Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Συζητείται αύριο στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης με θέμα "Καταγγελίες για ναυάγια με τοξικά-πυρηνικά στη Μεσόγειο". 

Για το ίδιο θέμα είχε κατατεθεί επίκαιρη ερώτηση και το Σεπτέμβριο 2011, χωρίς ωστόσο να έχει απαντηθεί επί της ουσίας, αφού οι αρμόδιοι υπουργοί δήλωναν αναρμόδιοι και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, που ανέλαβε να απαντήσει για λογαριασμό της τότε κυβέρνησης, μετά από επιστολή του βουλευτή στο δ/ντή Γραφείου Πρωθυπουργού και το γ.γ. της κυβέρνησης, δεν είχε δώσει απαντήσεις επί της ουσίας.

 Η ερώτηση θα συζητηθεί αύριο Παρασκευή 21.02.2014, περίπου στις 11 π.μ., και αναμένεται να απαντήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών.

 Η ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κριτσωτάκης, η οποία απευθύνεται στους υπουργούς Εξωτερικών και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και έχει ως θέμα "Καταγγελίες για ναυάγια με τοξικά-πυρηνικά στη Μεσόγειο", έχει ως εξής:
 
«Εν μέσω γενικού ξεσηκωμού των κατοίκων και των φορέων της Κρήτης και όλης της χώρας για την "καταστροφή" των χημικών της Συρίας στα διεθνή ύδατα δυτικά της Κρήτης, επανερχόμαστε στο θέμα των καταγγελιών περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής οργάνωσης της Ιταλίας Legambiente, για μια άλλη "πυρηνική βόμβα" με ανυπολόγιστες συνέπειες το οικοσύστημα και τη δημόσια υγεία καθώς και τον τουρισμό.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Legambiente, "βυθίζουν πλοία για να ξεφορτωθούν επικίνδυνα απόβλητα των οποίων η διαχείριση κοστίζει πολύ, ενώ ταυτόχρονα κερδίζουν από τις αποζημιώσεις που παίρνουν από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Περισσότερα από 30 πλοία με τοξικά και πυρηνικά απόβλητα φέρεται πως έχει βυθίσει στη Μεσόγειο η Ντρανγκέτα (μαφία της Καλαβρίας), επτά από τα οποία βρίσκονται στο Ιόνιο Πέλαγος και τα υπόλοιπα στην Αδριατική Θάλασσα".

Επειδή το 2011, σε επίκαιρη ερώτησή μας, η τότε κυβέρνηση δεν έδωσε απαντήσεις
 
Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αφορά πρωτίστως τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών αλλά και το περιβάλλον και τον τουρισμό
 
Επειδή είναι σημαντικό να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια
 
Επειδή στο θέμα αυτό, που μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες, οι κυβερνήσεις της Μεσογείου δεν μπορούν να μένουν αδρανείς
 
Ερωτάσθε κ.κ. υπουργοί

1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η ελληνική κυβέρνηση για τον έλεγχο των καταγγελιών αυτών; Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών και τι μέτρα έχουν ληφθεί για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων από αυτά τα ναυάγια;
 
2. Έχει προβεί η κυβέρνηση στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προωθηθεί ο συντονισμός των κυβερνήσεων της Μεσογείου για από κοινού έλεγχο των καταγγελιών και λήψη μέτρων για την αποτροπή παρόμοιων εγκληματικών δράσεων στο μέλλον;».