Τετάρτη 23 Απριλίου 2014Από την Κρήτη θα έρθει η μεγάλη ανατροπή". Μ' αυτό το μήνυμα έκλεισε την ομιλία του το βράδυ της Τρίτης από την κατάμεστη από κόσμο πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν η υποψήφια με το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς Die Linke, χανιώτισσα στην καταγωγή, Σοφία Λεωνιδάκη, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα και Κρίτωνας Αρσένης, οι βουλευτές Χανίων Γιώργος Σταθάκης και Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης Μιχάλης Κριτσωτάκης και οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες του Γιάννης Σταθάκης και Γιώργος Αγοραστάκης και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Χανίων Γιάννης Σαρρής και Ρεθύμνου Μιχάλης Ανδρουλάκης.

Τη συγκέντρωση άνοιξαν με σύντομες ομιλίες ο Γιάννης Σαρρής και ο Μιχάλης Κριτσωτάκης (βλέπε εδώ) και ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δεν παρέλειψε να καλέσει τους Κρητικούς να δώσουν αγωνιστικό παρών στη συγκέντρωση ενάντια στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο που διοργανώνεται την ερχόμενη Κυριακή στα Σφακιά.Ολόκληρη η ομιλία

Πολίτες των Χανίων
Χαιρετίζω στο πρόσωπό σας την Κρήτη που έδωσε νέο νόημα στη λέξη ελευθερία.. Την ανυπότακτη Κρήτη της τουρκοκρατίας. Την Κρήτη της Αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής. Την Κρήτη της δημοκρατίας. Την Κρήτη του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Νίκου Καζαντζάκη, του Μίκη Θεοδωράκη, του Νίκου Ξυλούρη. Την Κρήτη που έμαθε σε όλους μας όταν δίνουμε αγώνες, όταν διαδηλώνουμε, να τραγουδάμε "Πότε θα κάμει ξαστεριά". Αλλά και τη Κρήτη που μας έμαθε ότι ξαστεριά θα κάμει μονάχα όταν το πιστέψουμε και το αποφασίσουμε, και πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Μόνο τότε κάνει ξαστεριά.
Ήρθε η ώρα της αριστεράς. Αλλά ήρθε πάνω απ’ όλα η ώρα της Ελλάδας. Η ώρα του ελληνικού λαού, που μετά από τέσσερα χρόνια λεηλασίας έχει την ευκαιρία να το πιστέψει και να αγωνιστεί για να κάμει ξαστεριά. Και μόνο αν αποφασίσουμε να σηκωθούμε από τον καναπέ και να αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε τα δίκια μας, τότε μόνο μπορούμε να καταφέρουμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Τότε και μόνο τότε, όταν αφήσουμε τον καναπέ και βγούμε στη στράτα των Μουσούρων, στους δρόμους του αγώνα. Όταν όλοι εμείς πάρουμε στα χέρια μας την όμορφη πατρόνα της δημοκρατίας, της πατρίδας, της λαϊκής κυριαρχίας που σήμερα δεν είναι άλλη από την απόφαση, τη θέληση, τη συμμετοχή, την αντίσταση και την ψήφο μας. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα και να αποτινάξουμε τον φόβο, τους εκβιασμούς, το πέπλο του ψέματος και της απάτης.

Την ατζέντα των εκλογών διαμορφώνουν αυτά που προσδοκά ο λαϊκός κόσμος

Πολίτες των Χανίων,
Τούτες τις μέρες ο άνεμος μας κυνηγάει, λέει ο ποιητής. Και πράγματι τούτες τις μέρες και μέχρι τις εκλογές θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν και το ψέμα είναι το πιο έντιμο από αυτά, προκειμένου να συκοφαντήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να αλλάξουν την ατζέντα αυτών των εκλογών.
Τους απαντάμε: άδικος κόπος.
Την ατζέντα όσο κι αν προσπαθούν δεν θα τη διαμορφώνουν τα παπαγαλάκια των δελτίων της διαπλοκής, ούτε οι μονταζιέρες του Μαξίμου. Την ατζέντα, δηλαδή αυτό που σκέφτεται και προσδοκά ο λαϊκός κόσμος από την εκλογική αναμέτρηση που έρχεται, τη διαμορφώνει η ίδια η πραγματικότητα, η ίδια η ζωή. Η ίδια η ζωή είναι αυτή που ιεραρχεί τα προβλήματα και τις καταστάσεις.
Θα σας έλεγα λοιπόν, αυτές τις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές στις 18 και στις 25 Μάη. Κλείστε τις τηλεοράσεις και βγείτε στους δρόμους να πείσετε τους πολίτες ότι τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε τα πράγματα για την Κρήτη, να αλλάξουμε τα πράγματα για την Ελλάδα, να σταματήσουμε αυτή την καταστροφή και την λεηλασία του τόπου.
Είμαι όμως βέβαιος ότι την ατζέντα τη διαμορφώνει η ζωή, Γιατί μερικά πράγματα είναι τόσο σημαντικά ώστε να διακυβεύεται η ίδια η ζωή και το μέλλον ενός τόπου.
Το αν θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με σκυφτό το κεφάλι και να δεχόμαστε τα μνημόνια της καταστροφής, δεν αποτελεί απλά μια πολιτική διαφωνία.
Είναι ζήτημα ζωής και επιβίωσης, είναι ζήτημα αξιοπρέπειας για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, που είδε τα όνειρα και τη ζωή του να καταστρέφονται τα τελευταία χρόνια. 

