Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Διαβάστε:
Διακήρυξη της Θεματικής Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές

Όταν η τιμή του ελαιόλαδου έχει κατρακυλήσει σχεδόν στο μισό της περσινής, η απόφαση για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών με 9 ευρώ (κατά μ.ο.) ανά στρέμμα, αποδεικνύει την αδιαφορία της κυβέρνησης για τη κατάρρευση του αγροτικού εισοδήματος και τη φωνή απόγνωσης των αγροτών όπως αυτή εκδηλώθηκε στις πρόσφατες πανελλαδικές κινητοποιήσεις με τελευταία τη διαδήλωση των αγροτών της Κρήτης στην Αθήνα.Αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την παντελή έλλειψη στρατηγικής της χώρας μας στον αγροτικό τομέα.
Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια από την δραστηριότητα της για την ενίσχυση και στήριξη στους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, τους μεσάζοντες, τους μεγαλοεισαγωγείς, τους μεγαλέμπορους και μεγαλοβιομήχανους των διατροφικών καρτέλ, τους κομπιναδόρους κληρικούς και ταυτόχρονα προβάλλει ως ανευθυνότητα την ικανοποίηση των αναγκών της πραγματικής οικονομίας αυτού του τόπου μέρος της οποίας αποτελεί και ο πρωτογενής τομέας.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τρωκτικά βρίσκονται και επιβουλεύονται τους καταρρέοντες αγρότες στον ίδιο τον αγροτικό χώρο. Είναι στους ίδιους τους εκπροσώπους τους, στις ίδιες τις οργανώσεις τους είναι τα λαμόγια που οι ίδιοι καθιέρωσαν, ανέχθηκαν και ανέχονται όλα αυτά τα χρόνια. Είναι αυτοί που παριστάνουν τους εκπροσώπους και τους ηγέτες των αγροτών. Είναι οι Αγροτοπατέρες τους που του εμπαίζουν στο όνομα ενός επικίνδυνου μπλέ ή πράσινου κομματικού πατριωτισμού.
Έτσι λοιπόν οι κύριοι αυτοί αποφάσισαν, κατά την διαδικασία της αίτησης ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των αγροτών, να καταβάλετε χαράτσι στις κατά τόπους Ενώσεις ( ΕΑΣ) με τρόπο εντελώς αυθαίρετο μέσω εργολαβίας που ανέθεσε η κυβέρνηση χωρίς διαγωνισμό στην ΠΑΣΕΓΕΣ και αυτή με την σειρά στις κατά τόπους Ενώσεις Η μέθοδος αυτή αποτελεί φορολογική διαδικασία και όχι δικαίωμα στα πλαίσια παροχής υπηρεσιών όπως θα ήταν λογικό . Ταυτόχρονα δεν είναι ενιαία για όλες τις ΕΑΣ και διαφοροποιείται από νομό σε νομό, από περιοχή σε περιοχή ακόμη και στα ίδια τα πλαίσια ενός νομού. Έτσι αλλού η ¨κρατήσεις¨ ορίζονται στο 5% και αλλού στο 10%. Σε άλλες περιοχές δίδεται προκαταβολή κατά την ενεργοποίηση και σε άλλες θα γίνουν όταν γίνει η καταβολή των χρημάτων.

