Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε από τη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως εισάγεται στο κοινοβούλιο με το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών». Επόμενη στάση η Ολομέλεια της Βουλής.
Σημειώνεται ότι η συζήτηση ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας και σε όλο αυτό το διάστημα μίλησαν 38 βουλευτές και όλοι οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές, χωρίς, φυσικά, να λείψουν οι συγκρούσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Η Συμφωνία των Πρεσπών εξασφάλισε πλειοψηφία από την Επιτροπή, όπως προέκυψε από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής.
Το επόμενο στάδιο είναι η εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια προκειμένου, αύριο, Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, να ξεκινήσει η συζήτηση και να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 24 Ιανουαρίου προς Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.
Με βάση το άρθρο 91 παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής, μετά την επεξεργασία και την εξέταση τoυ νομοσχεδίου, η αρμόδια διαρκής επιτρoπή συντάσσει και υπoβάλλει πρoς στην Ολομέλεια την έκθεσή της, στην οποία θα περιλαμβάνεται η θετική εισήγηση της επιτροπής επί του σχεδίου νόμου.
Από την πλευρά της η κα Βαγιωνάκη, μιλώντας στην Επιτροπή έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:
Συζητάμε σήμερα την επικύρωση μιας ιστορικής Συμφωνίας, που κλείνει ένα θέμα που απασχολεί την πολιτική ζωή του τόπου τουλάχιστον για μια 25ετία, γιατί λύνει το ονοματολογικό σύμφωνα με την εθνική γραμμή 2008 – 2012, για σύνθετη ονομασία με επιθετικό προσδιορισμό και δη γεωγραφικό erga omnes, για όλες τις χρήσεις και αυτά περνάνε στο Σύνταγμα της γείτονος, όπου υπάρχει και διευκρίνιση σε ότι αφορά τη γλώσσα και την ιθαγένεια.
Ακούγονται εδώ διάφορες υπερβολές. Λέγεται ότι με τη Συμφωνία θα φτάσει η γείτονα μέχρι το Αιγαίο. Στο άρθρο  13 διευκρινίζεται ότι η FYROM είναι περίκλειστο κράτος και τα όποια προβλήματα ίσως προκύπτουν θα ληφθούν στη βάση των διατάξεων των Ηνωμένων Εθνών και το δίκαιο της θάλασσας. Το άρθρο αυτό είναι αυτούσιο ακριβώς με την Ενδιάμεση Συμφωνία. Μια και μιλάμε για την ενδιάμεση συμφωνία, αλήθεια, γιατί δεν ήρθε προς κύρωση στη Βουλή;
Πέρα από το ότι πολλά μέρη από την Ενδιάμεση Συμφωνία παραμένουν αυτούσια στη νέα Συμφωνία, η Ενδιάμεση Συμφωνία λύνει στο άρθρο 11, παράγραφος 1 και το θέμα της ένταξης στους διεθνείς οργανισμούς, λέγοντας ότι το πρώτο μέρος, δηλαδή η Ελλάδα, συμφωνεί να μην προβάλει αντίρρηση στην αίτηση της συμμετοχής του δεύτερου μέρους σε διεθνείς πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς. Επειδή μας κατηγορείτε ότι παραδώσαμε τα όπλα μας, με βάση τα παραπάνω τι ακριβώς παραδώσαμε;
Επειδή ακούγεται ότι εμείς θέλουμε να δώσουμε τα πάντα στο ΝΑΤΟ, θα ήθελα να σας θυμίσω την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών. Το πού ακριβώς θέλει να ενταχθεί η γείτονα χώρα είναι δική της υπόθεση. Εμείς δεν ετεροκαθοριζόμαστε, αλλά προχωράμε με βάση τις αξίες μας και τις θέσεις μας. Αλήθεια, γιατί είμαστε τόσο φοβικοί; Η FYROM σε αμυντική ισχύ έχει μόνο το 1,8% της Ελλάδας, έχει μόλις το 6% του Α.Ε.Π. της Ελλάδος και το ένα όγδοο του πληθυσμού. Μήπως θα έπρεπε να μας προβληματίσει περισσότερο το γεγονός ότι κινδυνεύει να μετατραπεί η FYROM, η Αλβανία και το Κόσοβο σε κομμάτι του «ισλαμικού τόξου», που προσπαθεί να μας περικυκλώσει από ανατολάς και βόρεια. Αυτό εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα ή μήπως πρέπει να προσπαθήσουμε να συγκεντρωθούμε μόνο προς ανατολάς, διότι εξάλλου εκεί είναι η απειλή.
