Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009


Επικίνδυνο δρόμο διαλέγει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου της χρήσης αμφίεσης στις διαδηλώσεις με το σχετικό εξαγγελθέν μέτρο του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Δένδια. Η ποινικοποίηση της χρήσης αμφίεσης συνιστά μια άκρως προβληματική επιλογή που πλήττει το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα της συνάθροισης και της έκφρασης. Η χρήση αμφίεσης ως τέτοια είναι αδιανόητο να συνιστά ποινικό αδίκημα ή, έστω, επιβαρυντική περίσταση στη τέλεση άλλου αδικήματος καθώς βασική αρχή του νομικού μας πολιτισμού είναι η ύπαρξη συγκεκριμένων έννομων αγαθών που πλήττονται από μια πράξη, όπως η χρήση αμφίεσης, κάτι που δεν συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Η ανωνυμία με τη χρήση αμφίεσης μπορεί να αποσκοπεί σε απολύτως νόμιμους σκοπούς, όπως την αποφυγή καταγραφής των στοιχείων του ατόμου από τις κάμερες, την προστασία από δακρυγόνα, την ανωνυμία ή, ακόμα, και μια αποκριάτικη παρέλαση.
Πέρα τις ανυπέρβλητες πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής μιας τέτοιας απαγόρευσης, ειδικά σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με αστυνομία ανεκπαίδευτη, τυφλά κατασταλτική και, τελικά, επικίνδυνη, υπενθυμίζουμε ότι η αστυνομία δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα κατά το παρελθόν για τη διερεύνηση, αποκάλυψη και ποινική δίωξη ατόμων που φαίνονται σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο να βρίσκονται μέσα ή κοντά σε αστυνομικές δυνάμεις με καλυμμένα πρόσωπα και, κάνοντας χρήση λοστών, να προβαίνουν σε καταστροφές κατά διαφόρων χώρων ή σε επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών.
Τα έκτακτα νομοθετικά μέτρα σε κατάσταση πανικού, συνιστούν μια επικίνδυνη επιλογή. Η κοινωνική συναίνεση που συγκυριακά αξιοποιεί η κυβέρνηση για τα νέα κατασταλτικά μέτρα, θα έπρεπε να έχει διδαχθεί πόσο εύθραυστη είναι. Το δόγμα της μηδενικής ανοχής, θα προκαλέσει σύντομα μηδενική συναίνεση. Η βία στις πόλεις σε κατάσταση οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, δεν αντιμετωπίζεται ούτε με όξυνση της καταστολής, ούτε με την κατάργηση του ασύλου, ούτε με έκτακτη νομοθεσία. Οι πολίτες καλούνται να αντισταθούν με μαζικές, ειρηνικές και μαχητικές διαδηλώσεις και με πολιτική ανυπακοή στο κρεσέντο καταστολής της κυβέρνησης.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