Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Η κυβέρνηση πρέπει να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι όχι μόνο θα αρνηθεί τη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας για μια επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Συρία, αλλά ότι θα αντιταχθεί σε κάθε σχέδιο για στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή.
Ένας νέος πόλεμος στην πολύπαθη Μέση Ανατολή θα έχει καταστροφικές συνέπειες, ενώ σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας. Αυτό που αποτελεί ζητούμενο είναι η πολιτική επίλυση του ζητήματος με ειρηνικό τρόπο, η ουσιαστική παρέμβαση του ΟΗΕ στις εξελίξεις με στόχο την άμεση κατάπαυση του πυρός και τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών, η διασφάλιση των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων του συριακού λαού, καθώς και η δυνατότητά του να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του, χωρίς ντόπιους και ξένους δυνάστες. 
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων
Δήλωση Γιώργου Σταθάκη

Το επερχόμενο στρατιωτικό χτύπημα στη Συρία αποτελεί παράγοντα γεωπολιτικής αστάθειας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ενδεχόμενη εμπλοκή της Ελλάδας μέσα από την παραχώρηση άδειας χρήσης στρατιωτικών βάσεων σε σχετικές επιχειρήσεις δεν ωφελεί ούτε τα οικονομικά ούτε τα διεθνή συμφέροντα της χώρας. Η πρακτική, στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων, των «ανθρωπιστικών πολέμων» και των «ανθρωπιστικών βομβαρδισμών» υπονομεύει τα θεμέλια της ίδιας της διεθνούς νομιμότητας που επικαλείται ότι προστατεύει. Για την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών των Χανίων είναι ζήτημα υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας να αποτραπεί η χρήση της βάσης της Σούδας σε τυχόν πολεμικές επιχειρήσεις.