Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την Τετάρτη με θέμα τη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού για το 2019, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη σημείωσε: «Συζητάμε σήμερα τον Προϋπολογισμό του 2019, που για πρώτη φορά δεν περιέχει μέτρα περικοπών, αλλά αντίθετα είναι επεκτατικός, περιέχοντας μέτρα κοινωνικής ανακούφισης και αναπτυξιακής προοπτικής. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή εποχή».
«Βαδίζουμε ήδη στην επόμενη μέρα με καλύτερους όρους. Κι αυτό γιατί όλα αυτά τα χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια σειρά μέτρων που δεν είναι μεν στενά οικονομικά, ωστόσο δημιουργούν ένα υγιές αναπτυξιακό περιβάλλον. Αναφέρομαι στα θέματα των δασικών χαρτών, του κτηματολογίου, για το δομημένο περιβάλλον, τα οποία από κοινού με τα μέτρα που αφορούν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, τις παρεμβάσεις στις ενεργειακές μεταφορές και στις υποδομές διασύνδεσης με τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην προώθηση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλα, δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον».
Η κα Βαγιωνάκη απάντησε και στις επικρίσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περί υψηλών πλεονασμάτων και υπερφορολόγησης λέγοντας: «Οι παρεμβάσεις των Κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κόστισαν στους Έλληνες μέτρα ύψους 64 δις, μέσα σε 4 χρόνια. Αντίθετα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε μέτρα 9 δις στα 3 χρόνια! Όσο για τα πλεονάσματα, είχατε υπογράψει 4,5%, στο Μεσοπρόθεσμο. Φυσικά, εμείς δεν υπερηφανευόμαστε για μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, αλλά, οι συγκρίσεις είναι συντριπτικές. Και σίγουρα, μας πιστώνεται το γεγονός ότι εμείς κλείσαμε τις αξιολογήσεις και φέραμε μια αξιοπρεπή λύση για το χρέος».
«Αυτό που θεωρώ ως το καλύτερο μείγμα για την επόμενη μέρα είναι να αξιοποιήσουμε το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται και τον μετατρέπουμε σε μόνιμα μέτρα, τα οποία προ-νομοθετούμε. Ο χώρος αυτός, όπως φαίνεται και από την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, αναθεωρήθηκε προς τα πάνω σε σχέση με το προσχέδιο Προϋπολογισμού κατά 144 εκατομμύρια ευρώ και φθάνει τα 910 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτός ο δημοσιονομικός χώρος μας επιτρέπει να υπερβούμε τη δυσκαμψία του 3,5% των πλεονασμάτων, μας επιτρέπει να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο το επίδομα στέγασης κατά 250 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το προσχέδιο Προϋπολογισμού και να αφορά – για πρώτη φορά – ενοικιαστές και δανειολήπτες. Μας επιτρέπει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους νέους, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, ύψους 177 εκατομμυρίων ευρώ, τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10% και κατά 30% σε χαμηλής αξίας ακίνητη περιουσία, την επέκταση της εξαίρεσης από τον ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από 29% σε 25% στις επιχειρήσεις κλπ».
Επιπλέον, η βουλευτής Χανίων υπογράμμισε ότι «τα θετικά μέτρα που έχουμε ψηφίσει στο παρελθόν, όπως είναι τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας κ.λπ., κάθε χρόνο, όχι απλώς δεν τα ξεχνούμε, αλλά τα διευρύνουμε», ενώ αναφέρθηκε και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν την φτώχεια και την παιδική φτώχεια λέγοντας: «Σε όλους τους Δείκτες φαίνεται ότι από το 2009 ως το 2014, έχουμε αύξηση της φτώχειας. Το 2015 και το 2016 έχουμε μια σταθεροποίηση και μια ανάκαμψη από το 2017. Και τα στοιχεία για το 2018 και 2019 θα είναι σαφώς καλύτερα καθώς θα συνυπολογιστούν τα μέτρα προστασίας που έχουμε πάρει. Και μιλώ για αυτούς τους Δείκτες απασχόλησης, φτώχειας, παιδικής φτώχειας και εισοδηματικής διαφοράς, διότι δείχνουν σε ποιους κατευθύνεται η όποια ανάπτυξη».

Το βίντεο με ολόκληρη την τοποθέτηση:https://www.youtube.com/watch?v=_nCyoBa7o0k&feature=youtu.be