Σάββατο 10 Μαΐου 2014

 
Για Δήμο «θεατή σε θέματα πρωτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας περίθαλψης» και κοινωνικής πολιτικής έκαναν λόγο τα μέλη της κίνησης “Πρωτοβουλία Πολιτών. Πρώτα ο Ανθρωπος” παρουσιάζοντας τις θέσεις του συνδυασμού τους για την υγεία.
Παράλληλα ο επικεφαλής του συνδυασμού Γιάννης Σαρρής στάθηκε ιδιαίτερα στη στελέχωση των ψηφοδελτίων των κ. Σκουλάκη, Παπαδογιάννη και Βάμβουκα υπογραμμίζοντας πως «στα δύο πρώτα βλέπουμε πρόσωπα που εφάρμοσαν και στήριξαν τις πολιτικές των μνημονίων, στο δε ψηφοδέλτιο του κ. Βάμβουκα είναι “καταχωνιασμένοι” άνθρωποι που στήριξαν τις πολιτικές των μνημονίων και υιοθέτησαν πρακτικές και νοοτροπίες που καταδυναστεύουν τον Δήμο όλα αυτά τα χρόνια».
Αναφορά στα θέματα που αφορούν την υγεία έκαναν τρεις γιατροί μέλη της Επιτροπής Υγείας της “Πρωτοβουλίας Πολιτών”.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Στην Πρωτοβάθμια Υγεία αναφέρθηκε ο γιατρός κ. Μηνάς Βουλγαρίδης, μιλώντας πολλές φορές για «πλήρη διάλυσή» της. «Σήμερα στο Π.Ε.Δ.Υ. Χανίων παρέχουν τις υπηρεσίες τους 3 γενικοί – οικογενειακοί (αντί των 12 – 15 που υπήρχαν παλιότερα), 3 γιατροί ειδικοτήτων και 3 οδοντίατροι. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να υποβληθούν μόνο σε μια μικρή γκάμα εργαστηριακών εξετάσεων, λόγω έλλειψης της υλικοτεχνικής υποδομής. Βασικές ειδικότητες, όπως παιδιάτρου, ορθοπεδικού, γυναικολόγου, καρδιολόγου, ψυχιάτρου κ.ά. απουσιάζουν εντελώς.
Δηλαδή, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, που τόσα χρόνια πλήρωναν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, δεν έχουν σήμερα οικογενειακό γιατρό, δεν μπορούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, οι έγκυες γυναίκες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την εγκυμοσύνη τους, πρακτικά, με λίγα λόγια, δεν έχουν πια δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης σε γιατρό. Κοντά σ’ αυτό το πρόβλημα, την εποχή της περικοπής των εισοδημάτων των εργαζομένων, έρχονται να προστεθούν και τα διάφορα χαράτσια, όταν αυτοί αποφασίσουν να επισκεφθούν τα ιατρεία του Π.Ε.Δ.Υ. Χαράτσι στο τηλεφωνικό κλείσιμο του ραντεβού, χαράτσι και στην εκτέλεση της συνταγής, ενώ παράλληλα η συμμετοχή στα φάρμακα είναι σημαντικά αυξημένη, σε αντίθεση με τις εξαγγελίες του υπουργού για φτηνό φάρμακο».
Αναφορικά με τη στάση του Δήμο Χανίων είπε ότι «είναι απλός θεατής. Ούτε στα λόγια δεν έχει καταγγείλει αυτές τις πολιτικές, δεν έχει κινητοποιήσει τους πολίτες, δεν αγωνίσθηκε μαζί τους για την προάσπιση του θεμελιώδους δικαιώματός τους, αυτό της ελεύθερης, δωρεάν πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας. Δεν φρόντισε να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος συνταγογράφησης. Η δημιουργία δημοτικού ιατρείου ή ιατρείου συνταγογράφησης είναι μια επαναλαμβανόμενη εξαγγελία, που ποτέ δεν υλοποιήθηκε.