Από την μεριά του το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει τα χρήματα μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (εξαιρώντας ακόμα και τους συνταξιούχους αγρότες) παραγνωρίζοντας ότι τα δικαιώματα αφορούν όλους τους παραγωγούς.
Ταυτόχρονα αδιαφορεί για όλα αυτά που ξέρει ότι είναι παράνομα. Ξέρει ότι η ψηφιοποίηση του ελαιοκομικού μητρώου είναι κρατική υποχρέωση και όμως αφήνει την ΠΑΣΕΓΕΣ και τις ΕΑΣ να εισπράττουν επιπλέον ποσά από τους αγρότες για την υλοποίηση της. Δεν μπορεί σαν κυβέρνηση της χώρας σαν κρατική αρχή να παραβλέπει την διακίνηση τεράστιων χρηματικών ποσών χωρίς παραστατικά χωρίς κανένα απολογισμό για την πορεία και την τύχη αυτών των χρημάτων και μάλιστα σε υπηρεσίες κοινού ενδιαφέροντος που όφειλε το ίδιο να διεκπεραιώνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνοντας όλα αυτά και λαμβάνοντας υπόψη παλαιότερες και πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, αποφάσεις του Συμβουλίου Επικράτειας που κρίνουν όλα αυτά σαν παράνομες ενέργειες θεωρεί ότι οι αγρότες στον νομό μας θα πρέπει να αντιδράσουν δυναμικά σε αυτή την αυθαιρεσία. Πρέπει να απαιτήσουν τουλάχιστον ένα μέρος των υπηρεσιών να τις αναλάβει το ίδιο το κράτος, να υπάρξει διαφάνεια, ορθολογισμός και απολογισμός στις διαδικασίες και να σταματήσει κάθε αυθαιρεσία. Οι αγρότες δεν πρέπει να πληρώνουν προκαταβολικά τίποτα εξάλλου τα δικαιώματα που δικαιούνται θα τα εισπράξουν μέσω των ίδιων κρατικών υπηρεσιών.

Τα αιτήματα όμως των αγροτών πολλά και επείγοντα. Ξεφεύγουν όμως από τις προθέσεις και τη στρατηγική αυτής της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού ο οποίος άλλωστε αρνήθηκε να τους συναντήσει προτάσσοντας τη συνάντησή του με ομάδα μπάσκετ. Αν όμως ένας μεγαλοβιομήχανος έφερε την ομάδα του πρώτη στην Ευρώπη στο μπάσκετ η κυβέρνηση κατάφερε συνεχίζοντας πιστά τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ να καταντήσει τους Έλληνες αγρότες τελευταίους στην Ευρωπαική Ενωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι:

Η βιωσιμότητα της Ελληνικής Γεωργίας δεν μπορεί να στηριχτεί σε προσωρινές και επιδερμικές λύσεις Επείγει πλέον ένας συνδυασμός με δέσμες μέτρων σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της μικρομεσαίας οικογενειακής Γεωργικής εκμετάλλευσης. Χρειάζεται επί τέλους η εκπόνηση μίας Εθνικής στρατηγικής στον Αγροτικό τομέα.

Ειδικότερα για το λάδι:
  • Απαιτείται η άρση των δημοσιονομικών περιορισμών της Κ.Α.Π. και να στηρίξει ουσιαστικά το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.
  • Η επαναφορά στο καθεστώς της κοινοτικής παρέμβασης για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην τιμή των 2,5 ευρώ ανά κιλό.
  • Η λήψη δραστικών μέτρων για τον έλεγχο της ασυδοσίας των καρτέλ και της κερδοσκοπίας στα τρόφιμα.Κλείσιμο της ψαλίδας τιμών παραγωγού – καταναλωτή.
  • Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, αύξηση της επιστροφής του Φ.Π.Α.
  • Προστασία των αγροτών από την ασυδοσία των τραπεζών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί του αγρότες και ιδιαίτερα τους νέους, να αγωνιστούν με ενότητα για το μέλλον τους στον αγροτικό χώρο, για τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών δομών στο πρωτογενή τομέα για την αγωνιστική αναμόρφωση και ενδυνάμωση του αγροτικού κινήματος. Να καταδικάσουν στις ερχόμενες Ευρωεκλογές τους πολιτικά υπεύθυνους αυτής της κατάστασης ενισχύοντας τις δυνάμεις εκείνες που αγωνίζονται με συνέπεια για μια άλλη Ευρώπη, για την αξιοπρέπεια του Έλληνα Αγρότη.