Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

 Ένα ακόμα επεισόδιο στην περιπέτεια της δωρεάν παιδείας στην εποχή του μνημονίου καταμαρτυρήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου με την απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης για το ζήτημα της στέγασης στην εστία: Από τους 262 δικαιούχους έγκριση για στέγαση δόθηκε μόλις σε 78, ενώ σε άλλους 82 αποφασίστηκε να αποδοθεί επίδομα ενοικίασης. Ως αποτέλεσμα, εκατό από τα παιδιά, για κάποια από τα οποία καταφανώς αποδεικνύεται ότι δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν για τη στέγασή τους, να μένουν αυτά και οι σπουδές τους στον αέρα.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο το γεγονός ότι, στην Ελλάδα του μνημονίου, δεν είναι αρκετή η προετοιμασία χρόνων για να μπεις στο πανεπιστήμιο, δεν είναι αρκετό να κάνεις τα πάντα ώστε να εξασφαλίσεις στο παιδί σου τη δυνατότητα να σπουδάσει και να ονειρεύεται, αλλά θα πρέπει ή να βρεις τρόπο να πληρώνεις για τη στέγασή του από τα χρήματα που δεν έχεις, ή να αποφασίσετε μαζί ότι οι κόποι τόσων χρόνων πάνε χαμένοι.


Πρόκειται για τη ίδια χώρα όπου εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ζουν καθημερινά χωρίς ρεύμα, ακόμα περισσότερες ζουν χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης, άλλες κινδυνεύουν να χάσουν και το σπίτι τους υπό το φόβο των πλειστηριασμών.


Πρόκειται για τη χώρα όπου παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία από την πείνα, άλλα ψάχνουν στα σκουπίδια για να τραφούν ή άλλα πεθαίνουν από τα μαγκάλια στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν.

- Πρόκειται για τη χώρα που εξάγει μαζικά τη νεολαία της στο εξωτερικό.
- Πρόκειται για τη χώρα όπου υγεία και παιδεία διαλύονται.
- Πρόκειται για τη χώρα όπου μόνο αν είσαι από τους λίγους που έχουν ακόμα να πληρώσουν μπορείς τελικά να ζεις.

Αυτό είναι το "success story" της Ελλάδας του 2013, αυτό είναι το "success story" της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, της τρόικα και των δανειστών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, θεωρώντας ότι αυτό το ζήτημα αφορά όλη την ελληνική κοινωνία, ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του συλλόγου των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης που βρίσκεται ήδη σε κινητοποιήσεις για το θέμα, και απαιτεί άμεση επίλυση του προβλήματος με την εύρεση χώρου στέγασης, με την απόδοση επιδομάτων σε όλους τους δικαιούχους και με κάθε άλλο πιθανό τρόπο. Κανένας φοιτητής στο δρόμο! Είναι υπόθεση όλων μας.