Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Λιγότερα σχολεία, λιγότεροι καθηγητές, αλλά περισσότεροι μαθητές στην τάξη, λιγότερα χρήματα για την δημόσια εκπαίδευση, περισσότερος αυταρχισμός στα σχολεία, που λειτουργούν με επιστρατευμένους καθηγητές, αυτό είναι το σχέδιο της τρικομματικής νεοφιλεύθερης κυβέρνησης. 

Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής καταστροφικές, όχι μόνο για τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών αλλά και για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Παιδείας, υπηρετώντας τις μνημονιακές εμμονές τους, αδιαφορούν παντελώς για το δημόσιο σχολείο. Η υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών δεν είναι υπόθεση μόνο της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά όλης της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα στηρίξει τους αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλης της κοινωνίας για την ανατροπή αυτών των μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών. 

Η κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, θα πάρει άμεσα μέτρα για να σταματήσει τη διάλυση της δημόσιας παιδείας του τόπου μας και θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την κατάργηση όλων των καταστροφικών μέτρων και των θεσμικών αλλαγών των μνημονιακών κυβερνήσεων. Σε αυτά τα πλαίσια ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεσμεύεται ότι θα ακυρώσει όλες τις μεταβολές- υποχρεωτικές μετακινήσεις, διαθεσιμότητες, απολύσεις- που θα προκύψουν στις εργασιακές σχέσεις των καθηγητών στο όνομα των δήθεν υπεραριθμιών, που μοναδικό στόχο έχουν την περικοπή των δαπανών για το Δημόσιο Σχολείο.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα προχωρήσει στην πλήρη αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος με βάση τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η διαδικασία για μια μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έχει έναν ξεκάθαρο στόχο: τη καθολικότητα του δικαιώματος στη μόρφωση σε ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα. 

Το Τμήμα Παιδείας καταθέτει σε δημόσια διαβούλευση τη πρότασή του για ένα σχολείο που θα χωράει όλη την αναγκαία γνώση και όλους τους μαθητές, και προτείνει: 

  • Δίχρονη προσχολική αγωγή και δωδεκάχρονη υποχρεωτική γενική εκπαίδευση με αναβάθμιση του λυκείου ως αυτόνομης μορφωτικής βαθμίδας και καθιέρωση του Ενιαίου Λυκείου Θεωρίας και Πράξης.
  • Μείωση των οικογενειακών δαπανών για την παιδεία, με στόχο τον μηδενισμό τους. Κατάργηση των πανελλαδικών γενικών εξετάσεων και μετάβαση προς την ελεύθερη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση
  • Μεταλυκειακή Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση με αναβάθμιση της σημερινής τεχνολογικής εκπαίδευσης.
  • Ενιαίο χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας με αναβάθμιση των ΤΕΙ και με Δημόσια Ερευνητικά Κέντρα.
Δημοκρατικό απαιτούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι ένας πραγματικός διάλογος, που ξεκινάει από τώρα, με όλους τους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς, τους μαθητές, φοιτητές και γονείς για την αναγέννηση της παιδείας του τόπου μας.