Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Ανακοίνωση του Τμήματος Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑγια το θέμα του ΦΠΑ στη διαμονή
 
Με έκπληξη και απορία παρακολουθούμε την απελθούσα κυβέρνηση δήθεν να διαφωνεί... με τον εαυτό της στη δική της προεκλογική εξαγγελία για αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή.

Συγκεκριμένα, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επανειλημμένα τοποθετείται δημόσια υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, η πρώην υπουργός εκφράζει... γενικά τη διαφωνία της, χωρίς όμως να απαντάει επί της ουσίας.

Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου στη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, εν μέσω ενός χαώδους, ταξικά μεροληπτικού και άδικου φορολογικού συστήματος, δημιουργούν συνθήκες περαιτέρω συμπίεσης σε βαθμό... λουκέτου!

Προφανώς, ένα τέτοιο οριζόντιο μέτρο δε μπορεί να απορροφηθεί από όλες τις επιχειρήσεις καταλυμάτων με όμοιο κόστος – ειδικά από τη στιγμή που εμπλέκονται σε συμφωνίες και πακέτα που κλείνουν μήνες πριν και η ενδεχόμενη ζημιά θα μετακυληθεί αποκλειστικά και μόνο σε αυτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος σε οποιοδήποτε μέτρο θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπονομεύει κάθε αναπτυξιακή προοπτική, ενώ εξαγγέλεται ως «τορπίλη», χωρίς καμία διαβούλευση με την κοινωνία και με σύσσωμο τον κόσμο του τουρισμού αντίθετο.

O ΦΠΑ ως μέτρο εντάσσεται στη συνολικότερη αναπτυξιακή λογική του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα, στα πλαίσια ενός δίκαιου και απλού φορολογικού συστήματος, με αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά.

Αυτή είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας;