Θέμα: «Διάσωση και προστασία του παλαιού λιθόκτιστου επαρχιακού δρόμου Καντάνου – Χανίων»
Ο παλαιός επαρχιακός δρόμος Καντάνου-Χανίων που διέρχεται μέσα από το φαράγγι της Καντάνου, δημόσιο δάσος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, κατασκευάστηκε στην δεκαετία του 1920.
Στα 6.640,00 μ.μ. που αναπτύσσεται, φανερώνει στον διερχόμενο θαυμασμό για τον άγριο φυσικό περίγυρο και προ πάντων το τεχνικό επίτευγμα της θεμελίωσης και της σταθεροποίησης των περιστοιχιών αντιστήριξης του καταστρώματος του δρόμου μέσα στα γκρεμνά. Είναι ένα άρτιο τεχνικό έργο σήμερα και αποτελεί μνημείο προβιομηχανικής τεχνολογίας. Είναι όμως και τόπος με έντονη ιστορική σημασία. Εκεί έγινε μια από τις σημαντικότερες μάχες της Κρήτης, είναι η τελευταία μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος. Οι κάτοικοι του Σελίνου πολέμησαν χωρίς κρατική εντολή. Ο αγώνας εκείνος του Σελίνου είναι μοναδικό παράδειγμα μέχρι σήμερα για την ιστορία, είναι αγώνας πολιτών και μόνων πολιτών, ανδρών και γυναικών, εναντίον του τελειότερου σε οργάνωση στρατού του κόσμου. Η Κάντανος έχει κηρυχτεί μαρτυρική πόλη διότι υπέστη μεγάλη καταστροφή, ισοπεδώθηκε για να εκδικηθούν σκληρά την σθεναρή άμυνα των κατοίκων της.
Η Κίνηση Πολιτών του Δήμου Καντάνου ζήτησε με αίτημα της να χαρακτηριστεί ο τόπος ιστορικός. Οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και συγκεκριμένα η Δ/νση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ με το Νο 20897/20-9-2007 έγγραφό της, αποδέχτηκαν το αίτημα και εισηγήθηκαν θετικά και εμπεριστατωμένα το χαρακτηρισμό της επαρχιακής οδού Καντάνου-Χανίων μήκους 6.640,00 μ.μ. ως ιστορικού τόπου, καθώς επίσης και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και τεχνικών έργων Κρήτης προτείνει τον χαρακτηρισμό του δρόμου , «ως νεώτερο μνημείο και ιστορικό μνημείο μνήμης».Το Υπουργείο Πολιτισμού, ωστόσο, με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/27110/772/3-4-2008 απόφασή του, απέρριψε το αίτημα για χαρακτηρισμό του δρόμου ως ιστορικού.
Η κίνηση πολιτών του Δήμου Καντάνου κατέθεσε αίτηση θεραπείας και ζήτησε την αναπομπή του θέματος στο Κ.Σ.Ν.Μ καταθέτοντας νέα στοιχεία. Η Διεύθυνση Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ αποδέχτηκε την αίτηση θεραπείας και εισηγήθηκαν την αναπομπή του θέματος στο Κ.Σ.Ν.Μ. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ δεν υπέγραψε ποτέ το αίτημα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας, η Πρωτοβουλία Καντάνου για την διάσωση, προβολή και ανάδειξη του ιστορικού της φαραγγιού, δεκάδες φορείς και προσωπικότητες, το Δημοτικό Συμβούλιο της Καντάνου, Βουλευτές όλων των κόμματων, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων, το Συντονιστικό φορέων και προσωπικοτήτων, χιλιάδες πολίτες υποστηρίζουν το χαρακτηρισμό ως νεότερο μνημείο και ιστορικό μνημείο μνήμης του δρόμου και του φαραγγιού, τα οποία είναι ένα ενιαίο σύνολο σε ιστορία και ομορφιά.
Στο Ιστορικό φαράγγι της Καντάνου λειτουργεί με έντονους και παράνομους ρυθμούς ένα λατομείο που “συνδέεται με μια περιβαλλοντική πληγή” και το λατομείο είναι σήμερα μια προσβολή στην ιστορικότητα του τόπου. Είναι “ντροπή για ολόκληρη την Κρήτη” ο μη χαρακτηρισμός του δρόμου και του φαραγγιού ως νεότερο μνημείο και ιστορικό μνημείο μνήμης.
Με βάση τα παραπάνω:
Ερωτάται ο κος Υπουργός:
1. Προτίθεται το Υπουργείο Πολιτισμού να αναπέμψει το θέμα του χαρακτηρισμού ως ιστορικού τόπου του επαρχιακού δρόμου Καντάνου - Χανίων στο Κ.Σ.Ν.Μ ;
2. Προτίθεται να προβεί στην επαναξιολόγηση των νέων στοιχείων που έχουν κατατεθεί στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ για την ιστορία και των κατασκευών που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μνημεία ή σύνθετα έργα του ανθρώπου και της φύσης;
Ο ερωτών βουλευτής
Μιχάλης Κριτσωτάκης
9/11/2009
Μιχάλης Κριτσωτάκης
9/11/2009
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου