Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Ολόκληρη η ραδιοφωνική συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη, καθώς και τα κύρια σημεία της, στον ραδιόφωνο σταθμό «Alpha 98,9». Η τακτική της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην Ακροδεξιά περιγράφεται από το «όποιος κατουράει στη θάλασσα το βρίσκει στο αλάτι».
Μιλώντας σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, στον ραδιόφωνο σταθμό «Alpha 98,9» στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Σπύρο Λάμπρου, ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε ότι απομένουν ακόμη πέντε κενές θέσεις για το ευρωψηφοδέλτιο, οι οποίες θα πληρωθούν τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, τόνισε ότι η οικονομία συνολικά, όσο και η μεσαία τάξη ειδικότερα, επλήγησαν από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Αναφορικά με την στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην Ακροδεξιά, με αφορμή και τα περιστατικά έξω από πολιτικές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ από ολιγομελείς ομάδες ακροδεξιών, που υπερπροβάλλουν τα ΜΜΕ, σημείωσε ότι και η Αξιωματική αντιπολίτευση ήδη αντιμετώπισε ανάλογα φαινόμενα.  

Η συνισταμένη των προσώπων και των δυνάμεων που εκφράζονται στο ευρωψηφοδέλτιο

«Σημασία έχει πάνω σε ποια πολιτική βάση, σε ποια πολιτική πλατφόρμα,  όλα αυτά τα πρόσωπα και οι κινήσεις, έχουν αποφασίσει να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Νομίζω ότι είναι σαφές το μήνυμα. Η  προσπάθεια να απαντήσουμε και στην άνοδο της Ακροδεξιάς, του νεοσυντηρητισμού, αλλά ταυτόχρονα να στρέψουμε το ευρωπαϊκό καράβι και  - μέσω της Ευρώπης - να δούμε τι κάνουμε στην Ελλάδα. Να το στρέψουμε σε μια διαφορετική πορεία, μακριά από τις πολιτικές λιτότητας. Εκπέμπουμε ένα μήνυμα σαφές, αντιεθνικιστικό, αντιρατσιστικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποια είναι η πλατφόρμα που ενώνει όλες αυτές οι δυνάμεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και τα επόμενα βήματα

«Πάμε να κάνουμε αυτό ακριβώς που λέει η λέξη. Μια συμμαχία δυνάμεων της ιστορικής Αριστεράς, από τον χώρο της Οικολογίας, από τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και πολιτών οι οποίοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη αυτής της συστράτευσης πάνω στη συγκεκριμένη πρόταση.  Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να τις συντονίσουμε, έτσι ώστε να αποκτήσει μία διαφορετική δυναμική αυτή η προσπάθεια. […] Έχω μάθει να αξιολογώ, πέρα από την φερεγγυότητα των προσώπων και αυτά τα οποία υπερασπίζονται στις συγκεκριμένες συνθήκες και αυτά τα οποία λένε. Δεν έχω, λοιπόν, κανένα πρόβλημα με τα όσα είπε ο κ. Τζουμάκας ασκώντας κριτική για τον δικομματισμό και για το ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος, στο οποίο κανείς δεν θέλει να μοιάσει, πιστέψτε με.  Άλλωστε η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η ανάληψη των κυβερνητικών ευθυνών από μεριάς του, έγινε μέσα από μια διαδικασία πολεμικής με τον παλαιό δικομματισμό και αυτού που γνωρίσαμε ως ΠΑΣΟΚ. Ούτε διάθεση υποκατάστασης αυτών των φθαρμένων σχημάτων του παρελθόντος έχουμε ούτε προσπαθούμε πετώντας διάφορα υλικά στο μίξερ να φτιάξουμε μια άχρωμη ενιαία “σούπα”. Είναι μια συμμαχία διακριτών πολιτικών δυνάμεων».

