Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε την Τετάρτη 18 Ιουνίου, μαζί με αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια της τακτικής μηνιαίας συνεργασίας τους.

Κατά τη συζήτηση υπογραμμίστηκε:
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει το ιρλανδικό όχι στην Ευρωσυνθήκη, ως σημαντικό σταθμό στην πάλη ενάντια στις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, του ρατσισμού, του μιλιταρισμού.
2. Επαναλαμβάνει την ακλόνητη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για απόρριψη της Ευρωσυνθήκης και το ομόφωνο αίτημα για Δημοψήφισμα που θα δώσει και στους εργαζόμενους στη χώρα μας να ενώσουν τη φωνή τους με το ιρλανδικό όχι.
3. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση την πάλη του μέσα στον κόσμο και τα κοινωνικά κινήματα, επιδιώκοντας να εκφράσει την κοινωνική πλειοψηφία και την οργή απέναντι στις κυρίαρχες πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
4. Κατά τη συζήτηση επισημάνθηκε η σημασία της ενιαίας έκφρασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε μείζονα πολιτικά ζητήματα, για την αποτελεσματικότητα της πάλης και προς την κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκε η συγκρότηση Κανονισμού Λειτουργίας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δελτίο Τύπου για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες για την ακρίβεια

Η κινητοποίηση χιλιάδων ευρωπαίων πολιτών στις Βρυξέλλες έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα. Η Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού αποτελεί ένα «όραμα» που θα βρίσκει απέναντι του τα εκατομμύρια των εργαζόμενων και των νέων που πλήττονται σήμερα από την ακρίβεια και τις ιδιωτικοποιήσεις. Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. αρκέστηκε σε γενικόλογες εξαγγελίες και…μεσοπρόθεσμα μέτρα. Ακόμα και τα κοινωνικά επιδόματα-φιλανθρωπία θεωρούνται πια περιττή δαπάνη για την οικονομία και θα φιλτράρονται από τα δημοσιονομικά πλαίσια που επιτάσσει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Οι αγώνες και ο συντονισμός των λαών της Ευρώπης είναι ο μόνος δρόμος για να μπλοκαριστεί ο πανευρωπαϊκός νεοφιλελεύθερος οδοστρωτήρας. Η διαμόρφωση νέων συσχετισμών για την ανατρόπη των πολιτικών που γέννουν την φτώχεια, την ανεργία, την ακριβεια και θα διεκδικούν ενα αλλον μέλλον για την Ευρώπη και τους λαούς της αποτελεί πλέον μια βαθιά ανάγκη.

-->
Δελτίο Τύπου για την υπερψήφιση οδηγίας της Κομισίον
για την μετανάστευση


Ακόμη ένα βήμα προς την Ευρώπη – Φρούριο
Δεν υπάρχουν λαθραίες ζωές!

Την Τρίτη 18 Ιουνίου 2008 ψηφίστηκε στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο η οδηγία της Κομισιον για την μεταναστευση, με την στήριξη δεξιών ευρωομάδων και μέρους των ευρωσοσιαλιστών.
Με την υπερψήφιση της επαίσχυντης «οδηγίας των επαναπατρισμών» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναβεβαίωσε τη συντηρητική πολιτική της Ευρώπης για τους μετανάστες. Σύμφωνα με την απόφαση –η οποία ψηφίστηκε 369 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 106 αποχές- όσοι συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο στην Ε.Ε., θα μπορούν να κρατούνται μέχρι και 18 μήνες, εφόσον δεν υπάρξει διάθεση συνεργασίας!
Πικρό γέλιο μπορεί να προκαλέσει η απόφαση που αφορά στα παιδιά, αφού μπορεί να προβλέπεται πως δεν υποβάλλονται σε εξαναγκαστικά μέτρα, αλλά έχουν τη δυνατότητα (τα παιδιά!!!), να επιλέξουν το που και το πώς θα κρατηθούν! Και σα να μην έφθανε αυτό, όσοι από τους μετανάστες απελαύνονται δε θα έχουν το δικαίωμα εισόδου στην Ε.Ε. για 5 χρόνια. Η υπερψήφιση της εν λόγω οδηγίας έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιώμάτων, όπως η Διεθνή Αμνηστία, δεκάδες κυβερνήσεων αφρικανικών και νοτιοαμερικάνικων χωρών, ακόμα και του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ και του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ.
Αυτή ειναι η Ευρώπη φρούριο που οχυρώνεται πίσω από προκαταλήψεις, πού θέλει εμπορεύματα να διακινούνται ελεύθερα αλλά όχι ανθρωπους! Αλλά και τα νεοφιλελευθερα δογματα μιας συντηρητικής πολιτικής διευθυνσης που σημερα όσο ποτέ αλλοτε απονομιμοποιείται από τους λαούς της Ευρώπης.
Η καταψήφιση του Ευρωσυντάγματος και της ευρωσυνθηκης της Λισσαβώνας από τους λαούς της Ευρώπης δινει τον τόνο για την αναζήτηση μια αλλής Ευρώπης. Μιας Ευρώπης πολυπολιτισμικής, δημοκρατικής και αλληλέγγειας στους δοκιμαζόμενους λαόυς, μακρια από λογικές τρομουστερίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια άλλη Ευρώπη, θα συνεχίσει να στεκεται στο πλευρό εκείνων που βιώνουν την απάνθρωπη πραγματικότητα του ξεριζωμού και της φτώχειας - ο λαός μας ξερεί καλά από αυτά – θα συνεχίσει να διεκδικεί νομιμοποιήση των μεταναστών/τριών που βρίσκονται στην χώρα μας, θα βρισκετε απέναντι στις λογικές του πολέμου και της τρομοϋστερίας που ματώνουν σήμερα τον πλανήτη και δημιουργούν τα αίτια της μετανάστευσης.