Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Ένα ποσό, που μέχρι στιγμής όπως τονίσθηκε ιδιαίτερα, φθάνει σχεδόν στα 100 εκατομμύρια ευρώ, θα διατεθεί στα Χανιά, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ζημίες που προκάλεσε η μεγάλη κακοκαιρία του προηγούμενου Φεβρουαρίου.
Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα το μεσημέρι, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνη Μπαλωμενάκη.
Ειδικότερα, και όπως έκανε γνωστό ο κ. Πολάκης, η χρηματοδότηση γίνεται γνωστή με δελτίο τύπου από το Υπουργείο Υποδομών και το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Τονίσθηκε πως, η χρηματοδότηση αυτή προκύπτει μετά την επίσκεψη των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών που κατέγραψαν τις ζημιές, και την αντίστοιχη δουλειά των δήμων και της Περιφέρειας Κρήτης, και συσκέψεις που έγιναν στην Αθήνα με την συμμετοχή και των τεσσάρων βουλευτών του νομού.
Αναλυτικά τα ποσά που έχουν μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί και πιστωθεί τα παρακάτω ποσά:
-15 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στον ΒΟΑΚ. Πρόκειται για έργα που θα εκτελέσει το Υπουργείο Υποδομών.
17,5 εκατομμύρια ευρώ στην Περιφέρεια Κρήτης και ειδικότερα, 10 εκατομμύρια για τα Χανιά, 5 εκατομμύρια ευρώ για το Ρέθυμνο και 2,5 εκατομμύρια ευρώ στην κεντρική υπηρεσία της Περιφέρειας.
Σε ότι αφορά στους δήμους, όπως είπε ο κ. Πολάκης έγινε κατανομή χρηματοδοτήσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες και τα τεχνικά δελτία που συνέταξαν οι μηχανικοί που επισκέφθηκαν τις περιοχες.
Συγκεκριμένα:
 -Δήμος Πλατανιά 32,7 εκατ. ευρώ
-Δήμος Κισσάμου 9,5 εκατ. ευρώ
-Δήμος Κανδάνου Σελίνου 6,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 2,5 σε οδοποιία και τα υπόλοιπα για την συγκράτηση κατολισθήσεων που υπάρχουν σε περιοχές του δήμου.
-Δήμος Χανίων 3 εκατ. ευρώ.
-Δήμος Αποκορώνου 2 εκατ. ευρώ
Και δήμος Σφακίων 1.3 εκατ. ευρώ.
Επίσης για τον δήμο Μυλοποτάμου και τον δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο δίνονται 3 εκατ. και 1.25 αντίστοιχα.
Από τον κ. Πολάκη επισημάνθηκε επίσης ότι για πρώτη φορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα υπάρχει αυτή η άμεση εκταμίευση απαραίτητων και μεγάλων χρηματοδοτήσεων για να γίνει επανεκκίνηση στις υποδομές και όχι με τον τρόπο που έγινε παλαιότερα.
Τέλος έγινε γνωστό πως θα υπάρξουν προγραμματικές συμφωνίες με τους δήμους και το Υπουργείο Υποδομών, προκειμένου το υπουργείο να επιβλέψει και σε κάποιες περιπτώσεις να εκτελέσει και τα έργα που είναι δύσκολα τεχνικά και οι δήμοι δεν διαθέτουν την υποδομή για κάτι τέτοιο.