Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Πότε επιτέλους οι κυβερνήσεις θα πάψουν να την αντιμετωπίζουν ως «δώρο» για τους εφοπλιστές;

Οι εφοπλιστές, με πρόσχημα την αύξηση του πετρελαίου, μέσα στον τελευταίο χρόνο αύξησαν τα ναύλα από 10% έως και 30%, ενώ κερδίζουν υπερκέρδη και ταυτόχρονα το κράτος τους παρέχει πλουσιοπάροχα κοντά στα 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την εξυπηρέτηση των «άγονων» γραμμών.
Απέναντι στην απελευθέρωση των ναύλων, στη συνέχιση δρομολόγησης των γερασμένων και αναξιόπιστων πλοίων, στα εξαντλητικά ωράρια των ναυτεργατών και στα άλλα προνόμια που απολαμβάνουν ήδη οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, οι πολίτες είτε μόνιμοι κάτοικοι των νησιών είτε τουρίστες, χρήστες και καταναλωτές, είμαστε ανυπεράσπιστοι απέναντι στην ασυδοσία της αγοράς καθώς και στην συμπαιγνία κυβέρνησης και εφοπλιστικών συμφερόντων.

Όλους εμάς είτε σαν κατοίκους είτε σαν επισκέπτες των νησιών, χρήστες των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, δε μας πείθουν οι «διαμάχες» των εταιριών με το Υπουργείο Ναυτιλίας, ούτε οι καθησυχαστικές δηλώσεις και οι παραινέσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων προς τους εφοπλιστές.
Αντίθετα μας πείθει πιεστικά και μας εξοργίζει η καθημερινή γνώση και το καθημερινό βίωμα της σκληρής πραγματικότητας, που:
  • εξανεμίζει το πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων και των ασθενέστερων στρωμάτων
  • εκτινάσσει τις τιμές των εισιτηρίων
  • αφήνει συχνά πολλά από τα νησιά χωρίς πλοίο
  • πλήττει ανεπανόρθωτα την τουριστική ανάπτυξη
  • εξουθενώνει τους ναυτεργάτες με εξαντλητικά ωράρια εργασίας ενώ παράλληλα αφήνει άνεργους χιλιάδες ναυτικούς
  • υποβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο της νησιωτικής Ελλάδας
Ο ΣΥΡΙΖΑ. υποστηρίζει: την κατοχύρωση της νησιωτικής ιδιαιτερότητας στην πράξη, την ίση μεταχείριση των πολιτών ανάμεσα στη νησιωτική και την ηπειρωτική χώρα, τη σύσταση δημόσιου–κοινωνικού φορέα ακτοπλοΐας, τη διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου, με πρόβλεψη κρατικών εγγυήσεων και οικονομικών ενισχύσεων για την ίδρυση ακτοπλοϊκών συμμετοχικών εταιριών «λαϊκής βάσης νέου τύπου», την παροχή μελετημένων επιδοτήσεων, ως κίνητρο, για την δεσμευτική και με προδιαγραφές και όρους ναυπήγηση ή επισκευή, σε ελληνικά ναυπηγεία, πλοίων, που θα καλύπτουν ανάγκες των νησιών, την κατάργηση της πολιτικής απελευθέρωσης των γραμμών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για τα αυτονόητα δικαιώματα, δηλαδή την απρόσκοπτη επαφή και επικοινωνία χειμώνα-καλοκαίρι ανάμεσα στα νησιά, αλλά και με τα υπόλοιπα τμήματα της κοινής μας χώρας και την συνεχή επικοινωνία, με ασφάλεια, αξιοπρεπείς συνθήκες και λογικό κόμιστρο.

Με βάση τα παραπάνω θα γίνει σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Πειραιά, ενώ στα Χανιά θα μοιραστεί το φυλλάδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ακτοπλοΐα στους ταξιδιώτες, στο λιμάνι της Σούδας

Μπορείτε να διαβάσετε το φυλλάδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ακτοπλοΐα εδώ: Όψη 1, Όψη 2