Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που προβλέπει την προσαρμογή της χώρας μας στην κοινοτική νομοθεσία για την ανακύκλωση. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Καταψήφισαν ΝΔ και ΚΚΕ, ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών».

Από τη μεριά της, η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, στην τοποθέτηση της επί του νομοσχεδίου σημείωσε πως η χώρα μας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός μοντέλο ανεξέλεγκτης κατανάλωσης που αδιαφορεί για τους φυσικούς πόρους και την αειφορία: «Με βάση τα νούμερα έχουμε την 22η χειρότερη επίδοση στην ανακύκλωση υλικών σε σύνολο 28 ευρωπαϊκών κρατών. Θυμίζω δε, πως παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές οδηγίες θέτουν, ως ευρωπαϊκό στόχο την ανακύκλωση του 50% των παραγόμενων υλικών ανακύκλωσης μέχρι το 2020, είμαστε μία από τις επτά χώρες που έχουμε ζητήσει την παράταση για την επίτευξη του στόχου ως το 2025».

Παράλληλα, υπενθύμισε πως οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο για το περιβάλλον: «Κάθε χρόνο πληρώνουμε σε πρόστιμα περίπου 50 εκατ. ευρώ στην Ε.Ε. για παράνομες πρακτικές σε σχέση με την περιβαλλοντική διαχείριση, την ίδια στιγμή μάλιστα, που είμαστε μια τουριστική χώρα, με ξεχωριστό φυσικό πλούτο που πρέπει να δείχνει καθαρή και τακτοποιημένη σε σχέση με τα σκουπίδια της».

«Πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξοικονόμησης και ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων. Όλα τα παραπάνω δεν έχουν μόνο ηθική χρησιμότητα σε μια ‘περί του περιβάλλοντος συζήτηση’, αλλά η ανακύκλωση παράγει οικονομία, παράγει θέσεις εργασίας, παράγει ΑΕΠ, παράγει υπεραξία και πλούτο για πολλούς από τους κλάδους που ασχολούνται με αυτήν», συνέχισε η βουλευτής τονίζοντας πως το νομοσχέδιο θα επιτρέψει την επίτευξη των νέων εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων, για μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν στην υγειονομική ταφή.

Η κα Βαγιωνάκη αναφέρθηκε στους στόχους του νομοσχεδίου λέγοντας πως αυτό: «Στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση της ανακύκλωσης, καθώς στόχος δεν είναι μόνο περισσότερη, αλλά και ποιοτικότερη ανακύκλωση. Και σε αυτό μπορούν και πρέπει να συμβάλουν οι ΟΤΑ Α’ βαθμού, στους οποίους δίνονται κίνητρα, αλλά και αντικίνητρα μέσω του κανονισμού τιμολόγησης για την επεξεργασία των συμμίκτων απορριμμάτων, από τους περιφερειακούς φορείς διαχείρισης ΦοΔΣΑ, αλλά και την καθιέρωση σαφέστερου πλαισίου συμβάσεων των ΟΤΑ με τα ΣΕΔ και πρόβλεψη για χρηματικό αντίτιμο για πρώτη φορά».
«Το νομοσχέδιο στοχεύει επίσης στην Δημιουργία κινήτρων για τους πολίτες, στοχεύει στην ενθάρρυνση πρωτοβουλιών, στην ανακύκλωση από την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής των παραγωγών, στην απαγόρευση διακίνησης προϊόντων παραγωγών που δεν έχουν τηρήσει την υποχρέωση συμμετοχής σε ΣΕΔ και δεν έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών, το λεγόμενο ΕΜΠΑ» πρόσθεσε για να καταλήξει πως: «Προβλέπει τέλος, εντατικοποίηση των ελέγχων, αυστηρότερα πρόστιμα, πρόβλεψη για εθνικό σύστημα πληροφόρησης του κοινού και ειδικά  μέτρα για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, ενώ αποσκοπεί στην ενίσχυση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης ΕΟΑΝ, σε ανθρώπινο δυναμικό και οργανωτική διάρθρωση, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί πλήρως στον πολύ σημαντικό ρόλο, που καλείται να διαδραματίσει».
Η βουλευτής Χανίων υπογράμμισε πως η νομοθέτηση δεν λύνει από μόνη της τα προβλήματα, αλλά χρειάζεται εντατικοποίηση της προσπάθειας για την εφαρμογή της: «Γι’ αυτό απαιτείται το κράτος να έχει έναν ισχυρό ρυθμιστικό ρόλο, διασφαλίζοντας την ορθή λειτουργεία του συστήματος, τη διαφάνεια και την υιοθέτηση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών» συμπλήρωσε.

Η κα Βαγιωνάκη μίλησε για «σημαντικό εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου», ενώ έκανε λόγο για «συλλογικό εθνικό στοίχημα» το οποίο «απαγορεύεται να χάσουμε».

Κλείνοντας, η βουλευτής στήριξε τροπολογία του ΚΚΕ για την επαναφορά της ταχυδρομικής ατέλειας στις επαρχιακές εφημερίδες, σημειώνοντας πως είχε από καιρό καταθέσει σχετική αναφορά από κοινού με τον κ. Μπαλωμενάκη. Επίσης, αναφέρθηκε και στην τροπολογία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τις τηλεοπτικές άδειες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θωρακίζει και διασφαλίζει τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, πράγμα απαραίτητο προκειμένου το ΕΣΡ να προχωρήσει στο διαγωνισμό, καθώς η τροπολογία υιοθετεί όλες τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που προτάθηκαν από το ΕΣΡ».

Δείτε το βιντεο από την ομιλία: