Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργου σύνδεσης της πόλης των Χανίων με τον Κόμβο Μουρνιών και τον ΒΟΑΚ επισημαίνουν σε ερώτησή τους οι βουλευτές Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.
Οι βουλευτές αφού επισημαίνουν το γεγονός ότι πρόκειται για ένα έργο πνοής και μείζονος σημασίας για την πόλη των Χανίων, καθώς η «ολοκλήρωσή του θα συμβάλλει στην ασφαλή σύνδεση του εθνικού οδικού δικτύου με τον αστικό ιστό και θα αποτελέσει ανακούφιση για οδηγούς και περιοίκους της περιοχής», τονίζουν ότι παρατηρούνται «σημαντικές καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων και παρόλο που οι εργασίες δεν έχουν σταματήσει, η πρόοδος που καταγράφεται δεν είναι ικανοποιητική».
Σύμφωνα με την ερώτηση, το πρόβλημα εντοπίζεται «στο πρώτο τμήμα του έργου που αφορά την διάνοιξη της οδού Ζυμβρακάκηδων όπου ο εργολάβος έχει εγκατασταθεί από πέρυσι τον Μάιο».
Οι κ.κ. Βαγιωνάκη και Μπαλωμενάκης επικαλούνται δημοσιεύματα τοπικών Μ.Μ.Ε., στα οποία οι κάτοικοι της περιοχής όπου εκτελείται το έργο εκφράζουν την αγανάκτηση τους καθώς ο δρόμος παραμένει σκαμμένος από τον περασμένο Μάιο, η πρόσβαση των αυτοκινήτων είναι αδύνατη και οι ταλαιπωρία των περιοίκων παρατείνεται.
Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως είναι «αδικαιολόγητη η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου, από την στιγμή που υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση» και είναι πιθανό το έργο «να βρεθεί εκτός χρονοδιαγράμματος (15-6-2019)».
Τέλος, ζητούν να μάθουν σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός υλοποίησης του έργου και να εξασφαλιστούν τα χρονοδιαγράμματα, καθώς και τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν οι εκκρεμείς απαλλοτριώσεις που αφορούν στο εν λόγω έργο;
Υπενθυμίζεται, ότι με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κατόπιν σχετικού αιτήματος του αρμόδιου Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τα έργα σύνδεσης Μουρνιών του ΒΟΑΚ με την πόλη των Χανίων ποσού 2.179.859,31 ευρώ και οι απαλλοτριώσεις σύνδεσης του κόμβου Μουρνιών του ΒΟΑΚ με την πόλη των Χανίων ποσού 1.400.000,00 €, εντάχθηκαν για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) το 2017.