Στη Συμφωνία, όμως, λύνονται και θέματα αλυτρωτισμού. Στο άρθρο 8 ρητά προβλέπεται η κατάργηση των αλυτρωτικών συμβόλων, η αλλαγή της σημαίας κ.λπ.. Ο κ. Κουμουτσάκος, βεβαίως, στην πρωτολογία του τα θεωρούσε όλα αυτά δευτερεύοντα, αλλά έχουν τη σημασία τους. Το ίδιο άρθρο μιλάει για μια επιστημονική επιτροπή που θα αφαιρέσει από τα σχολικά εγχειρίδια οτιδήποτε διαστρεβλώνει την ιστορία και δημιουργεί αλυτρωτισμό, μαζί με τους χάρτες. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα, προφανώς, διότι στα δικά μας βιβλία δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Προφανώς, αφορά τη γείτονα, άρα νομίζω ότι είναι προς το δικό μας συμφέρον. Επίσης, κλείνει οριστικά το θέμα της μειονότητας, αφού το άρθρο 49 της γείτονος είναι αντίστοιχο του άρθρου 118 του δικού μας Συντάγματος.
Λένε κάποιοι ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Αλήθεια, τι ξέρουμε για τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913; Τότε πήραμε τη Μακεδονία μας χάρη και στην ευφυΐα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Το μεγαλύτερο μέρος από το κομμάτι που στην Οθωμανική αυτοκρατορία αποτελούσε το Βιλαέτι της Μακεδονίας, αυτό το κομμάτι συμπίπτει γεωγραφικά με την αρχαία ελληνική Μακεδονία. Κράτησε ένα κομμάτι η Βουλγαρία, που ονομάζει Μακεδονία του Πιρίν και ένα κομμάτι πήρε η Γιουγκοσλαβία. Τι θα κάνουμε τώρα; Θέλουμε να αναθεωρήσουμε τη Συμφωνία του Βουκουρεστίου; Αυτός πάντως που αυτήν τη στιγμή μιλάει για αναθεώρηση συνθηκών είναι η Τουρκία. Ας το σκεφτούμε.
Όσο αφορά τα περί προδοσίας, ποτέ η Αριστερά δεν εκχώρησε ελληνικά εδάφη. Αντίθετα, τα υπερασπίστηκε. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι προδότες είναι αυτοί που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και πρόδωσαν την Κύπρο, όπως γνωρίζουμε, στο πρόσφατο παρελθόν. Οι απόγονοι αυτών σήμερα έχουν φορέσει τη λεοντή των μακεδονομάχων.
Όσο για το θέμα της Μακεδονίας, ο Σαμαράς υπήρξε ο μοιραίος άνθρωπος για το μακεδονικό, όταν διαλυόταν η Γιουγκοσλαβία το 1991 και είχαμε τα περιθώρια του veto για την ονομασία αυτής της χώρας, αφού οι δυτικοί, πραγματικά «καίγονταν» για την Κροατία. Ποιος ήταν Υπουργός Εξωτερικών; Ο Σαμαράς. Ποιος ήταν αυτός που το 1992, όταν είχαμε φθάσει στο «Πακέτο Πινέιρο» και μπορούσε να λυθεί το σκοπιανό, τορπίλισε την ευκαιρία; Ο Σαμαράς. Ποιος είναι σήμερα αυτός που επιβάλλει την άποψή του μαζί με την ακροδεξιά παρέα, που σέρνει ένα μεγάλο κόμμα από τη μια αντίφαση στην άλλη; Ο Σαμαράς. Για αυτό λέμε ότι είναι ο μοιραίος άνθρωπος στο μακεδονικό.