Το τελευταίο διάστημα, η εξαγγελία που κυριαρχεί, είναι αυτή της δημιουργίας από τον Δήμο ενός Αστικού Κέντρου Υγείας στον χώρο του παλιού Νοσοκομείου. Το λέμε καθαρά: είναι μια εξαγγελία ψηφοθηρική, δεν έχει καμιά πιθανότητα υλοποίησης και λειτουργίας. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός πως στον πρόσφατο νόμο που η κυβέρνηση πέρασε τον περασμένο Φλεβάρη για την Π.Φ.Υ. (έναν νόμο που διέλυσε ό,τι είχε απομείνει στην Π.Φ.Υ., για τον οποίο ο Δήμος Χανίων δεν είπε λέξη) ορίζεται αυστηρά πως μόνο ένα Α.Κ.Υ. θα λειτουργεί σε κάθε Καποδιστριακό Δήμο. Εκτός αυτού, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν υπάρχει πρόβλημα στέγασης Α.Κ.Υ. στον Δήμο μας. Τα νεόδμητα πολυϊατρεία στη Λεωφόρο Σούδας καλύπτουν τις ανάγκες. Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στελέχωσης και εξοπλισμού, που βέβαια, θα λυθεί μόνο με ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής στον χώρο της υγείας. Αυτά είναι τα άμεσα, κυρίαρχα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες του Δήμου μας και που δεν μπορούν να περιμένουν άλλο».

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Ο Βασίλης Πετρουλάκης τοποθετήθηκε για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.
«Η όποια Δημοτική Αρχή, προκειμένου να υπερασπίσει το δικαίωμα όλων στη ζωή και στην υγεία, θα πρέπει να μην σεβαστεί και να συγκρουστεί άμεσα με το νομικό και πολιτικό οπλοστάσιο των μνημονίων. Οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων της χώρας μετά βίας επαρκούν μέχρι τον Ιούνιο. Μετά έρχεται το χάος! Να υποθέσουμε πως ο κ. Γεωργιάδης αντιλαμβάνεται πως η θητεία της παρούσας κυβέρνησης εκπνέει τον Ιούνιο και ακολουθεί την τακτική “γαία πυρί μειχθήτω”;
Οι άνεργοι και ανασφάλιστοι ασθενείς καταφέρνουν με χίλιες δυσκολίες να νοσηλευτούν στα Νοσοκομεία, με τη συνδρομή των υγειονομικών και την ανοχή ορισμένων Διοικήσεων. Ομως το εξιτήριό τους συνοδεύεται από μια τραυματική εμπειρία: τα νοσήλια -υπέρογκα πολλές φορές- αποστέλλονται στο Δημόσιο Ταμείο και επισύρουν μέχρι και κατασχέσεις σπιτιών. Δηλαδή οι ανασφάλιστοι ασθενείς κινδυνεύουν μετά τη νοσηλεία να μείνουν και άστεγοι. Η περικοπή των κονδυλίων κατά 2,3 δισ. στα τελευταία 4 χρόνια έχει οδηγήσει σε απλήρωτες εφημερίες για τους εργαζομένους καθώς και σε τραγικές ελλείψεις σε αναλώσιμο υλικό. Η συνεχής προσπάθεια για κάθε χρόνο και μικρότερους προϋπολογισμούς, έχει οδηγήσει στη μεγάλη υποβάθμιση της ποιότητας των υλικών, τα αποτελέσματα των οποίων δυστυχώς θα φανούν στο άμεσο μέλλον. Η ευρεία χρήση γενόσημων φαρμάκων, που δεν έχουν υποβληθεί σε ποιοτικούς ελέγχους, εγκυμονεί κινδύνους για την αποτελεσματικότητά τους. Ολα αυτά σε συνάρτηση με το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός για τα Νοσοκομεία για τον επόμενο χρόνο θα είναι μειωμένος κατά 1,5 δισεκατομμύριο ακόμα, περιμένουμε να ενταθούν οι επιθέσεις στο εθνικό σύστημα υγείας με νέες περικοπές, κλεισίματα και συγχωνεύσεις νοσοκομείων, με διαθεσιμότητες προσωπικού. Ειδικά στο Νοσοκομείο Χανίων, τα κύρια προβλήματα είναι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση. Η μετακίνηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για ρουσφετολογικούς λόγους επιδεινώνει το πρόβλημα. Οι κραυγές κάποιων όψιμων υπερασπιστών της νομιμότητας, για ψηφοθηρικούς προφανώς λόγους, δεν πείθουν για την εντιμότητα των προθέσεών τους».
