Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΙΖΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ
Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, εκφράζει την έντονη διαφωνία της με τη «δικομματική» (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) συμφωνία μεταξύ της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2008 και του 2009.
Η συμφωνία αυτή "έκλεισε" σε μία χρονική στιγμή που η βάση των συνδικάτων προσδοκούσε αντίστροφη πορεία από την ηγεσία της ΓΣΕΕ: προσδοκούσε τη συνέχεια των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων της 12/12 και 19/3, προσδοκούσε τη σύνδεση της αντίστασης στο ασφαλιστικό με την αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις και τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς, προσδοκούσε τακτική επιμονής για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων αντιμεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Καραμανλή. Η "λευκή σημαία" που φαίνεται να υψώνουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) στη ΓΣΕΕ, η προσχώρηση στο κλίμα "κοινωνικής ειρήνης" που ζητά ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, δεν αντικατοπτρίζει τη διάθεση της βάσης των σωματείων που εκδηλώθηκε στα πρόσφατα μεγαλειώδη συλλαλητήρια και τους σκληρούς απεργιακούς αγώνες.
Επίσης απαράδεκτο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας. Για το 2008, η Σύμβαση προβλέπει "αύξηση" της τάξης του 4,4%, δηλαδή στα όρια του επισήμως αναγνωρισμένου (και στην αλήθεια υποτιμημένου) πληθωρισμού. Αυτό το ποσοστό οδηγεί σε νέες απώλειες στο πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων. Όσο για την "αύξηση" 5,5% του 2009, αυτή θα καταβληθεί… μετά την 01/05, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο.
Η «σύμπτωση» αυτή, για άλλη μια φορά ανοίγει το δρόμο σε άλλες μικρότερες και κατά τόπους συνεργασίες των δύο δικομματικών παρατάξεων, σε σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, για χειραγώγηση από κοινού, του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων, και για πραξικοπηματικό αποκλεισμό από αυτά κάθε ταξικής φωνής που αντιστέκεται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν την πάλη για την ανατροπή της αντιασφαλιστικής πολιτικής, για την απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων, για την κατάκτηση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις, στο δρόμο, μέσα από τους χώρους δουλειάς και τα συνδικάτα και μέσα από τις κλαδικές τους Συμβάσεις. Να στείλουν ένα μήνυμα στις δικομματικές ηγεσίες, πολιτικές και συνδικαλιστικές, ότι όσες συμφωνίες και να κάνουν με τον ΣΕΒ, όσες συμβάσεις κι αν υπογράψουν, θα βρουν τους εργαζόμενους απέναντί τους και σοφότερους κάθε φορά.