Για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο

Το ίδιο ιεραρχεί η ζωή και η πραγματικότητα και σε ότι αφορά την ποιότητα ζωής, το μέλλον των παιδιών μας, το περιβάλλον, τις θάλασσες, τον αέρα που αναπνέουμε.
Είδατε κανένα μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό να ασχολείται με το μέγα θέμα της απόθεσης των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο;
Κανένα απολύτως.
Τη Κρήτη όμως και το λαό της την απασχολεί αυτό το θέμα. Είναι θέμα συζήτησης στις παρέες και στα καφενεία, ο κόσμος αγωνιά. Θέλουν δε θέλουν, το προβάλουν δεν το προβάλουν, είναι στην ατζέντα κι ας μην είναι στην ατζέντα αυτών των εκλογών.
Για αυτό και εμείς θα φωνάξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ότι σ’ αυτή τη μάχη που δίνει ο κρητικός λαός απομονωμένος από τα μέσα ενημέρωσης δε θα είναι μόνος. Θα βροντοφωνάξουμε «μακριά τα χημικά από την Κρήτη». Πάρτε τα σκουπίδια σας αλλού.
Μακριά τα χημικά από την Κρήτη.
Πάρτε τα σκουπίδια στο σπίτι σας κ. Μπαρόζο. Μακριά από τη θάλασσα της Κρήτης.
Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό το περιβαλλοντικό, αυτό το πολιτικό έγκλημα.
Από την μεριά μας κάναμε ότι ήταν δυνατόν μέσω του θεσμικού μας ρόλου.
Στείλαμε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πιέσαμε την ελληνική κυβέρνηση που είναι προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν κάνει τίποτε.
Καταθέσαμε επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή.
Ζητήσαμε τα αυτονόητα.
Να σταματήσει και να ματαιωθεί η διαδικασία καταστροφής χημικών όπλων στην Μεσόγειο.
Να σταματήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να χρηματοδοτεί αυτή την στρατιωτική, άρα αδιαφανή και απόρρητη επιχείρηση.
Το μόνο που ψέλλισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ο συνεταίρος του κ. Σαμαρά και συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας, ήταν ότι όσοι αντιστέκονται σε αυτό το έγκλημα «δημιουργούν μία αρνητική συζήτηση στη διεθνή τουριστική αγορά».
Αντί να θέσει βέτο, καλεί σε σιωπητήριο τον λαό.
Η Κρήτη απειλείται και ο υπουργός Εξωτερικών νοιάζεται για τις αγορές.
Που τις θεωρεί και πιο έξυπνες από τους θεσμούς.
Ε, λοιπόν, επειδή ο λαός της Κρήτης νοιάζεται για τον τόπο του, το περιβάλλον του και την ιστορία του, θα κάνει αυτός ότι μπορεί για να σταματήσει το έγκλημα, να σταματήσει η καταστροφή των χημικών στα νερά της Μεσογείου.
Και θα το καταφέρει.
Και η συμμετοχή την άλλη Κυριακή στην παλλαϊκή συγκέντρωση που οργανώνει ο δήμαρχος Σφακίων, θα είναι μια απάντηση στο σιωπητήριο των μέσων ενημέρωσης

Όποιος ψηφίζει Σαμαρά ψηφίζει τον καλύτερο εν Ελλάδι αντιπρόσωπο
των γερμανικών συμφερόντων

