Οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μιχάλης Κριτσωτάκης, Μαρία Διακάκη (Ηρακλείου), Κώστας Δερμιτζάκης (Λασιθίου), Ανδρέας Ξανθός (Ρεθύμνου), και Γιώργος Σταθάκης (Χανίων), με αφορμή τον αποκλεισμό των εποχικά εργαζόμενων από την επιδότηση ανεργίας δήλωσαν:
Για άλλη μια φορά, το Μνημόνιο δείχνει τα δόντια του και την ασυμβατότητα του με οποιουδήποτε είδους κοινωνική πολιτική και πραγματική ανάπτυξη. Η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έρχεται να δώσει άλλο ένα χτύπημα σε μια ήδη σφαγιασμένη ελληνική κοινωνία και σε ομάδες που έχουν ανάγκη τη στήριξη περισσότερο από ποτέ.
Νέος στόχος τους το επίδομα ανεργίας, το οποίο μετά την προ εξαμήνου μείωση του και παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις των κυβερνώντων, γίνεται πλέον… ουτοπία για τους εργαζόμενους σε εποχικά επαγγέλματα. Συγκεκριμένα, με βάση το Μεσοπρόθεσμο και τον ν. 3986/2011 (άρ. 39), οι εποχικά απασχολούμενοι που έχουν συμπληρώσει 450 ημερομίσθια από 1/1/2013 και… 400 (!) από 1/1/2014, δεν δικαιούνται το επίδομα! Χιλιάδες εργαζόμενοι που εργάζονται για μόλις 5–6 μήνες αποκλείονται από την επιδότηση ανεργίας. Πρόκειται για μέτρο εξαθλίωσης των συγκεκριμένων εργαζομένων και μάλιστα σε συνθήκες συνεχούς μείωσης της τουριστικής περιόδου.
Βεβαίως, ο τουρισμός χτίζεται εδώ και πολύ καιρό σε αντιπαραγωγικές, αντιαναπτυξιακές βάσεις: σε περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, όπου ο τουρισμός αποτελεί την κυριότερη οικονομική και επαγγελματική δραστηριότητα, οι εργαζόμενοι βιώνουν τη μείωση των εισοδημάτων και της αγοραστικής τους δύναμης, ως αποτέλεσμα μιας τουριστικής περιόδου, που, αντί να μεγαλώνει, συρρικνώνεται συστηματικά. Όλα αυτά, βεβαίως, προτού έρθει η πρόσφατη μείωση κατά 15% του βασικού μισθού των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Ο δρόμος για την παραγωγική, τουριστική και κοινωνική ανάπτυξη περνάει μέσα από την ακύρωση του Μνημονίου και την ανάδειξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο προσκήνιο. Το αίτημα για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο 12μηνο και η πλήρης απασχόληση των εργαζομένων στον τουρισμό γίνεται επιτακτικά αναγκαίο στην Ελλάδα της εκρηκτικής ανεργίας και του μαρασμού των περιφερειών. Ακόμα κι έτσι, όμως, το δικαίωμα των απασχολούμενων σε εποχικά επαγγέλματα στο επίδομα ανεργίας -ως προσωρινό μέτρο- είναι αναφαίρετο. Επιπλέον, η ουσιαστική κατάργηση του βοηθήματος οδηγεί τους εργαζόμενους αναγκαστικά στη μαύρη εργασία, ανοίγει το δρόμο στην επιχειρηματική εισφοροδιαφυγή και δίνει άλλο ένα χτύπημα στα, υπό κατάρρευση, έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
Γίνεται εμφανές ότι το “αισιόδοξο αναπτυξιακό πλάνο για τον τουρισμό”, που προωθεί η κυβέρνηση και η αρμόδια υπουργός, δεν καλλιεργεί καμιά είδους αισιοδοξία για τους εργαζόμενους του κλάδου. Αντιθέτως, ως θύματα των αντιλαϊκών νόμων του Μνημονίου, πλήττονται ακόμα πιο βάναυσα και τραβούν ακόμα περισσότερο κουπί στην εργασιακή γαλέρα του τουρισμού.
Είναι αδιανόητος ο σφαγιασμός των κοινωνικών επιδομάτων σε εποχή τέτοιας κρίσης, τώρα που όλο το σύστημα υγείας-πρόνοιας καταρρέει. Η οικονομική αφαίμαξη του λαού δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Τα βαθιά αντιλαϊκά μέτρα εσωτερικής κι εξωτερικής τρόικας δεν πρόκειται να περάσουν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα παρέμβει με κάθε τρόπο και θα παλέψει στο πλευρό των εργαζομένων προκειμένου να αποτρέψει την εφαρμογή των μέτρων που οδηγούν την κοινωνία στην εξαθλίωση.