Ο κ. Πετρουλάκης έκανε ξεχωριστή αναφορά στα 230 κενά διοικητικού, νοσηλευτικού προσωπικού και στα 120 κενά γιατρών, ενώ υπογράμμισε πως ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου σε σχέση με πέρσι είναι μειωμένος κατά 40%, ενώ η αύξηση της προσέλευσης των ασθενών είναι και αυτή 40%, λόγω της διάλυσης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της οικονομικής δυσπραγίας της κοινωνίας.
«Πόση σχέση έχει αυτή η ζοφερή πραγματικότητα με το κυβερνητικό success story για το τέλος του μνημονίου και την ανάπτυξη που έρχεται; Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, αν πιστεύουν πως δεν καταλαβαίνουμε ότι πίσω από το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα κρύβεται η δραστική περικοπή των λειτουργικών δαπανών των δημόσιων Νοσοκομείων, οι απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες του προσωπικού, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και τους προμηθευτές, το “κούρεμα” των χρεών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέσω του rebate και του claw back, η μετακύληση μεγάλου μέρους της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στους ασθενείς. Απαιτείται η κατάργηση του εισιτήριου των 5 ευρώ στα Νοσοκομεία και Κ.Υ. καθώς και η επανεξέταση της συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη. Είναι απαραίτητο να επανέλθουν άμεσα στη μειωμένη συμμετοχή όλοι οι χρονίως πάσχοντες, να καταργηθεί το 1 ευρώ ανά συνταγή και να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Κοινωνική Πολιτική του Δήμου ήταν το θέμα της τοποθέτησης του Χαράλαμπου Κουρούση.
1) Γηροκομείο: Η λειτουργία του αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση των ολέθριων συνεπειών της εφαρμογής του μνημονίου στη χώρα μας. Το χαρακτηρίζει μεγάλη υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση. Η μείωση του μόνιμου προσωπικού έχει κατέλθει σε μη αποδεκτό επίπεδο. Απουσία κοινωνικού λειτουργού, φυσικοθεραπευτή, παρά το γεγονός ότι 40 περίπου ασθενείς είναι μόνιμα κατακεκλιμένοι, ανεπαρκής αριθμός μαγείρων (έχει μείνει με έναν μάγειρα και καλύπτεται από μαθητές από τη σχολή του Ταυρωνίτη που τώρα το καλοκαίρι θα φύγουν για να δουλέψουν στα ξενοδοχεία). Αν αυτό είναι επιτυχία και “τροχιά ανάπτυξης”, όπως λέει ο πρόεδρός του, σημαίνει ότι έχει χαθεί ο κοινός νους. Μιλάει ο κ. Γεωργακάκης για πλεόνασμα που προέρχεται από τη μείωση του προσωπικού!
2) Βοήθεια στο Σπίτι: Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να παγιωθεί σε μόνιμη κρατική δομή και όχι να έχει προσωρινό χαρακτήρα με μικρές παρατάσεις κάθε φορά ανάλογα με τις ανάγκες της συγκυρίας. Οι δωρεάν παροχές υγείας και πρόνοιας είναι υποχρέωση κάθε πολιτισμένου ευρωπαϊκού κράτους. Η Βοήθεια στο Σπίτι πρέπει να συνεχίσει να παρέχεται δωρεάν στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στους πάσχοντες ψυχικά και στους ηλικιωμένους ασθενείς.
3) Κοινωνικό Φαρμακείο και Ιατρείο. Ενίσχυση της πετυχημένης λειτουργίας αυτών των δομών ώστε να μπορούν να καλύψουν όσο είναι δυνατόν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.
4) Ουσιαστική και όχι ευκαιριακή υποστήριξη των άλλων κοινωνικών δομών της πόλης μας, όπως η ΕΛΕΠΑΠ, το ΚΗΦΑΠ κ.ά.
5) Ολοκληρωμένα προγράμματα πρόληψης που αφορούν τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους σε συνεργασία με τους γιατρούς του Νοσοκομείου καθώς και με τον Ιατρικό Σύλλογο. Εχουμε την εμπειρία των εξετάσεων που έκανε ο Δήμος Χανίων για την οστεοπόρωση προωθώντας τους εξεταζομένους σε συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο στην Αθήνα.