Χανιώτες και Χανιώτισσες
Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Σόιμπλε, αποφάσισε, ανήμερα του ελληνικού Πάσχα, να ασεβήσει κατά της Ελλάδας και των Ελλήνων.
Ανήμερα της γιορτής που συνδέεται με την ελευθερία και την ανάσταση της Ελλάδας και του λαού της. Και μια μέρα πριν από τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου. Αποφάσισε να συμπεριφερθεί απέναντι στους Έλληνες σαν σε λαό υπό κατοχή. Ή σαν σε λαό που δεν ξέρει τι σημαίνει αξιοπρέπεια. Ή σαν σε λαό που ξέχασε την ιστορία του, ακόμα και την πιο πρόσφατη, της αλυσίδας των μαρτύρων, τις εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς του, τα μαρτυρικά χωριά όπως η Κάνδανος, η Βιάνος, τα Καλάβρυτα. Που ξέχασε ή είναι πρόθυμος να ξεχάσει τι του χρωστά η Γερμανία από ηθική, αλλά και από οικονομική άποψη.
Γιατί τι άλλο να σκεφτεί κανείς, όταν ένας Γερμανός υπουργός υποδεικνύει στους Έλληνες τι να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές;
Ή πιο σωστά, όταν διατάζει εμμέσως πλην σαφώς τους Έλληνες ποιον να ψηφίσουν;
Να τι είπε με μεγάλη αλαζονεία ο στενός συνεργάτης της κυρίας Μέρκελ, σε μια ελληνική εφημερίδα, και αφού έπλεξε το εγκώμιο στα αποτελέσματα του προγράμματος που λεηλάτησε τη χώρα, που έκοψε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικό κράτος, είπε: "Είμαι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός Σαμαράς και ο υπ. Οικονομικών Στουρνάρας αποδίδουν και φέρνουν αποτελέσματα και ελπίζω ότι ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει να πείθει την πλειοψηφία των Ελλήνων ότι αυτός είναι ο σωστός και ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα".
Ο κος Σόιμπλε είναι πεπεισμένος, ελπίζει, ξέρει αυτός, ποιος είναι ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα.  Και για να μην αφήσει καμιά αμφιβολία για το τι εννοεί, συμπλήρωσε ότι "η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση". Προσέξτε: Δεν έχει καν τη διπλωματική ευγένεια να χρυσώσει το χάπι λέγοντας "νομίζω" ή "πιστεύω" ή "αυτή είναι η γνώμη μου"'. Όχι. Η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει.... Ο χερ Σόιμπλε διατάζει την κυβέρνηση. Ο χερ Σόιμπλε απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση.
Αυτός είναι ο άξονας των μνημονίων, ο άξονας Μέρκελ-Σόιμπλε-Σαμαρά, δεν κρύβει λόγια: Η Ελλάδα να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση!
Ποια κατεύθυνση αλήθεια;
Στην κατεύθυνση που παράγει φτώχεια, ανεργία, απελπισία και θάνατο.
Είναι η κατεύθυνση που διώχνει από την πατρίδα εκατοντάδες χιλιάδες νέα παιδιά με όνειρα, με μόρφωση, με φωτεινά μυαλά.
Στην κατεύθυνση που έχει κουρελιάσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.
Στην κατεύθυνση που μετατρέπει τον ελεύθερο παραγωγό σε δούλο και τον ελεύθερο άνθρωπο σε δέσμιο του φόβου για το αύριο.
Στην κατεύθυνση που βάζει τους τραπεζίτες, τους ολιγάρχες της διαπλοκής, τα γερμανικά συμφέροντα, την εξουσία και τα κέρδη όλων τους, πάνω από τους ανθρώπους.
Στην κατεύθυνση που όλοι πια ξέρουμε τα αποτελέσματά της, γιατί βλέπουμε ότι διαλύει τη χώρα, καταστρέφει και ταπεινώνει τους ανθρώπους και γι' αυτό έχει γίνει μισητή στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού.
Αυτή την κατεύθυνση μας δίνει ο χερ Σόιμπλε. Και για την επιμονή τους στην κατεύθυνση αυτή συγχαίρει τους συμμέτοχους του άξονα των μνημονίων. Τον κύριο Σαμαρά και τον κύριο Στουρνάρα. Παραλείπει όπως βλέπετε τον κύριο Βενιζέλο, για να αποδειχτεί ότι οι στυλοβάτες των μνημονίων είναι αναλώσιμοι. Μιας χρήσεως. Για τους δυο λέει πάντως, ότι αποδίδουν και φέρνουν αποτελέσματα.