Για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ως προς τη δικαστική βασιμότητα και την δήθεν πολιτική σκοπιμότητα των υποθέσεων σκανδάλων

«Με κάθε υπόθεση που αφορά σκάνδαλο του παρελθόντος, κακοδιαχείριση, η οποία βγαίνει στην επιφάνεια ή η Δικαιοσύνη εν πάση περιπτώσει την αναδεικνύει, τόσο πιο πολύ εκτίθενται με τις δηλώσεις τους το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία.  Όπως με την υπόθεση της Novartis. Σας θυμίζω ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η Βουλή πήγαν να υποκαταστήσουν τη Δικαιοσύνη. Απλώς έδωσαν το “πράσινο φως” για περαιτέρω διερεύνηση κάποιων ανθρώπων. Μάλιστα είχαμε πει ότι εάν τελικά για κάποιους από αυτούς - όπως και έγινε – φανεί ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, τότε δεν υπάρχει και πιο αξιόπιστος τρόπος και οι ίδιοι να βγουν με ψηλά το κεφάλι». […]  Αυτού του είδους η κριτική είναι μια βαριά κατηγορία για τη Δικαιοσύνη, την οποία κατά καιρούς την επικαλείται η Νέα Δημοκρατία, αλλά σε οτιδήποτε δεν της αρέσει την καταγγέλλει ευθέως. Όταν καταγγέλλεις τη Δικαιοσύνη υπονομεύεις τη Δημοκρατία. Όταν υπονομεύσεις τη Δημοκρατία και υιοθετείς μια Ακροδεξιά λογική, τότε πια, έχεις κάνει μερικά έως πολλά “κλικ” σε σχέση με αυτό που ήσουν πριν. Αναφέρομαι στη μεταδικτατορική Νέα Δημοκρατία η οποία ήταν εντός των δημοκρατικών δυνάμεων και σήμερα, χωρίς βέβαια να έχει φύγει, έχει “ανοίξει παρτίδες” με το ακροδεξιό κομμάτι της πολιτικής ζωής. Εκτίθενται όταν μιλάνε, για παράδειγμα, για τα θέματα των δανείων, εκτίθενται όταν μιλάνε για τα θέματα της Novartis, δείχνουν τελικά πόσο πολιτικά αναξιόπιστοι εξακολουθούν και είναι».

Η μεσαία τάξη και οι πολιτικές που την έπληξαν

«Εάν κάποιος κοιτάξει τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας θα διαπιστώσει ότι αυτοί οι οποίοι έκλεισαν επιχειρήσεις, γονάτισαν, όπως είπατε, ισοπέδωσαν θα έλεγα εγώ σε κάποιες περιπτώσεις, την μεσαία τάξη, είναι οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Υποκριτικό είναι σήμερα το ενδιαφέρον τους. Η μεσαία τάξη - όπως και συνολικά η οικονομία – μπορεί να αναταχθεί μέσα από έναν δρόμο σταθεροποίησης και ανάπτυξης ο οποίος έχει αρχίσει και γίνεται ορατός, καλώς ή κακώς για αυτούς, καλώς για τον ελληνικό λαό και για μας, έχει αρχίσει και γίνεται πραγματικότητα».  

Για τις πολιτικές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην Ακροδεξιά

«Μιλάμε αυτή τη στιγμή για εκδηλώσεις διπλάσιες και τριπλάσιες σε όγκο, που γίνονται σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Τηρουμένων των αναλογιών γίνεται ένα μικρό «Γαλάτσι», θα έλεγε κανείς, σε κάθε πρωτεύουσα νομού και κανείς δεν ασχολείται με αυτό, αλλά ασχολούνται με 15-20 ακροδεξιούς, γιατί αυτοί είναι ακροδεξιοί, και τους εμφανίζουν μέσα από το διαδίκτυο και τα ελεγχόμενα και κατευθυνόμενα Μέσα, ως πρώτη είδηση. Είναι ένα στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Μια αντιπαράθεση η οποία είναι εικονική. Βεβαίως την “πάτησε” η Νέα Δημοκρατία γιατί κάποιοι από αυτούς μπήκαν σε συγκέντρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ημερών. Να σας πω κάτι πολύ γνωστό και αφορά την τακτική της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην Ακροδεξιά.  “Όποιος κατουράει στη θάλασσα το βρίσκει στο αλάτι».