Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Την «άμεση παρέμβαση» στην υπόθεση της Μονής Τοπλού στην Κρήτη ζητά από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο Πρόεδρος της ΚΟ του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος με αναφορά - υπόμνημα που διαβίβασε σήμερα στην εισαγγελία.

Στην αναφορά - υπόμνημα του ο Αλ. Αλαβάνος αφού αναφέρει ότι «Επί δύο σχεδόν δεκαετίες βρίσκεται σε εξέλιξη μια υπόθεση που αφορά την εκμετάλλευση έκτασης 26.000 περίπου στρεμμάτων γνωστής ως Κάβο Σίδερο, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης, στο νομό Λασιθίου και υπήρξε αντικείμενο διεκδίκησης από το Ελληνικό Δημόσιο και τη Μονή Τοπλού.
Η έκταση έχει μεταβιβαστεί από τη Μονή Τοπλού προς το Κοινωφελές Ιδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή», που συνέστησε η ίδια η Μονή, και στη συνέχεια, με διαδικασίες προδήλως παράνομες και αδιαφανείς, παραχωρήθηκε προς εκμετάλλευση για ογδόντα (80) χρόνια στην αμφίβολης αξιοπιστίας και φερεγγυότητας Αγγλική εταιρεία Loyalward Limited (τώρα «Minoan Group»), η οποία έκτοτε τη διαχειρίζεται ως αντικείμενο χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας.
Το όλο ζήτημα άπτεται προφανώς του δημοσίου συμφέροντος εν όψει του κοινωφελούς χαρακτήρα του Ιδρύματος, το οποίο τελεί υπό την εποπτεία τεσσάρων κρατικών υπουργείων (Οικονομικών, Παιδείας, Πολιτισμού και Γεωργίας).» επισημαίνει
«Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία, από τα οποία προκύπτουν, σοβαρές ενδείξεις αδιαφάνειας και διαφθοράς, πολλαπλές παραβάσεις της Ελληνικής νομοθεσίας και βαρύτατες ευθύνες φυσικών προσώπων και κρατικών οργάνων για πράξεις και παραλείψεις βλαπτικές του δημοσίου συμφέροντος. Με βάση τα νέα δεδομένα, πιστεύουμε ότι επιβάλλεται η εκ νέου διερεύνηση και πλήρης διαλεύκανση της όλης υπόθεσης από την Ελληνική Δικαιοσύνη και κάθε άλλη αρμόδια αρχή.»

Την 13σελιδη αναφορά συνοδεύουν 37 συνημμένα έγγραφα με δικαστικές αποφάσεις, με παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων, κρατικών υπηρεσιών, γνωμοδοτήσεις , κ.ά.