Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Ερώτηση βουλευτών Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Μετά τη συνάντηση τους με εκπροσώπους των εργαζομένων της ΕΡΤ Κρήτης και λόγω του φημολογούμενου αποκλεισμού της Κρήτης από το σχεδιαζόμενο «νέο χάρτη της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης» και επισημαίνοντας για άλλη μια φορά την έντονη διαφωνία και την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο πραξικοπηματικό και αυθαίρετο κλείσιμο της ΕΡΤ -για το οποίο μάλιστα η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή- καθώς και στη δημιουργία νέου φορέα(!), οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Μιχάλης Κριτσωτάκης και Μαρία Διακάκη από κοινού με τους Κωστή Δερμιτζάκη (Λασιθίου), Ανδρέα Ξανθό (Ρεθύμνου), Γιώργο Σταθάκη (Χανίων) και Νίκος Βούτσης (Α’ Αθήνας),κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων,Ερώτηση προς τον κ. Υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με θέμα: «Ποιος ο σχεδιασμός σας για τις μονάδες του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα στην Κρήτη» 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Στο πλαίσιο των απαράδεκτων μεθοδεύσεων που εμπεριέχει το νέο Νομοθετικό πλαίσιο, ιδιαίτερη αναστάτωση έχουν προκαλέσει στην κοινωνία της Κρήτης δημοσιεύματα που φέρουν την Κρήτη εκτός του σχεδιαζόμενου «νέου χάρτη της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης», αφού οι Ραδιοφωνικοί Σταθμοί Ηρακλείου και Χανίων, ο Τηλεοπτικός Σταθμός και το Εργαστήριο Υποστήριξης Δικτύου πομπών και αναμεταδοτών Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας έχουν διανύσει επί δεκαετίες σημαντική διαδρομή στο νησί. Έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του συνόλου της Κρητικής κοινωνίας και των αποδήμων, έχουν γίνει σημείο αναφοράς για το ενημερωτικό, πολιτιστικό και αθλητικό τους πρόγραμμα. Στέκονται αρωγοί επικοινωνίας σε όλα τα μεγάλα και μικρά γεγονότα του νησιού.
Ο ρόλος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, για την κρητική κοινωνία είναι σύμφυτος της δημοκρατικής έκφρασης, του εθνικού συμφέροντος, της αποκέντρωσης, της αντικειμενικής ενημέρωσης της ποιοτικής πολιτιστικής δημιουργίας και του πλουραλισμού.
Πέραν του απαράδεκτου της απόφασης κλεισίματος της ΕΡΤ και του αιτήματος μας η ΕΡΤ να επανέλθει στην προ της απόφασης αυτής κατάσταση και
Επειδή η απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων ενημέρωσης της ΕΡΤ Α.Ε. επιβάλλεται από την αξιοκρατία, την ισονομία και το δικαίωμα στην ενημέρωση, τον διάλογο, τον πολιτισμό.
Επειδή η Κρήτη αποτελεί το νοτιότερο άκρο-σύνορο Ελληνικής Επικράτειας και της Ε.Ε, με δυναμικό πρωτογενή τομέα που ενισχύει την Ελληνική οικονομία, με ξεχωριστό πολιτισμικό απόθεμα και δυναμική, με πρωτοποριακή παρουσία στην Έρευνα και την Τεχνολογία

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Είναι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ο αποκλεισμός της Κρήτης από το σχεδιαζόμενο «νέο χάρτη της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης» επομένως και η παύση λειτουργίας των Ραδιοφωνικών Σταθμών Ηρακλείου και Χανίων, του Τηλεοπτικού Σταθμού και του Εργαστηρίου Υποστήριξης Δικτύου πομπών και αναμεταδοτών Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας;
- Ποιος ακριβώς είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τις μονάδες του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη επικράτεια;»