Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

«Δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε παροχολογία την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» δήλωσε ο Γ. Σταθάκης στον ΣΚΑΙ αναφερόμενες στις προτεραιότητες που θέτει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτό παρουσιάστηκε στην ΔΕΘ από τον πρόεδρο του Αλέξη Τσίπρα, ένα πρόγραμμα, που όπως είπε «μπορεί άμεσα και ρεαλιστικά να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ» και βασίζεται στα εξής σημεία:
Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης για 300.000 νοικοκυριά καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες σε ρεύμα, μετακίνηση, στήριξη σε υγεία και διατροφή και έχει κοστολογηθεί στα 2 δις.
Τη ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν βουλιάξει από τα χρέη στις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία. Είναι ένας απλός παραλογισμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αυτονόητο να υπάρξει μία διαδικασία ρύθμισης και πληρωμής. Τα έσοδα που θα χαθούν από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου πετρελαίου θα αναπληρωθούν από τα έσοδα που θα επιφέρει η πολιτική της ρύθμισης των χρεών. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η ρύθμιση αυτή δεν μπορεί να ξεπερνάει το 30% του εισοδήματος του καθενός, ώστε να μπορεί να μπορεί να αποπληρώνεται το χρέος. Σε αντίθετη περίπτωση, αν για παράδειγμα είναι στο 70% δεν θα μπορεί κανείς αντικειμενικά να το πληρώνει. Το θέμα των κόκκινων δανείων θα χρηματοδοτηθεί από το ΤΧΣ. Τα 11 δις μετά την αξιολόγηση των τραπεζών που αφορά την αποτύπωση της ζημιάς των κόκκινων των δανείων στις τράπεζες θα δοθούν για αυτό το σκοπό.
Το διετές πρόγραμμα απασχόλησης που κοστολογείται στα 3 δις υπάρχουν διαθέσιμα από ευρωπαϊκούς πόρους.


Ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην δέσμευση που απορρέει από το Μνημόνιο για διαρκής πλεονασματικούς προϋπολογισμούς τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο σε κάτι τέτοιο. «Το Μνημόνιο είναι ένα δεσμευτικό πλαίσιο που δεν αφορά ελλείμματα ή μη ελλείμματα, αλλά δημιουργία πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ εσαεί. Δηλαδή δεσμευόμαστε κάθε χρόνο σε ένα τρομαχτικό πλεονασματικό προϋπολογισμό χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Γι' αυτό τίθεται το θέμα της άμεσης επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης γιατί δεν είναι βιώσιμο το χρέος αυτό και αφορά όλη την Ευρώπη της συζήτηση».

Αναφορικά με το κούρεμα του χρέους υποστήριξε ό τι τα πράγματα είναι δεδομένα και δεν πρόκειται για θέση του ΣΥΡΙΖΑ μόνο, αντίθετα «όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι χρειάζεται 50% κούρεμα. Παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ το υποστήριζε εξ αρχής δεν είναι μια κομματική άποψη, σήμερα είναι κάτι δεδομένο.»  
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ επιταχύνει την ανάπτυξη

Για τις επικείμενες εκλογές ο Γ. Σταθάκης τόνισε ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την αυτοδυναμία, θα πάει στις εκλογές με ενσωματωμένες ευρύτερες συνεργασίες στα ψηφοδέλτιά του ώστε να ενισχύσει τη δυνατότητα να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Επίσης υπάρχουν ανακατατάξεις σε μικρότερα κόμματα και συνεχόμενες αλλαγές στο πολιτικό φάσμα ώστε ακόμα και αν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία να είναι δυνατές οι συνεργασίες με βάση το νέο πολιτικό χάρτη που θα σχηματιστεί».


Τέλος διαβεβαίωσε ότι «το άμεσο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει γρηγορότερα τη χώρα στην ανάπτυξη, καθώς ο μεγάλος μηχανισμός αποεπένδυσης ήταν η μνημονιακή φιλοσοφία και η ύφεση». «Όλοι συμφωνούν τώρα, ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το Μνημόνιο με μόνη διαφορά ότι το τρίπτυχο της μνημονιακής πολιτικής που προαναγγέλλει η κυβέρνηση και θεωρεί δεδομένο είναι α) ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, μείωση μισθών και β) μειωμένο κοινωνικό κράτος και φοροελαφρύνσεις, δηλαδή και πάλι στην ίδια μνημονιακή φιλοσοφία». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «στον αντίποδα ακριβώς βρίσκεται η αναπτυξιακή στρατηγική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με κοινωνική δικαιοσύνη που θα δώσει νέες προοπτικές για τη χώρα».

Kατ. Μπρέγιαννη / left.gr