Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα 13-6-2018 παρενέβη με ομιλία του ο Αν. Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης κατά τη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2022.
Την παρέμβασή του ο Π. Πολάκης άνοιξε αναφερόμενος στο μεγάλο εθνικό θέμα της τρέχουσας επικαιρότητας για την διμερή συμφωνία ονομασίας της ΠΓΔΜ, θυμίζοντας χαρακτηριστικά τη ρήση με την οποία πολιτεύτηκε ο Κων. Μητσοτάκης το 1977 «διέξοδος σε κάθε αδιέξοδο», αντιπαραβάλλοντάς την με το αντίστροφο (αδιέξοδο σε κάθε διέξοδο) που διέπει σήμερα τη στάση του υιού του και Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη. Όσο για την ίδια τη συμφωνία τόνισε ότι η Κυβέρνηση έλυσε ένα πρόβλημα που χρόνιζε επί δεκαετίες και είχε οδηγήσει 140 χώρες (τρεις εκ των οποίων από τις μεγαλύτερες του κόσμου) να αποδεχτούν το όνομα Μακεδονία για το γειτονικό κράτος. Τέλος, αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στο Σώμα αν η νέα, γεωγραφικού τύπου ονομασία που επιτεύχθηκε με τις διαπραγματεύσεις, το erga omnes, η αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων και η εγκατάλειψη κάθε επίσημου αλυτρωτισμού δεν αποτελούν νίκη για την Ελλάδα.
Μπαίνοντας στην ουσία της συζήτησης για το Μεσοπρόθεσμο και αφού παρατήρησε ότι σήμερα στην Βουλή δεν ακούστηκε σοβαρή κριτική στα θέματα του νομοσχεδίου που αφορούν στην Υγεία, ο Αν. Υπουργός στάθηκε συνοπτικά στα επιτεύγματα στον χώρο αυτό τα τελευταία 3 χρόνια και μάλιστα σε συνθήκες ασφυκτικών δημοσιονομικών περιορισμών και διεθνούς επιτήρησης. Ενδεικτικά τόνισε την προσθήκη 16.500 εργαζομένων όλων των κλάδων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την αντιστροφή από τα πολύχρονα ελλείματα στα σημερινά πλεονάσματα, την χρηματοδοτική ένεση άνω των 120 εκ. Ευρώ για νέα έργα και ανανέωση εξοπλισμού κ.α. Αναφερόμενος στη ρύθμιση για το clowbackστο φάρμακο τόνισε ότι μπορεί να «συναινέσαμε στην επέκτασή του, αλλά αυτό θα αντισταθμίζεται με τις ετήσιες αυξήσεις στο όριο δαπανών για την Υγεία που περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο με βάση την αύξηση του ΑΕΠ (περίπου 90-100 εκ. κάθε χρόνο αύξηση των ορίων).
Στη συνέχεια ο Π. Πολάκης, αφού εκτίμησε ότι τελειώνει μια «μαύρη» περίοδος για τη χώρα και επειδή ακριβώς «…εμείς δεν κλέβουμε», δεν επαληθεύτηκαν οι υπολογισμοί του ΔΝΤ για ελλείμματα, που αποτέλεσαν και το βασικό επιχείρημα για μελλοντικές περικοπές συντάξεων. Εξέφρασε δε την πεποίθηση, ότι ακόμα και με την αρνητική στάση του μιντιακού κατεστημένου και των καναλιών απέναντι σε κάθε θετική αλλαγή στα πράγματα της δημόσιας Υγείας, η πραγματική κοινωνία από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη βλέπει στην πράξη και αντιλαμβάνεται τι αλλάζει καθημερινά προς το καλύτερο. Ενώ όταν κληθεί στις εκλογές να συγκρίνει και να αποφασίσει για το ποιο δίδυμο (Ξανθός/Πολάκης ή Γεωργιάδης/Βορίδης) θα προτιμούσε να διαχειρίζεται τα θέματα αυτά προς όφελός της, θα αποφανθεί αποφασιστικά υπέρ του πρώτου.
Αναφερόμενος τέλος στις ρυθμίσεις για τον ΕΟΠΥΥ, ο Αν. Υπουργός Υγείας τόνισε ότι για πρώτη φορά ο οργανισμός αξιοποιεί στο έπακρο και αποτελεσματικά τους κρατικούς πόρους που του διατίθενται, ενώ ο τρόπος που διαχειρίζεται τους παρόχους και τις υπηρεσίες του είναι σύγχρονος και πρωτοποριακός και αποσπά τα διεθνή εύσημα. Στο σημείο αυτό ο Π. Πολάκης στάθηκε στην ψήφιση του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) που συζητείται και τίθεται προς έγκριση σήμερα στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας ότι ποτέ άλλοτε δεν έχει γίνει τέτοιας έκτασης επεξεργασία και προετοιμασία για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Και συνέχισε λέγοντας ότι ποτέ άλλοτε κάποιος προκάτοχός του Υπουργός δεν έσκυψε πάνω στον Κανονισμό, ελέγχοντας γραμμή-γραμμή τις προβλέψεις και μέριμνές του, με στόχο τις ποιοτικές υπηρεσίες σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση πόρων. «Τώρα μπαίνει τάξη» τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος και σε μερικά εξόφθαλμα παραδείγματα εγκληματικής κατασπατάλησης εκατομμυρίων δημόσιου χρήματος στις προμήθειες υλικών στον χώρο της Υγείας, επί προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Το Γραφείο Τύπου
του αν. Υπουργού Υγείας