Άδικο έχει; Μια ματιά στο τοπίο της κοινωνικής ερήμωσης να ρίξει κανείς καταλαβαίνει πόσο δίκιο έχει να διαφημίζει δημοσίως το έργο της σημερινής συγκυβέρνησης.
Αυτός είναι ο σωστός και ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα, λέει. Και μας καλεί να πειστούμε όχι από την εμπειρία μας, όχι από τα δράματα που βλέπουμε και ζούμε, όχι από τα ερείπια που αντικρίζουμε, αλλά από τον κύριο Σαμαρά. Και να δώσουμε την ευκαιρία στον άξονα να συνεχίσει την ίδια πολιτική. Με την ψήφο μας αυτή τη φορά!
Καλά, ας το περιμένει. Δικαίωμά του είναι. Ας ετοιμάζεται όμως ταυτόχρονα, καλού κακού, να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος. Και να αντιμετωπίσει μια ελληνική κυβέρνηση που θα καταργήσει τα μνημόνια. Που δεν θα είναι σαν εκείνα τα παιδιά, που σατιρίζει το παλιό τραγούδι: Το να μου φωνάζει yes, τ' άλλο μου φωνάζει ya. Θα είναι μια κυβέρνηση που θα ξέρει να λέει και όχι, και nein, και no.
Αλλά ξέρετε τι παθαίνει εδώ ο υπουργός της κυρίας Μέρκελ; Πέφτει στην παγίδα της νεοφιλελεύθερης αλαζονείας του. Στο λάκκο της γερμανικής υπεροψίας που σκάβει τα τελευταία χρόνια το Βερολίνο. Μας αποκαλύπτει ότι όποιος ψηφίζει Σαμαρά, είναι σα να ψηφίζει Σόιμπλε. Και Μέρκελ. Τον άξονα των μνημονίων, με λίγα λόγια. Όποιος ψηφίζει Σαμαρά ψηφίζει τον καλύτερο εν Ελλάδι αντιπρόσωπο των γερμανικών συμφερόντων. Όποιος ψηφίζει Σαμαρά θέλει να συνεχίσει η χώρα στην ίδια κατεύθυνση όπως μέχρι τώρα. Όποιος ψηφίζει Σαμαρά στην Αθήνα ψηφίζει Μέρκελ και Σόιμπλε στην Ευρώπη. Λένε όλοι τους τα ίδια. Για τη λιτότητα, για το χρέος για το κατοχικό δάνειο, για την Ευρώπη.
Έτσι ο χερ Σόιμπλε έκανε τα πράγματα άθελά του απλά για τον Έλληνα πολίτη, που θα προσέλθει σε λίγες εβδομάδες στις κάλπες. Μας έθεσε το δίλλημα της κάλπης: Με τη Μέρκελ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τον Σόιμπλε ή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με την πολιτική του Βερολίνου για την Ελλάδα, ή με την πολιτική της Αθήνας για την Ελλάδα; Με τον άξονα Μέρκελ-Σόιμπλε-Σαμαρά ή με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ευρωπαϊκή αριστερά.
Εμείς τον ευχαριστούμε για τις αλήθειες που του ξέφυγαν.
Πρέπει όμως να βγάλουμε ένα συμπέρασμα όχι μόνο για τον Γερμανό υπουργό οικονομικών, αλλά και για τους Έλληνες πολιτικούς που αυτός εντέλλεται να ψηφίσουμε. Γιατί αν είχαν έστω και μια σπίθα από το ελληνικό φως, για το οποίο ο πρωθυπουργός μίλησε τη μέρα της ανάστασης, θα έπρεπε να πουν: Αρκετά, χερ Σόιμπλε. Ως υπουργός οικονομικών της Γερμανίας δεν έχεις καμιά δουλειά να ανακατεύεσαι στα ελληνικά πράγματα. Ως στέλεχος της Γερμανικής δεξιάς κάνε ότι νομίζεις. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι ούτε Άνω Μπανανία, ούτε Κάτω Σαξονία. Δεν μπορείς να υποδεικνύεις στους Έλληνες τι και ποιον να ψηφίσουν. Μπορεί να είσαι εταίρος, αλλά δεν είσαι το αφεντικό αυτής της χώρας και αυτού του λαού.
Αυτά θα έπρεπε να πει μια κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της και το ρόλο της σε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα.
Δεν πρόκειται φυσικά ούτε και περιμέναμε, να τα σκεφτούν και να τα πουν ο κύριος Σαμαράς και η κυβέρνησή του. Γιατί ο κύριος Σαμαράς και η κυβέρνησή του, ξέρουν ότι δεν τους θέλει ο ελληνικός λαός. Και θεωρούν ευπρόσδεκτη κάθε επέμβαση, κάθε ξένη απειλή για το τι περιμένει τους Έλληνες, αν αποδειχτούν απρόθυμοι να συμμορφωθούν προς τις υποδείξεις. Και θεωρούν εντελώς φυσική και επιθυμητή τη θέση τους στον άξονα των μνημονίων.
Έτσι έχουν δυστυχώς τα πράγματα. Αυτοί κυβερνούν τη χώρα. Και από αυτούς πρέπει να απαλλαγούμε.

