάτων της Ευρώπης», συνέχισε χαρακτηριστικά.
Για τις βασικές αιχμές του νομοσχεδίου είπε: «Σε πρώτη προτεραιότητα μπαίνει η αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών για να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες που υπάρχουν εφαρμόζονται. Όσον αφορά στην αδήλωτη εργασία, θέλω να θυμίσω ότι το 2013 στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας έφτασε στο 31,61%. Το 2017 το ποσοστό περιορίστηκε στο 12,48%. Συνεπώς, όλα είναι θέμα προτεραιότητας και θέλησης».
«Αλλάζει, επίσης, η αρχιτεκτονική των προστίμων για την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία. Και αυτό γιατί δεν απέδιδαν δικαιοσύνη στον εργαζόμενο. Οι εκπτώσεις που προβλέπονται στο παλιό καθεστώς θα δίνονται μόνο εφόσον γίνει η πρόσληψη του εργαζόμενου που βρέθηκε αδήλωτος κι αυτό γιατί τα στοιχεία δείχνουν ότι όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εντοπίζουν αδήλωτους, στις περισσότερες περιπτώσεις οι κυρώσεις δεν συνοδεύονται με πρόσληψη. Μπαίνει το πρόστιμο, τιμωρείται ο εργοδότης, αλλά καμία θετική συνέπεια δεν υπάρχει για τον αδήλωτο εργαζόμενο» σημείωσε η βουλευτής για να συμπληρώσει: «Συνεπώς, διατηρούμε τον αποτρεπτικό χαρακτήρα των προστίμων, αλλά ταυτόχρονα δίνουμε κίνητρο να καταγγελθεί η εκμετάλλευσή».
Παράλληλα, ανέφερε ότι θεσπίζεται ο πολλαπλασιασμός των προστίμων «σε περιπτώσεις υποτροπής», ενώ εισάγονται ρήτρες «προκειμένου οι επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε προσλήψεις μετά το πρόστιμο, να μην μπορούν να απολύσουν προσωπικό για να ισοσκελίσουν τον αριθμό εργαζομένων».
Η κα Βαγιωνάκη μίλησε και για τις διατάξεις του νομοσχεδίου όσον αφορά στις εργολαβίες: «Για πρώτη φορά μπαίνουν κανόνες στο καθεστώς των εργολαβιών. Είναι άπειρες οι περιπτώσεις στις οποίες οι εργολαβίες χρησιμοποιούνταν σαν όχημα καταστρατήγησης της μισθωτής εργασίας και το πρόβλημα εντοπίζεται σε εργολαβίες που καλύπτουν μέσω έργων πάγιες και διαρκείς ανάγκες, (πχ καθαριότητα στις τράπεζες). Πολλές φορές οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι, ανήμποροι να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Σε αυτό μπαίνει μια τελεία, καθώς θεσμοθετείται η ‘εις ολόκληρον’ και ‘αλληλέγγυα ευθύνη’ του αναθέτοντος το έργο, του εργολάβου και όλης της σειράς πιθανών άλλων υπεργολάβων, στα ασφαλιστικά και εργασιακά αιτήματα των εργαζομένων. Αυτό σε συνδυασμό με τη ρύθμιση που προβλέπει ότι οι παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας δεν θα έχουν πρόσβαση σε δημόσιο χρήμα, βάζει μια τάξη στο θολό εργασιακό τοπίο των εργολαβιών».
Στα του ασφαλιστικού, η κα Βαγιωνάκη σχολίασε ότι με το νομοσχέδιο «θεραπεύονται οι περιπτώσεις ασφαλισμένων, οι οποίοι λόγω της πολυπλοκότητας και της πολυνομίας του συστήματος βρέθηκαν χρεωμένοι με τεράστια ποσά εισφορών, είτε γιατί είχαν μια παράλληλη ασφάλιση, είτε γιατί είχαν αφήσει ανοιχτό το μπλοκάκι τους, είτε ακόμη και από λάθη των ίδιων των ταμείων».
«Απέναντι σ’ αυτήν την παράνοια, εμείς αντιπαραβάλουμε μια οργανωμένη διαδικασία, προκειμένου να κλείσουν αυτές οι πληγές και να αφαιρεθούν αυτά τα βάρη από τους ανθρώπους. Έχοντας πλέον κερδίσει το στοίχημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη με τις στρεβλώσεις και τις ανισορροπίες του παρελθόντος» πρόσθεσε.
Τέλος, σχετικά με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, έκανε λόγο για δημιουργία «ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για την πλέον ευάλωτη κατηγορία προσφύγων, τα προσφυγόπουλα, τα οποία φτάνουν στην Ελλάδα ασυνόδευτα».
«Η ελληνική πολιτεία, μεριμνώντας για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων με σκοπό την προστασία τους, προβλέπει στο νόμο τον διορισμό επιτρόπου για κάθε ασυνόδευτο ανήλικο που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια, ο οποίος έχει το καθήκον να διασφαλίζει το βέλτιστο συμφέρον και τη συνολική ευημερία του παιδιού» κατέληξε.
Δείτε το βίντεο
https://www.youtube.com/watch?v=6weCLii-5Mg