Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Το κλειστό κολυμβητήριο Ακρωτηρίου δημιουργήθηκε με εθνικούς πόρους από το Πρόγραμμα Ελλάδα 2004 και αποτελεί κορυφαίο δείγμα σπατάλης των κυβερνήσεων που μας οδήγησαν στην εξαθλίωση και μνημείο πολιτικής ανικανότητας των ιθυνόντων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης τα τελευταία χρόνια.

Το έργο αυτό, το οποίο πλήρωσαν οι Έλληνες πολίτες 4.153.000 ευρώ (αρχικός προϋπολογισμός), όπως και το Ποδηλατοδρόμιο των Καθιανών (του οποίου η χρηματοδότηση έχει σταματήσει), αφορά υποδομές που έγιναν παράλληλα με τα Ολυμπιακά έργα του 2004, που θεμελιώθηκαν με φανφάρες από Υφυπουργούς, Νομάρχες και Δημάρχους που διεκδικούσαν ο καθένας την πατρότητα των έργων, μόνο για να εισπράξουν εκείνοι τον ψήφο του εξαπατημένου πολίτη.

Κανείς δεν σχεδίασε πώς θα λειτουργήσουν όλες αυτές οι υποδομές, γιατί κανείς δεν μερίμνησε να ζητήσει μελέτες βιωσιμότητας για τη λειτουργία τους, όπως ήταν λογικό να γίνει πριν αποφασιστεί το έργο.

Έτσι, το κολυμβητήριο που δεν έχει καν ολοκληρωθεί, παρέμεινε ξέφραγο αμπέλι. Τόσο ξέφραγο, που από διάφορα σημεία της πρόχειρης περίφραξής του, εισέβαλαν επανειλημμένα βάνδαλοι διαρρήκτες και προξένησαν τεράστιες ζημιές στις υποδομές του (ύψους 2 εκατ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις της ΓΓΑ). Η φωτιά που έβαλαν οι βάνδαλοι για να κάψουν τα καλώδια αποκάλυψε όμως, μία ακόμα απάτη: το χτίσιμο τούβλων περιμετρικά, για να αυξηθεί το βάθος της, με αποτέλεσμα να μην είναι στεγανή η πισίνα. Όμως, πιο σοβαρή είναι η φθορά που προκάλεσε η πολύχρονη αχρηστία των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Κολυμβητηρίου, για τις οποίες ευθύνονται όλοι αυτοί που συντέλεσαν στο να μη λειτουργήσει, φορείς και παράγοντες της τοπικής κοινωνίας. Ούτε καν φρόντισαν να ξηλώσουν την ταμπέλα που διαφημίζει το έργο και τον προϋπολογισμό του.

Θέτουμε μια σειρά ερωτήματα:

- Τί έγιναν εκείνα τα 295.740 ευρώ που μας ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες ο κ. Σκουλάκης ότι εξασφάλισε το 2012 για την «Τοποθέτηση νέας επικάλυψης στην οροφή του κλειστού κολυμβητηρίου Xανίων»; Διότι το κολυμβητήριο παραμένει ακόμα όπως το άφησαν ο αέρας και οι βάνδαλοι διαρρήκτες.

- Γιατί ενώ το έργο έχει τελειώσει δεν παρελήφθη ποτέ, ούτε από τη ΓΓΑ, ούτε από τους Δημάρχους;

- Γιατί δεν αναζητήθηκαν άμεσα ποινικές ευθύνες για τις κακοτεχνίες;

Γιατί:

- δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ οι προτάσεις που έγιναν από φορείς για την ένταξη του κολυμβητηρίου σε χρηματοδοτήσεις για την κάλυψη μέρους του κόστους λειτουργίας του με ΑΠΕ;

- δεν έγιναν οι απαραίτητες συντηρήσεις στις μηχανολογικές εγκαταστάσεις ώστε να μην καταστραφούν από τη φθορά;

- δεν αντικαταστάθηκε η εργοταξιακή περίφραξη με μια πιο μόνιμη και δεν υπήρξε μέριμνα για τη στοιχειώδη φύλαξή του, με αποτέλεσμα τη συνεχή του λεηλασία;

- δεν υπεγράφη εγκαίρως η σύμβαση παραχώρησής του στο Δήμο με διαχρονική ευθύνη όλων των Δημάρχων που εμπλέκονται. Πρόκειται για το «κλειδί» στην όλη υπόθεση καθώς έδινε την κυριότητα του στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έτσι, η σημαντικότατη αυτή υποδομή που κατασκευάστηκε για τους ΟΤΑ των Χανίων είτε θα περάσει στα χέρια του ΠΚ και να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του, είτε θα περάσει όλο στα χέρια ιδιωτών μέσω της ΓΓΑ και του ΤΑΙΠΕΔ και να λειτουργήσει με πανάκριβο εισιτήριο.

Έχουμε να κάνουμε τις εξής προτάσεις:

Καθημερινά, χιλιάδες κάτοικοι του Ακρωτηρίου βλέπουν το Κλειστό Κολυμβητήριο Ακρωτηρίου να καταρρέει ενώ θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί κάποιες αίθουσές του ως χώροι συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων των φορέων της περιοχής –καλύπτοντας μια σοβαρή ανάγκη του Ακρωτηρίου.

Για μας το έργο αυτό, έγινε για λογαριασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις ανάγκες των δημοτών και σ’ αυτούς πρέπει να παραδοθεί.

Επαναφέρουμε την πρόταση για δημιουργία φορέα διαχείρισης αποτελούμενο κυρίως από το Δήμο Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης που θα παραλάβει το έργο με την προϋπόθεση ότι θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης από το ίδρυμα προς το Δήμο.

Να βρεθεί τρόπος να λειτουργήσουν κάποιοι από τους αναξιοποίητους χώρους του που έχουν ανεξάρτητη πρόσβαση από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως ο συνεδριακός χώρος, οι χώροι εκδηλώσεων και τα γραφεία για τις πολιτιστικές και άλλες ανάγκες της περιοχής, έως ότου βρεθούν χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και την πλήρη λειτουργία του με τη χρήση ΑΠΕ για την ενεργειακή του αυτάρκεια.