Δεν θέλουμε να γίνουμε κυβέρνηση για να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση
με τις ίδιες μεθόδους και τα ίδια μέσα

Χανιώτες και Χανιώτισσες
Πολλά θα δουν ακόμα τα μάτια μας και θα ακούσουν τα αφτιά μας μέχρι την ώρα της κάλπης.
Είδαμε τη λεγόμενη έξοδο στις αγορές με έξοδα δικά μας.
Ακούσαμε και θα ξανακούσουμε χίλιες φορές το παραμύθι του success story από τα χείλη όλων εκείνων, ντόπιων και ξένων, που βολεύονται με τη σημερινή πολιτική της καταστροφής. «Την ίδια κατεύθυνση», που λέει και ο χερ Σόιμπλε.
Θα δούμε σε μερικές μέρες της μεγαλύτερη απόπειρα προεκλογικής εξαγοράς συνειδήσεων από τη σύσταση του ελληνικού κράτους. Τη διανομή σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους ενός ποσού φιλανθρωπίας για να πειστούν να πειθαρχήσουν στις εντολές του άξονα.
Και φυσικά θα δοκιμάσουν να παρέμβουν οι παράγοντες των πιο συντηρητικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την τιμωρία που περιμένει τους Έλληνες αν κάνουν την αποκοτιά να ψηφίσουν σαν Έλληνες.
Οι δηλώσεις Σόιμπλε ήταν μόνο η αρχή. Ή μάλλον ήταν η συνέχεια της προπαγανδιστικής επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα.
Έπονται, όμως, κι άλλα επεισόδια. Το είδαμε το έργο και στις προηγούμενες εκλογές. Εκείνοι που θεωρούν την Ελλάδα αγκιστρωμένο ψάρι δεν πρόκειται να παραιτηθούν από την προσπάθεια πριν ολοκληρώσουν το έργο τους. Και ξέρουμε πια όλοι μας ποιον ψηφίζουν, στηρίζουν και ποιόν διαφημίζουν.
Και ποιον δυσφημίζουν, συκοφαντούν και φοβούνται. Τον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται. Τον ελληνικό λαό φοβούνται. Μου δίνουν έτσι την ευκαιρία όλοι τους να δηλώσω εδώ στην Κρήτη της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Έχετε δίκιο να μας φοβάστε. Γιατί εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε κυβέρνηση για να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, με τις ίδιες μεθόδους και τα ίδια μέσα.
Εμείς ερχόμαστε από άλλη κατεύθυνση απ' ότι οι εκλεκτοί σας. Εμείς είμαστε σε ανειρήνευτο αγώνα με τον άξονά σας. Και σε άλλη κατεύθυνση θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα.
Οι ρίζες μας δεν είναι στο Βερολίνο, ούτε στο Χάρβαρντ, αλλά στους δύσκολους αγώνες για τη χειραφέτηση των εργαζομένων. Στις Ακροναυπλίες και στα ξερονήσια. Στην Εθνική Αντίσταση κατά της χιτλερικής κατοχής, Στην αντίσταση κατά της δικτατορίας. Στους δημοκρατικούς αγώνες του ελληνικού λαού.
Μπορεί κάποιος να επικρίνει την Αριστερά για πολλά και διάφορα. Αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ανιδιοτέλεια, την ετοιμότητα να σταθεί πλάι στο λαό, τη μέχρι αυτοθυσίας αφοσίωση στα συμφέροντα της πατρίδας, στην εθνική ανεξαρτησία και τη δημοκρατία. Μ' αυτό το ηθικό φορτίο είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες της διακυβέρνησης της Ελλάδας.
Όχι ως μεταπράτες αλλά ως δημοκράτες.
Τη διακυβέρνηση, όχι ως σκοπό, αλλά ως μέσο για να μπει ορμητικά ο λαός στο προσκήνιο, να γίνει πρωταγωνιστής, να αλλάξει τη μοίρα του. Με ένα πρόγραμμα ριζικών αλλαγών στην οικονομία, στην κοινωνία, στο πολιτικό σύστημα, στη δημοκρατική εκπροσώπηση.
Ένα πρόγραμμα που το διέπουν δυο βασικές και απλές αρχές: Ο άνθρωπος της δουλειάς, ο εργαζόμενος, ο μικρομεσαίος, ο αγρότης, ο επιστήμονας, ο νέος, στο επίκεντρό του. Η διαπλοκή, η διαφορά, οι ολιγάρχες, η σαπίλα του πολιτικού συστήματος, η παντοδυναμία της τραπεζικής αριστοκρατίας, στο στόχαστρο του.
Με ένα πρόγραμμα που αγκαλιάζει όλο και περισσότερος κόσμος που μέχρι χτες δεν ήταν μαζί μας.
Μας λένε εξτρεμιστές. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν έχουμε παρτίδες με κανένα Καίσαρα του πλούτου, της διαπλοκής και της εξουσίας που κατέστρεψαν τη χώρα.
Μας κατηγορούν ότι είμαστε κατά της Ευρώπης. Ξέρετε γιατί; Γιατί είμαστε κατά της δικής τους Ευρώπης, που επιλέγει κάθε μέρα τα τελευταία χρόνια το μεσαίωνα αντί για το διαφωτισμό, τον αυταρχισμό αντί για τη δημοκρατία, τη λιτότητα αντί για την αλληλεγγύη.
Μας λένε οπαδούς του κρατισμού. Ξέρετε γιατί; Γιατί είμαστε αντίθετοι στο ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών που συνδέονται με την ίδια τη ζωή του λαού μας, όπως το νερό, η ενέργεια, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας.
Μας λένε ότι δεν στηρίζουμε τις επενδύσεις. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν στηρίζουμε επενδύσεις καταστροφής του περιβάλλοντος και διασπάθισης του δημόσιου πλούτου όπως το έγκλημα στις Σκουριές.
Μας λένε υπονομευτές του τραπεζικού συστήματος. Ξέρετε γιατί; Γιατί καταγγέλλουμε το τεράστιο σκάνδαλο, να ζουν οι τράπεζες με δανεικά που αρπάζουν από το τραπέζι του φτωχού και να παραδίνονται στους τραπεζίτες, για να συνεχίσουν την εκμετάλλευση του φτωχού.
Μας λένε εχθρούς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ξέρετε γιατί; Γιατί πολεμάμε και θα πολεμάμε μέχρι τέλους τη διαπλοκή, το άρρωστο σύμπλεγμα πολιτικής εξουσίας και μεγάλων συμφερόντων, που έχει παραδώσει στα χέρια των εθνικών εργολάβων τα κλειδιά της χώρας και τον ευαίσθητο για τη δημοκρατία τομέα της πληροφόρησης.
Ας το πω, λοιπόν, για άλλη μια φορά με την ευκαιρία.
Η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να καθίσουν στο σκαμνί όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο της οικειοποίησης των τραπεζών από τους ίδιους ανθρώπους που τις οδήγησαν στην πτώχευση. Και θα εξαντλήσει όλα τα όπλα της δημοκρατίας, του Συντάγματος, και της ανεξάρτητης δικαιοσύνης για να εξαλείψει το καρκίνωμα της διαπλοκής που παραμορφώνει το σώμα της πατρίδας, υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, μετατρέπει την πολιτική σε σέρβις μεγάλων συμφερόντων.
Αυτοί είμαστε. Αυτά πιστεύουμε. Αυτά θα κάνουμε.
Δεν ερχόμαστε για να βολευτούμε και να βολέψουμε, ας το πάρουν χαμπάρι. Είμαστε τέκνα της ανάγκης κι ώριμα τέκνα της οργής κι ερχόμαστε για να δώσουμε στο λαό και στη χώρα ελπίδα, αισιοδοξία, και προοπτική.

