Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να τονίζει ότι επιδιώχθηκε να νομοθετηθούν οι καλύτερες δυνατές διατάξεις με ανθρώπινη προσέγγιση, με αίσθημα δικαίου και με προσήλωση στην προστασία και στην επαύξηση της μαχητικής μας ικανότητας, ψηφίστηκε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις μέριμνας προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και ΧΑ, να καταψηφίζουν ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε παρών.
Από την πλευρά της η βουλευτής Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη, τόνισε ότι το νομοσχέδιο φέρνει μεγαλύτερη δικαιοσύνη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξαφανίζονται διά μαγείας οι ανισότητες και οι παθογένειες δεκαετιών: «Αποτυπώνεται ξεκάθαρα η προσπάθεια εμβάθυνσης σε ζητήματα δημοκρατίας και ισονομίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που γνωρίζουμε ότι δεν είναι τυπικοί δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς είναι επιφορτισμένοι με ιδιαίτερες ευθύνες που απαιτούν εγρήγορση και ευελιξία».
Όσον αφορά στις διατάξεις του νόμου η κα Βαγιωνάκη σημείωσε: «Μια από τις βασικές ρυθμίσεις δίνει τη δυνατότητα για μεταφορά οργανικών θέσεων ανάλογα με τις ανάγκες, με μετατάξεις ανθυπασπιστών και υπαξιωματικών από ένα Όπλο σε άλλο Όπλο ή Σώμα, προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις που απαιτούν εξειδικευμένη εκπαίδευση. Πλέον τη διαδικασία αναλαμβάνει το Γενικό Επιτελείο και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να υπάρχει καλύτερη εποπτεία».
«Μια ακόμα σημαντική ρύθμιση αφορά τη μέριμνα για την ηθική και ψυχική υποστήριξη όσων απομακρύνονται από τον ενεργό υπηρεσιακό βίο λόγω υγείας, με τη δυνατότητα παραμονής τους στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων υπό προϋποθέσεις και της ένταξής τους σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου, εφ’ όσον η πάθησή τους έγινε σε διατεταγμένη υπηρεσία» πρόσθεσε.
Ως βαρύνουσας σημασίας χαρακτήρισε και τη ρύθμιση που προβλέπει αφ’ ενός τη βαθμολογική εξέλιξη των εθελοντών μακράς θητείας μέχρι τον βαθμό ανθυπολοχαγού και την αντίστοιχη απονομή αποστρατευτικού βαθμού υπολοχαγού και αφ’ ετέρου τη δυνατότητα παραμονής τους εκτός οργανικών θέσεων μέχρι το 58ο έτος της ηλικίας τους, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα θεμελίωσης δικαιώματος πλήρους σύνταξης, κάτι που μέχρι σήμερα εμφανιζόταν προβληματικό.
Επίσης, μίλησε για την διάταξη που ήδη εφαρμόζεται στο Δημόσιο και προβλέπει «μειωμένο ωράριο εργασίας για στελέχη που έχουν ή επιμελούνται τέκνα ή άτομο με αναπηρία 50% που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου Α, καθώς αυτός εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε παιδιά και η αντιμετώπισή του απαιτεί ειδική και συνεχή φροντίδα».
Όσον αφορά στο σύστημα μεταθέσεων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως: «λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, παρέχοντας τη δυνατότητα να υπηρετήσουν σε τόπους προτίμησης. Το ίδιο ισχύει και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή αναπηρίας ή πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη οι ίδιοι ή πρόσωπα της οικογένειάς τους».
Επίσης, αναφέρθηκε στην – για πρώτη φορά – θέσπιση Γραφείου Νομικής Προστασίας Στελεχών που δίνει την δυνατότητα νομικής υποστήριξης από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στα στελέχη.
Στο κεφάλαιο των ρυθμίσεων στρατολογικού χαρακτήρα αναφέρθηκε «στην επέκταση του ευεργετήματος της μειωμένης θητείας σε όλα τα τέκνα τρίτεκνης ή πολύτεκνης οικογένειας στο πλαίσιο της προστασίας του θεσμού της οικογένειας», καθώς και στην τακτοποίηση των στρατιωτικών υποχρεώσεων ανυπότακτων μέχρι το τέλος του 2020, «ώστε όσοι νέοι το επιθυμούν, να επιστρέψουν και να κλείσουν τις στρατολογικές τους εκκρεμότητες».
Τέλος, μίλησε για την απλοποίηση της διαδικασίας αναβολής κατάταξης για κοινωνικούς λόγους: «Καταργείται η προθεσμία των πέντε ημερών πριν την ημερομηνία κατάταξης για την κατάθεση της αίτησης, ενώ αυξάνεται και η διάρκεια της αναβολής», ενώ για τους αντιρρησίες συνείδησης σχολίασε ότι οι παρεμβάσεις είχαν ως σκοπό «την αποκατάσταση της αρχής της ισότητας και της ισονομίας μεταξύ αυτών και των οπλιτών θητείας», με πρόβλεψη μείωσης του ορίου ηλικίας για την εξαγορά της εναλλακτικής θητείας, καθώς και του χρόνου υπηρέτησης.
Όσον αφορά στη διάρκεια της εναλλακτικής θητείας, δεν άλλαξε χρονικά, ωστόσο, όπως τόνισε: «με υπουργική απόφαση δύναται να ανακαθοριστεί κατ’ ελάχιστον στη διάρκεια της στρατεύσιμης υποχρέωσης»
Για τους σπουδαστές σε Στρατιωτικές Σχολές που έρχονται κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους αντιμέτωποι με τα προβλήματα υγείας, η κα Βαγιωνάκη τόνισε πως «πλέον θα παρέχεται η δυνατότητα παραμονής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις κατά τρόπο που να δύναται να αξιοποιηθούν από την Υπηρεσία», ενώ για τα παιδιά οικογενειών που επλήγησαν στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού είπε πως «προτείνεται νομοθετική ρύθμιση για την κατ’ εξαίρεση εισαγωγή τους σε ειδικό ποσοστό και η καθ’ υπέρβαση του συνολικού αριθμού των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές».
Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Βαγιωνάκη αναφέρθηκε και στη ρύθμιση εξαίρεσης από το συνολικό εισόδημα όλων των αναδρομικών που καταβλήθηκαν το 2018 για την αποκατάσταση αδικιών παλαιοτέρων ετών «προκειμένου να μην καθίστανται πρόσχωμα στην καταβολή πάσης φύσεως κοινωνικών δικαιωμάτων και παροχών που συνδέονται με εισοδηματικά κριτήρια. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά και τους αμειβόμενους σε ειδικά μισθολόγια, Σώματα Ασφαλείας, μουσικό και ιατρικό προσωπικό».
Δείτε το βίντεο εδώ:https://www.youtube.com/watch?v=Hw504QpFWu4