Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

O ελληνικός λαός πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να σταματήσει το σχέδιο που δρομολογείται εναντίον του, διαφορετικά θα ακολουθήσει η εφαρμογή μιας ακραίας πολιτικής που θα διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σήμερα Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019, μιλώντας στο δημοσιογράφο Στάθη Σχινά στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» 105,5. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας, μπορεί να εγγυηθεί καλύτερες μέρες.
Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη:  
Ο ελληνικός λαός να σταματήσει το νεοφιλελεύθερο σχέδιο
«Νομίζω ότι αν  έχουμε πετύχει κάτι ως ΣΥΡΙΖΑ πριν τις Ευρωεκλογές αλλά και μετά, είναι να σύρουμε την Νέα Δημοκρατία στο πεδίο της προγραμματικής αντιπαράθεσης. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για να κατανοήσει ο κόσμος τον πραγματικό χαρακτήρα των προτάσεών της. Αυτόν τον χαρακτήρα που προσπάθησε, σε μία πρώτη φάση να κρύψει, ανοίγοντας άλλα ζητήματα αντιπαράθεσης. Αυτόν τον χαρακτήρα που πάει να τον  δικαιολογήσει μέσα από την ερμηνεία της τελευταίας έκθεσης της Κομισιόν, με τις παρατηρήσεις της για την ελληνική οικονομία, προετοιμάζοντας το έδαφος για να πει ότι ήταν μονόδρομος να εφαρμόσει τις ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις της. Είναι φανερό ότι η χθεσινή τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σημαίνει για τον ελληνικό λαό ακριβότερη ενέργεια και ακριβότερα φάρμακα. Είναι φανερό ότι με την προσπάθεια να αξιοποιήσει τις αναφορές της έκθεσης Κομισιόν για τους συμβασιούχους θέλει να δικαιολογήσει την πρόταση για την επιστροφή στο καθεστώς των πέντε αποχωρήσεων - μίας πρόσληψης στο Δημόσιο τομέα. Σε πρώτη φάση πρέπει να απαξιωθεί έτι περαιτέρω ο Δημόσιος τομέας, να μην μπορεί να προσφέρει βασικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, οπότε να φαίνεται ως μονόδρομος το να δίνονται αυτές οι δουλειές έξω, σε ιδιώτες. Αυτή είναι η νομιμοποιητική βάση της Νέας Δημοκρατίας και, βεβαίως, έχει πολύ μεγάλη σημασία να καταλάβουμε ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών λειτούργησε πλέον ενθαρρυντικά για τους ακραίους ευρωπαϊκούς κύκλους, οι οποίοι ποτέ δεν ήταν συμφιλιωμένοι με την ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση και έρχονται τώρα να καταθέσουν με μεγαλύτερη ένταση τις προτάσεις τους, ενθαρρυμένοι και από το αποτέλεσμα των περασμένων Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου. Κάπως έτσι διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή το σκηνικό. Έτσι πρέπει να το αναλύσουμε και να το καταλάβει ο ελληνικός λαός, παίρνοντας ο ίδιος την ευθύνη να σταματήσει αυτό το σχέδιο το οποίο θα οδηγήσει στην εφαρμογή μιας ακραίας, αντικοινωνικής πολιτικής, που θα διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες».
Αποτιμούμε το αποτέλεσμα, οργανώνουμε επιθετική παρουσία για τις επόμενες μέρες
«Είμαστε αναγκασμένοι να ισορροπήσουμε σε μια συζήτηση η οποία, προφανώς υπάρχει ανάγκη να κατανοήσει τους λόγους που οδήγησαν στο αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου αλλά, ταυτόχρονα, να μην περιπέσει σε μία εσωστρεφή συζήτηση αλλά να οργανώσει μια επιθετική παρουσία για τις επόμενες ημέρες και μέχρι την μάχη των εθνικών εκλογών. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι θα πρέπει να δούμε τη διάταξη των δυνάμεων μας αλλά, θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα -  και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επιφορτιστεί με αυτή την ευθύνη – με το να κουβεντιάσουμε τους άξονες της προγραμματικής πρότασης μπροστά στις εθνικές εκλογές. Άρα, δύο θα είναι ουσιαστικά τα θέματα (σ.σ. στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε.) δύο συν ένα θα έλεγα. Το ένα είναι οι αναγκαίες οργανωτικές παρεμβάσεις για να αξιοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις, το δεύτερο το προγραμματικό και το τρίτο, βέβαια, η συζήτηση γύρω από τις υποψηφιότητες στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Έχει γίνει μία επεξεργασία σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, ελπίζουμε να είμαστε σε θέση την άλλη εβδομάδα να τις παρουσιάσουμε».