Το πραγματικό προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Σαμαρά

Φίλες και φίλοι, πολίτες των Χανίων
Πίσω από την χυδαία προπαγάνδα όλου του συστήματος διαπλοκής, πίσω από το successstory κρύβεται αυτό που έχουμε αποκαλύψει εδώ και ένα μήνα. Ένα νέο μνημόνιο. Το έχει ήδη συμφωνήσει ο κ. Σαμαράς και σε αντάλλαγμα πήρε τα «δώρα» της κ. Μέρκελ, την στήριξη του κ. Σόιμπλε και τους επαίνους όλων των κερδοσκόπων.
Ζητήσαμε να το καταθέσουν οι μοιραίοι και άβουλοι στη Βουλή. Αλλά για κακή τους τύχη, ένα-ένα τα σημεία του νέου μνημονίου, αυτής της νέας βαρβαρότητας, βγαίνουν στη φόρα.
Και αυτό είναι το πραγματικό προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Σαμαρά.
Απελευθέρωση απολύσεων.
Γενίκευση της ενοικίασης εργαζομένων ακόμα και στο δημόσιο.
Κατάργηση τριετιών που σημαίνει ότι όλοι οι μισθοί θα πάνε στο επίπεδο του βασικού.
Κατάργηση οικογενειακών δικαιωμάτων.
Νέα μείωση συντάξεων ακόμα και των αναπηρικών.
Μετά την κάλπη όλα. Μέχρι την κάλπη κρύβονται. Όπως ακριβώς έκαναν και το 2012, όταν έταζαν επαναδιαπραγμάτευση πριν τις κάλπες ενώ είχαν έτοιμο το μεσοπρόθεσμο και τα νέα μέτρα για μετά.
Αλλά δεν θα τους αφήσουμε να κρύβονται και να κοροϊδεύουν. Αυτό κ. Σαμαρά σας το υπόσχομαι προσωπικά. Το προεκλογικό σας πρόγραμμα θα το μάθει ο λαός.
Με τα ψέματα προσπαθούν να μείνουν όρθιοι. Αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.
Όπως δεν δίστασαν ακόμα και για το θέμα του κατοχικού δανείου, των πολεμικών αποζημιώσεων, να αραδιάσουν ψέματά. Αλλά εκτέθηκαν από τους ίδιους τους προστάτες τους, τους Γερμανούς. Που ανακοίνωσαν επισήμως ότι το θέμα του κατοχικού δανείου ουδέποτε ετέθη από την ελληνική κυβέρνηση στην κ. Μέρκελ.
Δεν είναι μακριά η μέρα όμως. Που θα τεθεί, θα διεκδικηθεί και θα δικαιωθεί ιστορικά το θέμα του κατοχικού δανείου.
Η επόμενη κυβέρνηση δεν θα είναι κυβέρνηση υποτέλειας, δεν θα την κρατά κανείς από πουθενά. Θα είναι κυβέρνηση της αριστεράς. Θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. 

