Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Oι Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το σενάριο αμερικανικής σύλληψης του σχεδίου καταστροφής 1000 περίπου τόνων χημικών όπλων της Συρίας, στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου. Μετά την άρνηση της Νορβηγίας και του Βελγίου, και την κινητοποίηση των πολιτών της Αλβανίας, οι ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα καταφεύγουν στη μέθοδο της υδρόλυσης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης-Μάλτας-Ιταλίας.

Εκχωρώντας και τα τελευταία ψήγματα εθνικής ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας, αδιαφορώντας για την υγεία του λαού μας, για την οικονομία και το περιβάλλον, το πολιτικό σύστημα της χώρας ανοίγει τις πόρτες για να μπουν μέσα τα «διεθνή απορριμματοφόρα».

Σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές απόψεις (ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και Πολυτεχνείο Κρήτης), εάν πραγματοποιηθεί η εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης, τότε θα πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο. Εκτός από την τεράστια οικολογική καταστροφή και τη μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος που θα επιφέρει, οι επιπτώσεις και στην οικονομία θα είναι βαρύτατες. Θα είναι μια τοξική βόμβα-απειλή για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. Θα πλήξει άμεσα τον τομέα της αλιείας και του τουρισμού, και μάλιστα στην περίοδο που πραγματοποιούνται κρατήσεις για τη σεζόν που έρχεται, συμπαρασύροντας στην καταστροφή τον εμπορικό και τον αγροτικό τομέα. Πλήρης θα είναι η νέκρωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε ολόκληρο το Λυβικό και Κρητικό πέλαγος, από μια μόλυνση που θα διαρκέσει τουλάχιστον 5 (πέντε) χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποτροπή αυτού του εγκλήματος εις βάρος της χώρας μας, του λαού, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.

Καλούμε τους φορείς του κράτους, Περιφέρεια, Δήμους, επιμελητήρια, επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους, κινήσεις και πρωτοβουλίες, όλους τους κατοίκους του νησιού μας σε εγρήγορση και κινητοποιήσεις, με στόχο να αποτραπεί η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου στις θάλασσες μας! Με στόχο να κερδίσουμε πίσω την αξιοπρέπεια! Με στόχο να ανατρέψουμε το πολιτικό σύστημα της καταστροφής! 

Οι Νομαρχιακές Επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης
Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου