Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Στα 215 δισ. ευρώ περίπου ανέρχονται τα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, με την πλειοψηφία εξ αυτών να αφορά την Εφορία. Την ίδια ώρα, μόνο 4.500 είναι οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αγρότες, και από αυτές τις υποθέσεις έχουν ολοκληρωθεί οι 950.
Αυτό επεσήμανε σήμερα από τα Χανιά ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα: «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ και Τράπεζες – κόκκινα δάνεια», που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Χανίων, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Επιμελητήριο Χανίων, σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Τμήμα Δυτικής Κρήτης.
Ο κ. Κουρμούσης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σημείωσε ότι «κάθε εταιρεία ή ελεύθερος επαγγελματίας ή αγρότης μπορεί να κάνει αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Μόλις υποβληθεί η αίτηση, αυτομάτως προστατεύεται, τόσο η επιχείρηση, όσο και ο επιχειρηματίας, από κατασχέσεις των λογαριασμών και από πλειστηριασμούς ακινήτων. Στη συνέχεια, μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη του προς το Δημόσιο, δηλαδή Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, σε έως 120 δόσεις και με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και τα χρέη του προς τις τράπεζες, τα «κόκκινα» δάνεια δηλαδή, σε έως 20 χρόνια και με διαγραφή των πανωτοκίων. Ανάλογα το ύψος του χρέους, ισχύει κάποια λίγο διαφορετική διαδικασία. Για παράδειγμα, αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας χρωστάει αθροιστικά στο Δημόσιο πάνω από 250.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει και μία μελέτη βιωσιμότητας. Αντίστοιχα, για επιχειρήσεις είναι υποχρεωτική η μελέτη βιωσιμότητας αν τα συνολικά της χρέη ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ».
Ο κ. Κουρμούσης σημείωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «τα χρέη προς την Εφορία είναι περίπου 100 δισ. ευρώ, προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι περίπου 30 δισ. ευρώ, στις τράπεζες αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου στα 85 δισ. ευρώ -έχουν μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια- και υπάρχει και το άγνωστο κομμάτι του χρέους, που το τι χρωστάει ο ένας στον άλλον. Δηλαδή οι εταιρείες στους προμηθευτές, οι εταιρείες στους εργαζομένους, ο ένας στον συγγενή του κ.λπ.».
Παράλληλα, τόνισε ότι «στον εξωδικαστικό μηχανισμό έχουν υποβληθεί πάνω από 4.500 αιτήσεις απ’ όλη την Ελλάδα, όλων των ειδών, έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία 950 υποθέσεις. Οι υπόλοιπες βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας και το τελευταίο δίμηνο -μετά το καλοκαίρι, δηλαδή- που βελτιώθηκε η διαδικασία η πλατφόρμα και καταργήθηκαν τα δικαιολογητικά έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία πάνω από 50.000 επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες απ’ όλη την Ελλάδα να «χτίζουν» την αίτησή τους».
Ο κ. Κουρμούσης υποστήριξε ότι ο αριθμός των 4.500 αιτήσεων δεν είναι μικρός, αναφέροντας ότι «κάθε μήνα μπαίνουν ολοένα και περισσότεροι. Μέχρι να το μάθουν… Είναι μία πρωτόγνωρη διαδικασία ομολογουμένως. Ήταν μία καινούρια διαδικασία και δεν το γνώριζαν. Τώρα που σιγά – σιγά το είδαν και το έμαθαν και είδαν και τις διευκολύνσεις που παρέχει σε σχέση με το παρελθόν, που έπρεπε να μαζέψεις όλα τα δικαιολογητικά κ.λπ., τώρα όλα αυτά γίνονται αυτόματα. Δηλαδή μόλις μπεις στην πλατφόρμα βρίσκεις σχεδόν το σύνολο των δικαιολογητικών κι εσύ χρειάζεται να μαζέψεις μόνο σου μόνο τρία δικαιολογητικά. Άρα είναι πολύ μεγάλη διευκόλυνση σε σχέση με το παρελθόν, που έπρεπε να μαζέψεις 27 δικαιολογητικά».
Καταλήγοντας, ο κ. Κουρμούσης υπενθύμισε ότι «η αίτηση πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Μέχρι στιγμής ολοκληρώνονται περίπου 1 στις 5 και οι υπόλοιπες βρίσκονται στην πορεία. Δεν είναι ότι έχουν απορριφθεί, δηλαδή», είπε.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ
Από την πλευρά του, ο κ. Σταθάκης, σε δηλώσεις του, επεσήμανε ότι «ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι μια νομοθεσία που είχε πολύ υψηλές φιλοδοξίες, ακριβώς επειδή απευθυνόταν σ’ έναν τρόπο ρύθμισης των χρεών, ταυτόχρονα τραπεζών και Εφορίας, και διαμόρφωνε μια διαδικασία που και για τους επαγγελματίες και για τους μικρομεσαίους διευκόλυνε τη ρύθμιση των χρεών τους με βάση τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και φυσικά είχε έναν πιο σύνθετο μηχανισμό για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Τώρα βρίσκεται σ’ ένα κομβικό σημείο, ακριβώς επειδή η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών».
Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «υπάρχουν οι μέριμνες προκειμένου να υπάρξει χώρος για να λειτουργήσει ο μηχανισμός, να υπάρξει επέκταση. Η πρόταση του Υπουργείου συζητιέται αυτή τη στιγμή, δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι προτάσεις, γίνεται ένας διάλογος και με τις τράπεζες προκειμένου να υπάρξει μια συναίνεση για τον μηχανισμό».
Ο Χανιώτης Υπουργός υπογράμμισε, ακόμη, ότι «οι τράπεζες από το 2016 και μετά έχουν θεσμοθετήσει όλα τα εργαλεία. Έχει φτιαχθεί η δευτερογενής αγορά «κόκκινων» δανείων. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή συζητήσεις που γίνονται με πρωτοβουλία του Τσακαλώτου για την αναζήτηση ενός μηχανισμού διαχείρισης, από κοινού των τραπεζών με κάποιες εγγυήσεις του Δημοσίου. Άρα, όλη η ατζέντα είναι ανοιχτή. Η γνώμη η δική μου είναι ότι ενώ υπάρχει μια αποκλιμάκωση των «κόκκινων δανείων», με βάση την τελευταία διετία, από τις τράπεζες, οι προκλήσεις είναι υψηλές. Οι στόχοι που έχουν θέσει οι ίδιες οι τράπεζες είναι υψηλοί. Συνεπώς είμαστε στο κομβικό σημείο που πρέπει να βρούμε την καλύτερη μέθοδο ή πώς θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ένα από όλα τα εργαλεία ούτως ώστε το μίγμα να οδηγήσει σε αυτό που όλοι θέλουμε, τη μείωση των «κόκκινων» δανείων».