Ο άξονας των μνημονίων διεμβολίζει την ίδια τη δημοκρατία 

Συντρόφισσες και σύντροφοι
Πριν δυο μέρες ήταν η μαύρη επέτειος της 21ης Απριλίου. Επέτειος επίκαιρη όχι μόνο για λόγους ιστορίας ή και τιμής σε όσους είπαν το μεγάλο όχι τότε στο φασισμό. Αλλά και γιατί ο φασισμός σηκώνει και σήμερα κεφάλι. Με το άσχημο πρόσωπο της εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Αλλά και με το πρόσωπο εκείνων που ορκίζονται στο συνταγματικό τόξο, αναμασούν τις θεωρίες των δύο άκρων, κατέχουν θέσεις ευθύνης στο δημοκρατικό καθεστώς, και βυσσοδομούν στο παρασκήνιο με τους νεοναζί κατά της δημοκρατίας.
Η υπόθεση Σαμαρά-Μπαλτάκου-Κασιδιάρη έσκισε λίγο το παραπέτασμα αυτού του ανίερου ναού. Αποκάλυψε ότι οι φρουροί της δημοκρατίας συνωμοτούν με τους εχθρούς της.
Ο άξονας των μνημονίων διεμβολίζει την ίδια τη δημοκρατία.
Ο αυταρχισμός, τα μέτρα καταστολής, η μετατροπή της Βουλής σε βιομηχανία νομοσχεδίων ενός άρθρου, η περιφρόνηση του πρωθυπουργού προς τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αποδείχτηκε ότι ήταν η διαδρομή προς τις σκοτεινές κρεβατοκάμαρες της Χρυσής Αυγής.
Αυτοί που κυβερνούν την Ελλάδα σήμερα. Τα καλά παιδιά του χερ Σόιμπλε. Οι αυτουργοί των μνημονίων. Θεωρούν και τη δημοκρατία αναλώσιμη. Κι αυτό κάνει επιτακτικό το καθήκον όλων μας:
Να τελειώνουμε με το παλιό, το φθαρμένο, το αυταρχικό, το επικίνδυνο, το αντιδημοκρατικό που εκπροσωπεί η κυβέρνηση Σαμαρά.
Να τελειώνουμε μ' αυτούς εδώ και τώρα.
Και να σταθούμε απέναντι στον άξονα που θέλει την Ελλάδα όχημα ξένων και εχθρικών στο λαό της συμφερόντων. Αυτή είναι η δική μας κατεύθυνση. Εντελώς αντίθετη με την κατεύθυνση του άξονα Μέρκελ-Σόιμπλε-Σαμαρά.

Η Κρήτη αξίζει μια καλύτερη μοίρα
Με τον Μιχάλη Κριτσωτάκη για τη μεγάλη ανατροπή στην Περιφέρεια
Με το Γιάννη Σαρρή για μια νέα αυτοδιοικητική πνοή στα Χανιά