Ο κύκλος των προγραμμάτων έκλεισε και τον έκλεισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
«Μετά τις ευρωεκλογές έχουν γίνει αρκετές ανοιχτές συνελεύσεις με τους φίλους, τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική  Συμμαχία και μπορεί κανείς να βγάλει πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα από αυτές τις συζητήσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν για κάποιες μέρες ακόμα αλλά, προφανώς δεν θα σταθούμε μόνο στο να συζητάμε. Σημασία έχει να οργανώσουμε μία δουλειά η οποία δεν θα αφήσει, όχι μόνο τις πρωτεύουσες των νομών αλλά, και τις μεγάλες πόλεις, τις μεγάλες κωμοπόλεις και χωριά της χώρας, που να μην πάμε να βρούμε τους ανθρώπους που ζουν εκεί, να τους μιλήσουμε για το κυβερνητικό έργο, να τους εξηγήσουμε ότι αυτή η δύσκολη, αντιφατική πρώτη περίοδος, τελικά κατόρθωσε να σταθεροποιήσει τα πράγματα και ότι πάνω σε αυτή τη νέα σταθεροποιημένη πραγματικότητα εμείς σχεδιάζουμε την επόμενη περίοδο. Έχουμε τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να το κάνουμε, μια δυνατότητα που προέκυψε μέσα από τις θυσίες του ελληνικού λαού (…) όπως και να το δει κανείς, παρά τις αντιφάσεις, τα λάθη ή τα θετικά, η διαχείριση που έγινε από την παρούσα κυβέρνηση δίνει σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις την “πολυτέλεια” να μιλάνε καταθέτοντας προτάσεις για την επόμενη φάση. Αυτός ο κύκλος των προγραμμάτων έκλεισε και τον έκλεισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς».
Την Αυτοδιοίκηση δεν μπορείς να την ερμηνεύεις με όρους της κεντρικής πολιτικής σκηνής
«Κάθε πόλη είναι διαφορετική, έχει τα χαρακτηριστικά της, κατά συνέπεια θα έλεγα ότι μετά τις εθνικές εκλογές πρέπει να καθίσουμε και να αναλύσουμε το αποτέλεσμα, να δούμε τι σημαίνει αυτό που ονομάζουμε σχετική αυτονομία και ιδιαιτερότητα του αυτοδιοικητικού χώρου. Διότι είναι λάθος να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε και να προσεγγίσουμε τα τεκταινόμενα στην Αυτοδιοίκηση με βάση την κεντρική πολιτική σκηνή. Είναι κάτι το οποίο είχαμε τονίσει εξαρχής και μάλιστα, προσωπικά συνήθιζα να λέω ότι δεν μπορείς να κάνεις μια μηχανιστική μεταφορά στρατηγικών και πολιτικών που αφορούν την κεντρική πολιτική σκηνή στον αυτοδιοικητικό χώρο, μη λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες, τα πρόσωπα, την φερεγγυότητα και τα προγράμματα των συνδυασμών σε τοπικό επίπεδο. Άρα, το θέμα θέλει μεγαλύτερη συζήτηση και βάθος».
Καθοριστικής σημασίας η μείωση της αποχής, για την ανατροπή του αποτελέσματος
«Να επιδιώξουμε να γίνει αντιπαράθεση επί των πραγματικών προθέσεων και των προγραμμάτων της κάθε πολιτικής δύναμης. Καθοριστικής σημασίας θα είναι η μείωση της αποχής,  η συμμετοχή του κόσμου. Θεωρώ ότι  αυτό το αντιλαμβάνεται ο κόσμος. Πρέπει, λοιπόν, πέρα και από γενικές αναφορές, να μπορέσουμε να μιλήσουμε ξεχωριστά στον καθέναν για το πρόβλημά του και να κατανοήσει ότι η απάντηση στο πρόβλημά του είναι μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου είτε αυτός είναι ο νέος ο οποίος υποαμείβεται είτε ο νέος επιστήμονας που δεν μπορεί να απασχοληθεί στη χώρα. Ποιος ξέρει, για παράδειγμα, ότι επί των ημερών μας 4,5 χιλιάδες – αν δεν κάνω λάθος το νούμερο – νέοι επιστήμονες μέσα από πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας μπόρεσαν και εντάχθηκαν σε ερευνητικά προγράμματα. Δεν γινόταν πριν. Αυτό  το λέω σε σχέση με αυτό το οποίο συζητείται κατά κόρον στο δημόσιο χώρο για το brain drain και για τα παιδιά τα οποία έχουν δεκάδες προσόντα και αναγκάζονται να φύγουν. Αλλά, αυτό δεν φτάνει. Να μιλήσεις για το νέο αγρότη και για τις δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα και για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Διότι είναι ένας μύθος αυτός που καλλιεργείται ότι η σημερινή Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα των μεσαίων στρωμάτων. Δεν είναι έτσι, είναι το κόμμα των μεγάλων συμφερόντων. Αν κάνεις αποκωδικοποιήσει τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας θα διαπιστώσει ότι πιστεύει στην συγκέντρωση οικονομικής δύναμης και ισχύος σε λίγους διότι έτσι αντιλαμβάνεται το δικό της αναπτυξιακό μοντέλο. Δεν θέλει να υπάρχει ένα εύρος στην κοινωνία - αλλά, σε παραγωγικούς τομείς -  μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες κατά τα άλλα είναι αυτή που στηρίζουν την απασχόληση και με βάση τα χαρακτηριστικά τους είναι, κατεξοχήν, εκείνες οι επιχειρήσεις που μπορούν πέρα από την απασχόληση να βοηθήσουν και στην τόνωση μιας τοπικής οικονομίας και μιας τοπικής κοινωνίας. Αυτά όλα τα θεωρεί δευτερεύουσας σημασίας το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Αν μπορέσουμε να τα επικοινωνήσουμε όλα αυτά, να μιλήσουμε για όλα αυτά τα θέματα, τότε μπορούμε να πείσουμε ότι πράγματι υπάρχουν θετικές προοπτικές και ότι η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας, μπορεί να εγγυηθεί καλύτερες μέρες».
 Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:https://soundcloud.com/user-899349255/105-5-7-2019-7