Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Ανάληψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της εκτράχυνσης του φαινομένου της οπλοχρησίας προαναγγέλλουν οι βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη, Παύλος Πολάκης και Γιώργος Σταθάκης.
Όπως αναφέρουν, ο στόχος τους είναι «πολύ απλός και απτός: Να σταματήσουν να χάνουν άνθρωποι τη ζωή τους από τη χρήση όπλων», ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να παράσχουν «απολύτως καμία πολίτικη κάλυψη σε τέτοιου είδους συμπεριφορές».

Αναλυτικά η ανακοίνωση των τριών βουλευτών:

Το ότι κάθε χρόνο στην Κρήτη χάνονται ζωές σκόπιμα ή άσκοπα από τη χρήση όπλων είναι μια πραγματικότητα πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια το ζήτημα της οπλοχρησίας επανέρχεται ξανά και ξανά στην επιφάνεια, κάθε φορά που λαμβάνουν χώρα τραγικά περιστατικά, στη συνέχεια καταναλώνεται και οδεύει προς ανακύκλωση. Μέχρι την επόμενη φορά.

Το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που όξυνε τις κοινωνικές αντιθέσεις από τη μια και νομιμοποίησε ιδεολογικά - με διάφορες μορφές - την κυριαρχία του δυνατού πάνω στον αδύνατο από την άλλη, τις τελευταίες δεκαετίες σχετίζεται άμεσα με την εκτράχυνση του φαινομένου. Ωστόσο, το απαραίτητο οξυγόνο για τη συντήρηση των παθογενειών εντοπίζεται τόσο στην ανοχή και την ατιμωρησία που επικουρήθηκε από σημαντικό κομμάτι του παλιού πολιτικού και συστημικού προσωπικού, όσο και στη δράση και ενίσχυση δικτύων λαθρεμπόρων όπλων, ναρκωτικών κι άλλων εγκληματικών ενεργειών.

Ήρθε ο καιρός για την αντιστροφή αυτής της πορείας. Χρειάζεται αποφασιστικότητα για να σπάσει το υπάρχον καθεστώς ατιμωρησίας, το οποίο εδράζεται σε πολιτικές σκοπιμότητες και πρακτικές, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου απέκτησαν στέρεες βάσεις στο νησί και με τις οποίες είμαστε κάθετα αντίθετοι. Δηλώνουμε ρητά, ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να παράσχουμε απολύτως καμία πολίτικη κάλυψη σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Την ίδια στιγμή όμως δεν θα «εγκληματόποιησουμε» κομμάτια της τοπικής κοινωνίας – ούτε θα υιοθετήσουμε κατασταλτικές λογικές και αναθέματα στην πλούσια παράδοση του νησιού μας. Μια παράδοση που ουδεμία σχέση έχει με τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι χωρίς τη συμμέτοχη της τοπικής κοινωνίας μια τέτοια προσπάθεια είναι καταδικασμένη. Για αυτό χρειάζεται να εμπλέξουμε τους ίδιους τους πολίτες και να τους ακούσουμε. Nα προχωράμε βήμα βήμα αρκεί η κοινωνία να προχωρά μαζί μας.

Η παρέμβαση λοιπόν αφορά πρώτα και κύρια τη βάση της κοινωνίας. Τη δράση στις σχολικές μονάδες, εκεί όπου ο άνθρωπος μορφώνεται και διαμορφώνεται. Την καλλιέργεια ενός αλλού μοντέλου κοινωνικών σχέσεων - συνεργατικού κι όχι ανταγωνιστικού. Τη σκληρή δουλεία μέσα σε πολιτιστικούς συλλόγους και αθλητικά σωματεία. Τον αγώνα για να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση στο πραγματικό της μέγεθος, αυτό που δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιες πρακτικές. Και τέλος, τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, ώστε να μην είναι καταφύγιο από τα προβλήματα της καθημερινότητας η επίδειξη ισχύος μέσα από την οπλοχρησία.

Σε αυτή την προσπάθεια δε περισσεύει κανείς. Αντίθετα πιστεύουμε ότι κρίσιμη μπορεί να είναι η συνεισφορά των κατοίκων, της σχολικής κοινότητας των πολιτιστικών συλλόγων, της αστυνομίας και φυσικά της Πολιτείας.

Το αμέσως επόμενο διάστημα είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε σειρά πρωτοβουλιών στο πλαίσιο των παραπάνω κατευθύνσεων. Για να μην υπάρχει αμφιβολία σε κανέναν ο στόχος μας είναι πολύ απλός και απτός: Να σταματήσουν να χάνουν άνθρωποι τη ζωή τους από τη χρήση όπλων.

Βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ
Βάλια Βαγιωνάκη, Παύλος Πολάκης, Γιώργος Σταθάκης