Περί γλώσσας. Όπως γνωρίζετε έχει ειπωθεί πολλές φορές εδώ, ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1959, έλεγε στη Βουλή για τη μακεδονική γλώσσα που μιλιέται στα Σκόπια και έχει και γραμματική και συντακτικό, ενώ χθες, στην πρωτολογία του ο κ. Κουμουτσάκος, μας είπε ότι κάτι τέτοιο, δεν ήταν.
Ο κ. Μπαμπινιώτης, για τον οποίο μας μιλήσατε χθες, κύριε Κουμουτσάκο, πήρε μέρος στη Διεθνή Συνδιάσκεψη του 1977, από ό,τι φαίνεται, η οποία Συνδιάσκεψη έγινε στην Αθήνα και αναγνώριζε τη μακεδονική γλώσσα και στη συνέχεια το 1992-1993, δεν φέρατε αντίρρηση στο διεθνές πρότυπο του ISO – 3166 για τους κωδικούς γλωσσών. Σήμερα, είναι κατοχυρωμένη στις γλώσσες των Ηνωμένων Εθνών. Ποιος έδωσε, λοιπόν, τη γλώσσα; Αντίθετα από ό,τι λέγεται, στην παρούσα Συμφωνία αναφέρεται ότι ανήκει στις νοτιοσλαβικές γλώσσες και ουδεμία σχέση έχει με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
Θα ήθελα να τελειώσω με το εξής. Πρώτον, με σιγουριά πιστεύω ότι η Συμφωνία είναι αμοιβαίως επωφελής, διότι αναβαθμίζει τη χώρα μας και μας δίνει ισχυρό γεωστρατηγικό ρόλο, περιορίζει την επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια και μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε εκεί που πραγματικά υπάρχει κίνδυνος. Δεύτερον, συμβάλλει στην ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή, σταθεροποιεί τα σύνορα στα Βαλκάνια. Μόνο μια στιγμή να απαντήσουμε στο ερώτημα, αν μας συμφέρει η διάλυση αυτού του κράτους, έχοντας κατά νου τις ιαχές περί Μεγάλης Αλβανίας, Μεγάλης Βουλγαρίας και ούτω καθεξής, που οι εθνικιστικές δυνάμεις σε αυτές τις χώρες υποδαυλίζουν. Τρίτον, προωθεί θετική ατζέντα στην περιοχή. Η Θεσσαλονίκη πρέπει και μπορεί να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων.
Επίσης, θα ήθελα να κάνω δύο παρατηρήσεις. Θεωρώ πρώτον, ότι έπρεπε πιο έγκαιρα να ενημερώσουμε τους πολίτες και εδώ υπάρχει μια ευθύνη και δεύτερον, λέγεται και ξαναλέγεται ότι δεν ρωτήθηκε ο λαός. Θα ήθελα να θυμίσω ότι τόσο προεκλογικά όσο και στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής. Δεν κρυφτήκαμε, έχουμε την ίδια θέση, αν δεν κάνω λάθος από το 1993. Σέβομαι τις τοποθετήσεις πολλών συμπατριωτών μου, συγγενών και φίλων, όμως, εμείς οι πολιτικοί δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από το γενικό κλίμα, ιδιαίτερα από φόβο ή για μικροκομματικά οφέλη.
Οι πολιτικοί οφείλουν να πράττουν το πολιτικά σωστό, αυτό που κατά τη γνώμη τους θα πάει την Ελλάδα πιο μπροστά, ακόμη και κόντρα στο ρεύμα των καιρών και η Αριστερά είναι μαθημένη σε αυτά.
Το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?time_continue=98&v=7qecaCSe9rk