Αυτό καθορίζει και το χαρακτήρα της εκλογικής μάχης και στα τρία μέτωπα -ευρωεκλογές, περιφέρειες, δήμοι.
Να ηττηθούν παντού οι δυνάμεις των μνημονίων. Να ηττηθούν συντριπτικά και απόλυτα.
Να δώσει ο ελληνικός λαός την ευκαιρία σε πρόσωπα άφθαρτα, με αγωνιστικό βιογραφικό, με γνώση των προβλημάτων, αλλά και αποφασισμένα να δώσουν τη μάχη κατά της καταστροφής, να αναλάβουν την ευθύνη στους δήμους και στις περιφέρειες.
Εδώ στη Κρήτη να ξεκινήσει η μεγάλη ανατροπή, με τον Μιχάλη Κριτσωτάκη για τη Περιφέρεια. Για να ξαναγίνει η Κρήτη η δυναμική οικονομία που όλοι θαυμάζαμε. Για να χτυπηθεί άμεσα η ανεργία που κάνει το νησι να αιμορραγεί. Για να σταματήσει η καταστροφή των κοινωνικών υποδομών. Θέλουν την Κρήτη χώρο φαραωνικών σχεδίων και κατασκευών, δίνουν την Κρήτη λάφυρο στα μεγάλα συμφέροντα.
Η Κρήτη, όμως, αξίζει μία καλύτερη μοίρα. Μπορούμε να αντιστρέψουμε τη συνεχιζόμενη παρακμή της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Προέχει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας στη Κρήτη.
Εδώ στον νομό Χανίων 2000 αγρότες ξεκίνησαν πρωτοποριακά εγχειρήματα, οι αμπελουργοί και οι οινοπαραγωγοί της Κρήτης έκαναν τεράστια βήματα για την αναβάθμιση του κρασιού, πολλές εξαιρετικές προσπάθειες τυποποίησης ποιοτικών προϊόντων της κρητικής γης έχουν ξεκινήσει παντού.
Αυτή τη Κρήτη που παλεύει, τη Κρήτη που αντιστέκεται, που δίνει τη μάχη της παραγωγικής ανασυγκρότησης, χωρίς κρατική αρωγή, χωρίς εργαλεία και μέσα που αφειδώς έπρεπε να προσφέρει η πολιτεία, αυτήν την Κρήτη εμείς θα στηρίξουμε, αυτήν την Κρήτη οραματιζόμαστε.
Η Κρήτη χρειάζεται αναπτυξιακό όραμα και σχεδιασμό. Χρειάζεται κατεπειγόντως χωροταξικά σχέδια παντού. Χρειάζεται να προστατεύει τους υπέροχους φυσικούς θησαυρούς της από το Λαφονήσι, το Μπάλλο και τη Σαμαριά μέχρι το Βάι.
Η Κρήτη χρειάζεται να ζωντανέψει την ενδοχώρα της, συνδέοντας τον τουρισμό με τον πολιτισμό και την εξαιρετική παραγωγή της.
Η Κρήτη χρειάζεται να αξιοποιήσει το επιστημονικό της δυναμικό και τα εξαιρετικά της πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Χρειάζεται να ανοίξει νέους δρόμους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και στους τομείς της ανακύκλωσης, να δώσει νέα παραδείγματα στην αναμόρφωση των πόλεων και στην ανάδειξη του μοναδικού αρχιτεκτονικού της πλούτου.
Αλλά και τα Χανιά, το στολίδι της Κρήτης αξίζουν μια νέα αυτοδιοικητική πνοή. Με όραμα, σχέδιο και δημοκρατικό προγραμματισμό. Με το πολίτη, το δημότη συμμέτοχο και συνδημιουργό στις αποφάσεις για το αύριο της πόλης.
Με τη Πρωτοβουλία Πολιτών και τον Γιάννη Σαρρή στη δημοτική αρχή της Πόλης.
Την αυτοδιοικητική πρωτοβουλία που βάζει πρώτα τον άνθρωπο, που υπερασπίζεται το βαθύτερο νόημα της αυτοδιοίκησης κόντρα στις παλαιοκομματικές λογικές.
Που μάχεται τα μνημόνια και την λιτότητα.

Πολίτες των Χανίων.
Σε αυτές τις εκλογές έχουμε τρεις κάλπες αλλά μια επιλογή.
Να νικήσουμε.
Να σταματήσουμε τη καταστροφή.
Να γυρίσουμε σελίδα.
Για τη Κρήτη, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη.
Γιατί σε αυτές τις εκλογές πάνω από όλα ψηφίζουμε για τις ζωές μας.

Με ρωτάνε ποιο είναι το όριο της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές της εκλογές.
Απαντώ : Να είναι τέτοιο το αποτέλεσμα σε όλες τις κάλπες, ώστε ούτε μια μέρα να μη μπορούν πια να σταθούν οι εκπρόσωποι του άξονα της καταστροφής στο τιμόνι της χώρας.

Τέρμα η ανοχή.
Τέλος στην υπομονή.
τις 18 και στις 25 ψηφίζουμε στις 26 φεύγουνε.
Και γυρίζουμε σελίδα.