Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ προς την κα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Αγανάκτηση επικρατεί μεταξύ των αγροτών, και ιδιαίτερα των ελαιοπαραγωγών, μετά τη Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, όπου η κυρία Υπουργός δήλωσε ότι οι επιδοτήσεις θα δοθούν μετά την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης σε κάθε νομό, απέρριψε δε τις προτάσεις για χορήγησή τους με ταμειακή διευκόλυνση από την ΑΤΕ.
Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι, ιδιαίτερα οι ελαιοπαραγωγοί, στην καλύτερη περίπτωση θα πάρουν τις επιδοτήσεις τους το καλοκαίρι, αφού είναι γνωστό ότι το σύστημα δεν λειτουργεί και η ψηφιοποίηση έχει καθυστερήσει σημαντικά. Οι επιδοτήσεις δεν είναι απλώς αναγκαίες για να κάνουν γιορτές οι αγρότες και να μαζέψουν τις ελιές τους, αλλά είναι και ουσιαστικός παράγοντας για να μην καταρρεύσει πλήρως η τιμή του ελαιολάδου.
Για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις και όχι οι αγρότες, οι οποίοι δικαιολογημένα ζητούν να εισπράξουν άμεσα τις επιδοτήσεις.
Ερωτάται λοιπόν η κα Υπουργός,
Θα χορηγήσει άμεσα τις επιδοτήσεις σε όλους τους παραγωγούς ανεξαρτήτως αν έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση ή όχι; Και αν αυτό είναι αδύνατο λόγω κοινοτικών περιορισμών, θα καταβάλει τις επιδοτήσεις μέσω ταμειακής διευκόλυνσης από την Αγροτική Τράπεζα;
Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου