Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

ΟΛΟΙ την Πέμπτη 5/6 στις 7.30 το απόγευμα στην Πλατεία Αγοράς,
στο Συλλαλητήριο που οργανώνει το Ανοιχτό Συντονιστικό Χανίων κατά των Χημικών
 
 
Η μη ενημέρωση των πολιτών και η αδιαφάνεια καλύπτει μέχρι τώρα κάθε κίνηση γύρω από την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας.
Το μόνο σίγουρο είναι η άρνηση χωρών της βόρειας Ευρώπης και των Βαλκανίων να δεχτούν στα εδάφη τους να γίνει η διαδικασία της υδρόλυσης. Πολύ περισσότερο όταν στις χώρες της βόρειας Ευρώπης είναι εγκατεστημένες οι βιομηχανίες που παρήγαγαν και πώλησαν αυτό τον οπλισμό.
Η διαδικασία που τελικά προκρίθηκε από τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Οπλών για εν πλώ υδρόλυση σε ειδικό πλοίο στα διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και ανησυχίες :
- Υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την συγκεκριμένη διαδικασία στην συγκεκριμένη περιοχή; Η Μεσόγειος είναι κλειστή θάλασσα και η παραμικρή αστοχία θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.
- Υπάρχει διαδικασία που να αποκλείει την απόρριψη χημικών ή υπολειμμάτων τους στη θάλασσα;
Η συσκότιση του θέματος από το Υπουργείο Εξωτερικών, η παραπομπή του στην ενημέρωση που έγινε από τον ΟΗΕ σε μεγάλες ΜΚΟ και η διάψευση αυτής της ενημέρωσης από το WWF εντείνουν τους φόβους των πολιτών ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια χωρίς καμιά εγγύηση και κανένα έλεγχο διαδικασία.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